P3170024

Erfdelen

 

 

11 juni

Inmiddels zijn er landelijk 20 Erfdelen projecten zoals onderstaande in ontwikkeling. Dat is mooi want goede voorbeelden helpen anderen op gang en stimuleren gemeenten om ook mogelijkheden te creëren. Dit najaar laten we voorbeelden zien.
 
Koopwoning beschikbaar!
Fase 2 van de bouw van ons Groene Buren erf in Kampen is deze week gestart! Ondertussen is er weer een bovenwoning beschikbaar gekomen. Wij vormen samen het Groene Buren erf als CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Groen, Duurzaam en Sociaal zijn onze kernthema’s.
Naast de duurzame woningen (nul op de meter) realiseren we ons eigen erfwarmtenet met zonnepanelen en een gemeenschappelijke binnentuin en ontmoetingsruimte (de Deel). Naast ons project hebben we een gezamenlijke moestuin en boomgaard. Natuurgebied het Reeve is om de hoek. Wij bouwen in Kampen Zuid, waar een goede NS-aansluiting is naar Zwolle en Amsterdam.
Heb jij interesse? Check onze website: www.groeneburenkampen.nl
 
Webinar van kerngroep naar bewonersgroep
 
Interview
 

3 juni

Lijkt het je wat om met je groep mee te werken aan (de ontwikkeling van) een tv-programma en daarbij bovendien begeleiding te krijgen bij de ontwikkeling van je eigen plannen, dan is onderstaande oproep misschien iets voor jou.

SAMEN KOPEN 
Voor een mogelijk nieuw tv-programma van Amant productie ben ik op zoek naar initiatiefnemers die samen een erf willen kopen. In het programma helpen we de groepen samen met een makelaar om zo hun droom te verwezenlijken. We willen zowel professionele hulp bieden met de zoektocht als met de administratieve en financiële rompslomp.
Het programma staat nog in de kinderschoenen. Momenteel doen we research naar de vorm, kandidaten en haalbaarheid van het programma. Daarom kom ik graag in contact met mensen die hun zoektocht telefonisch willen delen. Dit is geheel vrijblijvend en wordt niet gepubliceerd. De voorkeur gaat uit naar een groep van maximaal 4 Erfdelers / kopers.
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Zoë via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een berichtje sturen naar 0616177391. Vermeld hierbij ‘Samen Kopen’. Hopelijk tot snel!

Oproep:
Wij zijn op zoek naar een mogelijkheid om te wonen in een omgeving,
waar met meerdere mensen gezorgd wordt voor natuur, duurzaam wonen
en waar mensen elkaar respecteren en helpen,
het best in de omgeving van Soest of Amersfoort, Norien Siemons <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

22 mei

Oproep
Samen wonen op 1 erf ( 6543m2) in de Anna Paulowna polder  met stolpboerderij, achterhuis en drie woonkavels ( 5 zelfstandige wooneenheden) met privé tuin, moestuin, boomgaard en een centraal gelegen ronde historische longeermanege. Deze vormt het kloppend hart voor sociaal culturele activiteiten. Met het nieuwe vastgesteld Beeldkwaliteitsplan en Bestemmingsplan is een stevige basis gelegd om hier als woonleefgemeenschap invulling aan te geven . : https://activeview.yisual.com/estate/viewer/6569e8ee3a8ca74dfe8e0d16

Kennissessie
https://www.talis.nl/over-talis/actueel/kennissessies-woningdelen

Wingo
https://www.cooplink.nl/nieuws/doe-mee-met-wingo-de-woon-bingo

Oproep: Leven met de natuur in je eigen natuurwoning aan de rand van de Veluwe
Droom jij van een plek om samen te leven met like-hearted mensen midden in de natuur aan de rand van de noordwest Veluwe in je zelfgebouwde natuurwoning? En lokaal samenvoorzienend te leven met een voedselbos, moestuin en een gemeenschappelijke ruimte?
Dan zijn wij opzoek naar jou! Lees het hele verhaal verder op dezevenbergjes.nl en vul de vragenlijst in als het verhaal ook resoneert met jou. 

 

14 mei

Het kan dus ook lukken. Een mooi voorbeeld.
 
Oproep
 
Snellere nieuwbouw
 
Samen bouwen?
Wij van Stichting WikiHouseNL zijn verheugd dat we ons hier mogen introduceren aan de volgers van de nieuwsbrief van Erfdelen. Het open source concept WikiHouse is een betaalbaar, digitaal geproduceerd houten bouwpakket. Met WikiHouse wordt zelfbouw toegankelijk en mogelijk gemaakt voor iedereen. Door zelf te bouwen spaar je arbeidskosten uit en gezamenlijk bouwen, bijv. met een Erfdelen CPO woongroep, versterkt de onderlinge band. Zie de bijgevoegde flyer voor meer informatie en contactgegevens of mail direct naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

4 mei 

Oproep
Wie o wie is NU klaar voor de volgende stap en wil verhuizen binnen Nederland? 
Wie o wie is ook op zoek naar een (te splitsen) koopwoning in het buitengebied in Brabant om het erf te delen? 
Wie o wie wil het erf en ook de ruime werkplaats delen?
Wie o wie vindt een groene buitenruimte een must?
Wie o wie heeft genoeg budget om de helft van een vraagprijs tot € 600.000 te financieren?
Ja, wij willen. Jij ook? Neem dan contact op.
Groeten, Henk Ploeger en Catharina de Bruin
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Collectieve wooninitiatieven Gelderland
 
Logeren op een actieve boerderij
 

13 april

GemeenschappelijkWonenDag 2024 en Week van het Wederkerig Wonen
https://www.lacota.nl/cooperatie/actualiteit/gemeenschappelijkwonendag-2024-en-week-van-het-wederkerig-wonen/
Als jouw woongemeenschap op de GemeenschappelijkWonenDag ook de deuren open zet, geef dat dan met het invullen van het aanmeldformulier of met een berichtje met naam en contactgegevens aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (of bel 06-13015869) Voor deelnemende woongemeenschappen is hier nuttige informatie te vinden.

Workshop bouw je Tiny House
https://www.marjoleininhetklein.com/2024/04/08/herhaling-workshop-bouw-je-tiny-house

En 7 mei komt het Anders Wonen boek uit! Het is nu al te bestellen. Zie de bijlage.

Ook veel actueel nieuws rond vormen van 'anders’ wonen is te vinden op http://www.omslag.nl/wonen/actueel.html#KortNieuws5 april

Op 21 maart is het Erfdelen onderzoeksrapport van de universiteit Wageningen feestelijk en officieel aan ons aangeboden tijdens de drukbezochte werkconferentie van de Vereniging van Agrarische Bedrijfsadviseurs. De conclusie in het kort: "Erfdelen biedt niet alleen perspectief voor stoppende boerenbedrijven waarvoor verval van (bij)gebouwen dreigt én het woningtekort. Ook kan geclusterde woningbouw toegevoegde waarde hebben voor vitale boerenbedrijven en daarmee bijdragen aan het herstel van de relatie tussen stad en land en tussen mens en voedsel."
Het digitale rapport is bij mij aan te vragen.
  
Weer veel interessante informatie
 
Lente-land
 
Natuurdorpen
 
Erfdelen op Facebook
 
Kennisdeelsessie over organisatievormen

 

12 maart 

Hypotheek voor een wooncoöperatie
 
Interessante informatie
 
Kansen in Limburg
Door Wil van der Wielen worden de mogelijkheden onderzocht om de bestaande bebouwing op een perceel van ca 6000 m2 gelegen aan de Vensestraat 45 te Ven-Zelderheide in de gemeente Gennep in noord Limburg, een woonbestemming te geven.  In een parkachtige omgeving kunnen na een verbouwing ca 5 sociale huurwoningen met 1 of 2 slaapkamers en een groot vrijstaand woonhuis met 5 slaapkamers, gerealiseerd worden. De bijbehorende boomgaard van ca 8000 m2 ligt aan de tegenovergelegen Kapellerweg en is geschikt als voedselbos.
Namens de eigenaar ben ik op zoek naar een woongroep die het geheel in principe willen huren of kopen, waarna we de noodzakelijke verbouwing volgens de wensen van de toekomstige gebruikers kunnen uitvoeren. 
Heeft u belangstelling of kent u mensen die een rondleiding willen, dan kunnen we dit op korte termijn organiseren en al uw vragen beantwoorden. Reacties kunt u emailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

7 maart

De Groene Morgen zoekt voor haar CPO-project nog enkele mensen die milieuvriendelijk, gezamenlijk en duurzaam willen wonen in Zetten. 
Veel voorbereidingen zijn al gedaan, we kunnen nu starten met het definitieve ontwerp van de huizen. Het bestemmingsplan is eind 2023 gepubliceerd. Zie https://degroenemorgen.nl/   stuur ons een mail als je interesse hebt  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kansen in Oost Groningen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Workshop: Bouw je Tiny House
https://www.marjoleininhetklein.com/2024/02/22/workshop-bouw-je-tiny-house

 

11 februari 

Boerderij te koop in de Hof van Twente
Op dit moment staat mijn boerderij te koop.(hof van twente)  In 't verleden was ik zelf bezig met het delen van mijn erf en er is dus al heel veel voorwerk gedaan. Bijna 2000 m3 en een woon bestemming op de schuur.
De gemeente heeft eerder mondeling toegezegd (Maarten Nieboer) dat er 6 wooneenheden gebouwd mogen worden in de boerderij
Lijkt mij een prima uitgangspunt voor een groep mensen om te onderzoeken of dit erf geschikt is.
Ik ben er helemaal voor in en vind de plek ook zeer geschikt voor een grote groep mensen.
In t verleden woonden we hier met 10 mensen.
Het erf is ontwikkeld voor kruidentuin, moestuin en veel fruit en voedselbos planten
Met vriendelijke groeten Marianne Holtslag <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;  0622985371
 
Medestanders gezocht regio Zutphen
Wij zijn een stel van vrouw (63) en man (70) en zijn op zoek naar een plek en een groep waarin we meer gezamenlijkheid beleven, samen veel opbouwen en lang kunnen blijven wonen. We denken aan een huur (of eventueel koop-) mogelijkheid in Zutphen of niet te ver daar vandaan. Minimaal redelijk bereikbaar per openbaar vervoer, want we willen geen auto. 
Verdere belangrijke wensen: diverse leeftijden, eigen èn gezamenlijke binnen- en buitenruimte, met openheid naar elkaar en buitenwereld, zorg voor elkaar.
Andere trefwoorden: milieu- en energiebewust, uitwisseling, flexibel, creatief, duidelijkheid, consensus, (moes)tuin, dieren, gemeenschappelijke ruimtes, muziek èn plezier!
Als je je voor een groot deel aangesproken voelt door deze tekst, vinden we het boeiend om een keer kennis te maken.
Rosa Wijnstok en Hans Beumer,Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel. 06 1148 5234

31 januari

Kansen in Schoorl
"We hebben eindelijk onze vergunning rond en kunnen de laatste twee woningen gaan bouwen. In eerste instantie komt er een woning van 59m2 vrij, die casco wordt opgeleverd. Later komt er nog een woning vrij van 122m2, die is reeds helemaal verbouwd." Voor uitgebreide informatie: Daan Steller <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

Over herbestemming
https://td42.tripolis.com/public/preview?hl4znn1wGD1GLz0ernqLJz9TZndoj9v0f8tyRIDCI3Z_604PYPyNwhxzqjwkx1Up

Woonvormen voor ouderen
https://content.app-us1.com/1qPkM/2023/03/29/7867c7d6-ab43-41b5-8592-5a045770101d.pdf

 

10 januari

We hebben inmiddels een flinke lijst met gemeenten waarvan we gehoord hebben dat ze positief zijn over Erfdelen.  https://erfdelen.nl/erven-te-koop 
En het zou handig zijn als we daar ook de contactpersonen weten. Graag aan mij doorgeven!
 
Te koop aan de rand van Breda
Het complex bevat een grote vlaamse schuur waar nu woonbestemming op is verkregen met een oppervlakte van 250 m2 en een kleinere vlaamse schuur van ca 70m2 en een groot kippenhok (beide zonder woonbestemming) het land is 4785 m2. Het land ( zandgrond)  heeft voor een groot deel nog wel een agrarische bestemming. Informatie:  "Campen, Jos van" <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.<Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>>
 
 
Woningen te koop in Deurne
Woningen te koop in Zwolle
Ook in Bronckhorst kan het
 
Subsidie intergenerationeel wonen
 
 

2 januari 2024

Goed begin van het nieuwe jaar:
"Voor ons erfdelen project in Lopik, in het groene hart, worden er op dit moment in de achterkant van de boerderij 2 eenpersoons 
appartementen van 70 m2 gebouwd, welke januari 2024, opgeleverd worden. De appartementen worden te koop aangeboden
aan singles in de leeftijd van 30 tot 55 jaar. Voor meer informatie kijk op onze website www.vijfhoeven-erfdelen.nl "

 

27 december

Hierbij onze beste wensen voor het nieuwe jaar en enkele lezenswaardige berichten.

Woon voorkeuren
https://www.cooplink.nl/nieuws/laat-je-woon-voorkeuren-weten

Subsidie in Gelderland
https://www.gelderland.nl/nieuws/provincie-helpt-collectieve-wooninitiatieven-op-weg 

Kennis delen over collectief wonen
https://cowonen.com 

SWZ verlengt tot 3 april
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/swz

Wie ouder wordt heeft niet alleen een geschikt huis nodig, maar ook een gemeenschap:
https://open.decorrespondent.nl/15034/wie-ouder-wordt-heeft-niet-alleen-een-geschikt-huis-nodig-maar-ook-een-gemeenschap/8c62149e-2e5b-0570-1e60-5b41c410a3c5/app-open 

 

11 december 

28 november

Hierbij weer wat interessante verhalen en boeiende ontwikkelingen.
 
 
Webinar Omgevingswet 16 december
 
Tip
Het huis van onze overbuurvrouw is te koop met een dubbele woonbestemming
Een kans voor stellen die willen gaan erfdelen in de Achterhoek
https://www.funda.nl/koop/zieuwent/huis-42308367-boekelderweg-2/
 
 
Living Lab Eindhoven
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7134853214704693249
 
Wonen met aandacht
 
 

17 november 

Erfdelen heeft een Award voor Duurzaamheid gewonnen in de categorie Hergebruik. Dat is mooi want het helpt onze naamsbekendheid te vergroten waardoor we meer mooie Erfdelen projecten kunnen helpen realiseren.
 
Afgelopen dinsdag hebben we met de begeleidingscommissie het Erfdelen onderzoeksproject van de universiteit Wageningen afgesloten. Opvallend was het enthousiasme waarmee het onderwerp werd aangepakt. Het eindrapport volgt binnenkort.
 
 
Beste erfdelers, wij hebben een prachtig landhuis op een heel ruim erf op het oog in de omgeving Zutphen - Vorden, dicht bij natuurgebied. Het gebouw is in uitstekende staat en bestaat al uit twee volwaardige woningen. Wij, Mattanja en Harald (46 resp. 51 jaar) snakken al een tijd naar een vrije, groene plek buiten en zouden deze plek graag delen met een ander enthousiast stel / huishouden. De kosten per woning zullen rond de 650k zijn. Heb je interesse, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Knarrenhof Marum

 

10 november

Hierbij weer een selectie uit de toenemende stroom interessante informatie over Erfdelen e.d.

Goed nieuws
https://www.cooplink.nl/nieuws 

Anders Wonen onderzoek
https://www.hetkanwel.nl/community-anders-wonen 

Boeiend boek
https://libris.nl/boek?authortitle=floor-ziegler-teun-gautier/een-wereld-van-gemeenschappen--9789047716235

Ubuntu wonen
https://ubuntuwonen.nl 

Interessant voorbeeld
https://www.hetkanwel.nl/cohousing

T-boerderij in de Betuwe.
Geschikt voor CoHousing, 3-generatiewoning.
6 slaapkamers, 3 badkamers 332 M2 woonoppervlak 1280 M2 perceel.
https://www.funda.nl/koop/ingen/huis-42398983-dorpsstraat-26/

 

4 november

Alweer een kans om je aan te sluiten bij een Erfdelen project dat goed op stoom is:

Erfdelen Ruim Zicht zoekt nieuwe groepsleden!
Als initiatiefgroep droomden we al enkele jaren van een ruime, groene plek waar we als toekomstige bewoners samen een collectief duurzaam woonproject konden realiseren. Het ziet ernaar uit dat onze droom uit gaat komen, want in 2022 hebben we de prachtige, rijksmonumentale boerderij Ruim Zicht in het Betuwse dorpje Asch kunnen kopen en bleek de gemeente bereid tot medewerking aan onze plannen! Met alle groepsleden samen ontwikkelen we nu het woonproject in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). 

En onze groep is nog niet vol! In totaal kunnen er op Ruim Zicht 14 huishoudens wonen. Momenteel zijn we met 8 huishoudens en hebben dus nog plek voor 6 huishoudens. We zijn nu vooral op zoek naar gezinnen met kinderen van 0-10 jaar en stellen van 53+ jaar. Er zijn nog koopwoningen beschikbaar met Vrij Op Naam prijzen van ca. €230.000 tot €590.000. 

Op onze website https://erfdelenruimzicht.nl kun je meer lezen over ons project en over hoe je je eventueel kunt aanmelden.

Wie zien ernaar uit je te mogen ontmoeten!

 

3 november

"Nu onze kinderen de deur uit zijn is ons erf met woonboerderij in Midden-Drenthe te ruim voor ons tweeën. Toch willen we hier zo lang mogelijk blijven wonen, ook als we wat ouder worden. Daarom gaan we onze boerderij splitsen in twee zelfstandige woningen. Zodat we de ruimte kunnen delen met andere bewoners, en in de toekomst ook naar elkaar om kunnen kijken mocht dat nodig zijn. Het is een leuk erf, met grote fruit- en notenbomen en volop natuur. Er is veel om te delen. Spreekt dit jullie aan, stuur ons een mail dan nemen we contact op. mDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. "
 
Alweer een Knarrenhof erbij
 
Over juridische zaken
 
Crowdfunding voedselbos Erfdelen Schalkwijk
 
Voorkeursregio’s Erfdelen
 • gelderland: 240
 • overijssel: 177
 • utrecht: 130
 • noord-brabant: 104
 • noord-holland: 92
 • drenthe: 75
 • zuid-holland: 50
 • friesland: 50
 • groningen: 48
 • zeeland: 47
 • limburg: 44
 • flevoland: 35

 

25 oktober


Erfdelenbronckhorst, een mooi erf tussen Toldijk en Baak 10 km onder Zutphen, zoekt voor twee of drie huizen in bestaande schuren jonge gezinnen en jonge stellen. Kijk voor meer informatie opwww.erfdelenbronckhorst.nl


Van droom naar realiteit
https://www.marjoleininhetklein.com/2023/10/11/jaarprogramma-jouw-tiny-house-van-droom-naar-realiteit

Hetkanwel
https://www.hetkanwel.nl/drie-generaties-in-een-pand

Mooi zo
https://hetnieuweplatteland.nl/het-nieuwe-platteland-woningen

Triodos workshop
https://triodos.typeform.com/to/AfJ6eumC

 

15 oktober

Het zal jullie ook opgevallen zijn dat in deze nieuwsbrieven steeds vaker oproepen verschijnen (zoals onderaan) van groepen die medebewoners zoeken. Een mooie ontwikkeling die laat zien dat Erfdelen en vergelijkbare initiatieven in de lift zitten. Daar hebben we een paar jaar naartoe moeten werken maar dan heb je ook wat. Wat overigens niet betekent dat we achterover kunnen leunen, dus dat doen we niet.

CrowdBuilding
https://www.crowdbuilding.nl/home 

Over Tiny Houses
https://hierinsalland.nl/maatschapwij-11-plekken-waar-je-permanent-in-een-tiny-house-kunt-wonen-en-waarom-dat-zo-belangrijk-is 


Kansen in Kampen
Wij starten binnenkort met de bouw! Samen vormen we het Groene Burenerf als CPO.  Naast de woningen realiseren we ons eigen erfwarmtenet met zonnepanelen, een binnentuin en ontmoetingsruimte. Aan de overkant hebben we een gezamenlijke moestuin en boomgaard en natuurgebied het Reeve is om de hoek. Wij bouwen in Kampen Zuid, waar een goede NS aansluiting is naar Zwolle en Amsterdam.
Er is nog plek voor kopers: een gezinswoning, een vrijstaande woning of een appartement.
Op zaterdag 4 en 25 november is er een informatiedag, van 11-16 uur, bij OBS Villa Nova, Bouwkamp 4 in Kampen. Kom kijken!
Wil je ons leren kennen? Check de website: www.groeneburenkampen.nl

 
 
2 oktober
 
Zoals je hieronder kunt zien, zijn er weer positieve ontwikkelingen te melden en mogelijkheden je aan te sluiten bij bestaande erfdelen projecten.

Een mooi voorbeeld voor andere gemeenten
https://www.oostgelre.nl/woondroebels

Stimuleringsregeling
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/swz

Ook huurwoningen
https://groeneburenkampen.nl 


Voor ons dorpje overeind in Schalkwijk  zoeken we bewoners voor onze 3 koop appartementen in het achterhuis van de boerderij!
Zie onze webpagina voor meer informatie over de kosten en hoe je je kan aanmelden: https://onsdorpjeovereind.nl/meedoen/

Ecowonen Midden Nederland in de Glind (gemeente Barneveld) heeft nog 1 huis te koop, het is een tussenwoning van ongeveer 119 m2. 
Wij zijn een groep mensen die in De Glind gaan wonen. Hoe onze huizen er uit gaan zien krijgt steeds meer vorm. Vast staat, dat we onze huizen op basis van de principes van duurzaam bouwen realiseren. Inmiddels hebben 23 huishoudens zich aangesloten bij het project; er is nog 1 woning te koop. Allemaal hebben we verschillende achtergronden, leeftijden en drijfveren. Wat we met elkaar gemeen hebben is de droom om een wijk te bouwen die sociaal en duurzaam is.
Op dit moment ligt de bestemmingsplan wijziging bij de gemeente Barneveld, eind september neemt de gemeenteraad een besluit en wordt daarna de omgevingsvergunning procedure in gang gezet.  Als alles volgens planning verloopt start de bouw voorjaar 2024.
Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op https://www.ecowonen.org/
 
 
20 september
 
Erfdelen Doesburg heeft een plek vrij (koophuis, 125m2) en zoekt een gezin met kinderen! Kijk op www.erfdelendoesburg.nl voor meer informatie. Reageren kan tot 16 oktober.
 
26 oktober: Vrijkomende Agrarische Bebouwing in Brabant
 
Beter benutten bestaande bouw
 
Mooi initiatief!
 
Gemeenten die meewerken
 
 
31 augustus
 
Erfdelen in de media: vandaag staat er een artikel in de Margriet (vanaf pag. 86) en 7 september in Trouw.

Wooncoöperatiedag
https://www.cooplink.nl/nieuws/meld-je-aan-voor-de-wooncooperatiedag 

Tiny houses cursus
https://www.marjoleininhetklein.com/2023/08/28/cursusbijeenkomst-excursie-naar-minitopia-te-veld

Zo kan het dus
https://www.buitendelen.nl 
 
 
26 augustus
 
Medestanders gezocht:
Henny van den Brink <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.> zoekt belangstellenden om in de omgeving van Arnhem te gaan Erfdelen.
 
Sara Hochstenbach <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.> zoekt medebewoners in Goudriaan (zie bijlage). 

Zie voor kansen ook: https://www.facebook.com/groups/793835257297866 

Mooi netwerk: https://nlzorgtvoorelkaar.nl/home/default.aspx

LVGO https://www.lvgo.nl/groepswonen-als-duurzame-ontwikkeling

Ook mooi
https://www.funda.nl/koop/rolde/huis-42960687-nijlanderstraat-24/ 

Mooi initiatief van Cooplink
https://www.cooplink.nl/agenda/webinars-collectief-wonen 
 
 
11 juli
 
 
 
30 juni
 
 
 
21 juni
 
Ziedaar, alweer Erfdelen mogelijkheden:
"De Gemeente Soest wil meewerken aan de transformatie van ons erf naar een (overwegend) 55+ woongemeenschap met maximaal 15 woningen. De bestemmingswijziging moet nog worden gerealiseerd, maar om niet onnodig tijd te verliezen komen we graag in contact met geïnteresseerden, zowel individueel als eventueel een al bestaande CPO om de mogelijkheden te verkennen. Het zal gaan om koopwoningen, met misschien 1 of 2 huurappartementen. Zie ook www.stoethoeve.nl/woongemeenschap Contact graag via email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. “
 
Erfdelen wellicht mogelijk
 
 
 
 
9 juni
 
Hierbij weer wat lezenswaardige verhalen, een uitnodiging om te komen erfdelen en boeiende workshops. Fijn weekeinde. 
 
Interessant artikel
 
LaCoTa
 
Het is een huis in een community van drie koophuizen met een gedeeld erf. Eén van de drie huizen staat momenteel te koop, met 1/3 aandeel (op basis van mandeligheid) in de grond.
 
Kiem-traject voor collectieve woonprojecten
Van droom naar concreet projectplan 

Duurzaam samen (gaan) wonen. Je eigen woonomgeving ontwikkelen als collectief met je toekomstige buren. Samen invulling geven aan gedeelde waarden en idealen, iets wat in je eentje onmogelijk zou zijn. Dit is een wens die velen tegenwoordig hebben. Maar hoe breng je dit van een leuk idee naar een gerealiseerd collectief woonproject?

Om groepen te helpen de eerste concrete stappen te zetten, hebben architecte en expert duurzame materialen Fieke (Made by Phi) en procesbegeleider Sanne (ESRA (e)cohousing consultancy) hun handen ineen geslagen. Het Kiem-traject is een 3-delige workshop reeks, waarbij de focus ligt op DOEN!  

Klinkt dit goed? Ga dan naar www.madebyphi.nl/kiem-traject en neem contact met ons op. 

 
27 mei
 
Kijk eens aan! Het aantal Erfdelen mogelijkheden neemt sterk toe (zie hieronder).
Dank overigens voor de indrukwekkende deelname aan de enquête van de Rabobank. Meedoen kan overigens nog steeds. Zie m’n vorige nieuwsbrief.

Oproepen
Wij zijn als CPO Erve Bosco in samenwerking met de gemeente Meppel bezig met het onderzoeken van de opties voor een o.b.v. CPO ontwikkeld woonerf in nieuwbouwgebied Nieuwveense landen in Meppel. Wij zijn nog op zoek naar mensen die zich herkennen in onze idealen en die gezamenlijk de inrichting verder willen onderzoeken en vormgeven. Op donderdag 1 juni organiseren we een informatieavond in Meppel, maar geïnteresseerden kunnen ook meer informatie lezen op onze website (www.erve-bosco.nl) en contact met ons opnemen.

En ook in de gemeente Buren is een mooie kans op Erfdelen. 
Het terrein van 4,2 ha mag verdeeld worden in 3 kavels en 2 weilanden en er is tevens een minicamping met voorzieningen waaronder een toiletblok.
De voorkeur gaat uit naar verkoop aan een woongroep (CPO). De bestemmingsplan wijziging is vrijwel rond. Er is daarin woonruimte voorzien voor ongeveer 12 tot 14 volwassenen en een aantal kinderen. Op iedere kavel mag maximaal 1 woning gebouwd worden van 750 kuub en er mag in iedere woning maximaal 1 huishouden wonen (1 huishouden kan ook een woongroep zijn). Geïnteresseerde woongroepen kunnen contact opnemen met Alex Adler Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mogelijkheden bij Cuijk
Het college van B&W van het Land van Cuijk heeft in een principe-uitspraak aangegeven dat er 8 – 10 zelfstandige ouderen appartementen toe te willen staan: Hantert 8 Sint Agatha Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het handboek wooncoöperaties
https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/wooncooperatie/handboekwooncooperaties
 
 
18 mei

In samenwerking met de Rabobank hebben we voor jullie als lezers van deze nieuwsbrief een enquête ontwikkeld die zomaar tot een doorbraak kan leiden tot het vinden van beschikbare erven. Daarom hierbij het dringende verzoek om deel te nemen:  https://q.crowdtech.com/mimrSpo-D0eKqfSZ8D_iOA

Oproep
Op Ons Dorpje Overeind is plek voor nieuwe bewoners van de nieuw te bouwen schuurwoning (twee-onder-een-kap). Wij zoeken specifiek een stel in de leeftijd van 25 tot ca 35 jaar met kind(eren) om onze bewonersgroep (meerdere generaties) aan te vullen. Meer informatie: https://onsdorpjeovereind.nl/meedoen/

Artikel Trouw
https://www.trouw.nl/opinie/opinie-wonen-op-de-boerderij-is-beter-dan-boerderijen-slopen~b972c288/

Gelderland goed bezig
https://www.gelderland.nl/nieuws/gemeenten-helpen-wooninitiatieven-wij-helpen-gemeenten

Ook in België zijn ze goed op stoom
https://www.gemeengoed.be
 
 
10 mei
 
Oproep
Op 20 mei is de Europese Gemeenschappelijk Wonen dag. Wij zijn dan aanwezig op ons stuk land in Kampen (bij Zwolle). Binnenkort kunnen we aan de slag in de moestuin naast ons nog te bouwen woonproject in CPO verband. Kom kennismaken en kijken op 20 mei! 
We bouwen 26 duurzame woningen op het Groene Burenerf dichtbij het Reevediep (natuurgebied). We streven naar diversiteit met een  mix van koop en huurwoningen, hebben ons eigen erfwarmtenet en de huizen zijn 0 op de meter. Interesse? Bekijk de laatste koophuizen (appartement, gezinswoning en schuurwoning) op de website! www.groeneburenkampen.nl 

Op 20 mei is de landelijke dag Gemeenschappelijk wonen.
Veel bestaande woongemeenschappen zetten dan een dag(deel) de deuren open, ideaal als je wil orienteren op verschillende mogelijkheden en invulling van samen wonen.
Op de site staan een kaart en overzicht van deelnemende locaties: https://www.gemeenschappelijkwonendag.nl/

Uit een Amsterdamse nota
Een bestaande vorm van betaalbaar wonen zijn wooncoöperaties en andere
versies van gemeenschappelijk wonen. Er zijn tal van varianten in woonvormen die echter
bijna allemaal vanuit een stedenbouwkundige visie gefaciliteerd moeten worden omdat ze
anders niet gerealiseerd kunnen worden. Transformatieprojecten binnen de gemeente
kunnen hier wellicht een aanzienlijke bijdrage in leveren. Maar ook het beschikbaar stellen
van (kleinschalige) grondposities, ook bij projecten waarbij projectontwikkelaars aan zet zijn,
gaat helpen.
Een specifieke vorm is de zogenaamde Community Land Trust (CLT). Dit zijn open
ledenorganisaties die gebruik maken van een alternatief ontwikkelmodel dat de belangen
van bewoners en buurt, én het algemeen belang vertegenwoordigt. Het eigendom en beheer
van de grond, woningen en buurtfaciliteiten is verankerd in de CLT organisatie, en door deze
in gezamenlijk eigendom te nemen (als ‘commons’) en condities op te stellen die zorgen voor
duurzaam en sociaal gebruik ervan. Door een voortdurend antispeculatiebeding en
terugkoopregeling op de woningen wordt betaalbaar wonen en leven vastgelegd, ook, juist,
voor volgende generaties. Het biedt tegenwicht aan de commerciële vastgoedontwikkeling,
stijgende grond- en huizenprijzen en het langzaam ‘wegdrukken’ van huishoudens met lage-
en middeninkomens.
 
 
2 mei

Woningen op het erf van een actieve boerderij leidt tot nieuwe communities, slaat een brug tussen stad en platteland en zorgt dat buitengebieden vitaler worden en blijven. Juist in een periode waarin de tegenstelling platteland versus (rand)stad steeds scherper lijkt te worden een belangrijk winstpunt. Daarnaast zorgt het bij toekomstige projecten voor inkomsten die de boer kan gebruiken voor duurzamere landbouw en het draagt bij aan het verminderen van de woningnood. Op 15 mei a.s. vindt het kennisatelier de boer als buur plaats waar deze maatschappelijke voordelen aan bod komen, inclusief de ‘hobbels’ die er nog lijken te zijn bij gemeenten en provincies. Het pilotproject Vliervelden in Almere Oosterwold laat zien dat die hobbels geen belemmering hoeven te zijn. We nodigen u graag uit om deel te nemen aan het kennisatelier. Meer informatie vindt u op www.deboeralsbuur.nl, waar u zich ook kunt aanmelden voor deelname.

 

Oproep

In onze kleine woongemeenschap (4 woningen en 1 gemeenschappelijke ruimte op 1 erf) zijn twee woningen te koop. https://www.lvgo.nl/woongroep/woongemeenschap-de-kamp-bunnik/ 
Het gaat om Kampweg 6 en 8. Vraagprijzen circa 7 ton, inclusief het aandeel in de gemeenschappelijke grond & gebouw. 
De woongemeenschap is gestart in 1986 en dat is ook het bouwjaar van beide woningen.
Voor meer info kunnen gegadigden mij benaderen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wederkerig wonen

https://www.zorgsaamwonen.nl/article/gemeenschappelijk-wonen-dag-verder-uitbouwen-2

 

30 april
 
Nieuwe mogelijkheden voor Erfdelen zijn er bij Hemmen en Keppel.
Heb je een groep met serieuze plannen, neem dan contact op met mij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Met vriendelijke groet,
Pieter Parmentier
 
Cirkelgroepen
 
Wederkerig wonen
 
Boer Paul van Vliet
 
 
18 april
 
Erfdelen heeft al een paar keer in de Duurzame top 100 gestaan en ook dit jaar maken we een goede kans. Meer nieuws volgt.

GEN Nederland 
https://gen-nl.nl/agenda

Mooi doel
https://treesforall.nl

Oproep: Erfdelen in Zuid Frankrijk
Mensen die interesse hebben om met 3-4 echtparen een boerderij of landgoed te runnen in Zuid-Frankrijk worden verzocht zich te zich melden bij Marina Rubio, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toekomstboer worden?
https://www.lente.land/vacature-toekomstboer
 
 
8 april
 
Zoals je hieronder kunt zien, komt het woningaanbod goed op gang. Er zijn dit jaar nu al meer mogelijkheden dan het hele vorige jaar. En huurwoningen gaan er dit jaar beslist ook komen.

Oproep: 
Wij houden een open dag voor de laatste woningen: Kom kijken in Kampen op zaterdag 15 april van 10-12 uur. Bij OBS Villa Nova, Bouwkamp 4, Kampen. Iedereen is van harte welkom!
Check de website www. Groeneburenkampen.nl

Ecoproject De Groene Morgen in Zetten zoekt medebewoners !
Op een mooi perceel aan de rand van Zetten (gem. Overbetuwe, 7 km van Wageningen) wordt een coöperatief woonproject (CPO) ontwikkeld bestaande uit 13 grondgebonden, duurzame woningen.
Alle (toekomstige) bewoners zijn lid van vereniging De Groene Morgen. Elke bewoner is actief in een van de werkgroepen. De bewoners zorgen samen voor hun leefomgeving en delen de gemeenschappelijke buitenruimte met o.a. een moestuin, voedselbos en een gemeenschapshuis waar verschillende activiteiten georganiseerd kunnen worden.
We zijn nog op zoek naar een aantal nieuwe leden/toekomstige bewoners van een van de (koop)woningen. Ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie? Bekijk dan onze website: https://degroenemorgen.nl/ Of stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Woningen te koop in een Knarrenhof
https://knarrenhof.nl 

Nuttige informatie
https://www.beteroud.nl/thema-s/zelfstandig-wonen/14-woonvormen-tussen-zelfstandig-wonen-en-verpleeghuis/
 
 
3 april
 
Ruimte in Eesveen
Voor een duurzaam erfdelen project in Eesveen 'Samen groen wonen' zoeken we nog enthousiaste deelnemers. Deze groep is bezig met het verkennen van mogelijkheden voor een pand aan de Binnenweg 27 in Eesveen. Deze voormalige slagerij en streekwinkel staat al geruime tijd te koop en ligt op een ruime kavel met mogelijkheden voor boomgaard. moestuinen, houtwallen, voedselbos e.d. Woonruimte kan gecombineerd worden met bedrijfsruimte. Meer informatie: Anneke Rodenburg (0570513199) 

Gezond bouwen
https://www.vibavereniging.nl/live-talkshow-viba-cafe-5-april-2023/

Cohousing
https://www.gemeengoed.be/wat-is-cohousing.html

Creabitat
https://creabitat.org 
 
 
29 maart

In samenwerking met Agriteam makelaars onderzoeken we de mogelijkheid van Erfdelen op een erf in de gemeente Horst. Er staat een perceel te koop van 3.900 m2 dat mogelijk geschikt is voor een vorm van Erfdelen. De procedure van bestemmingswijziging is risico koper(s). Nadere informatie via de verkopende makelaar.   https://www.agriteam.nl/te-koop/75987/crommentuijnstraat-34-meterik/ 

Plaats op Land van Een
In onze community, Land van Een, komt ruimte vrij. Wij leven met zes volwassenen in een woonboerderij in Friesland. Het deel wat vrijkomt, wordt te koop aangeboden. Meer informatie op https://www.landvaneen.nl/te-koop

Regionale ontwikkeling
https://www.raadrvs.nl/documenten/publicaties/2023/03/27/elke-regio-telt

Hoe zet je een woongemeenschap op
https://www.zorgsaamwonen.nl/article/hoe-zet-je-een-woongemeenschap-op

Buurtsaam
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/werken-aan-een-gezonde-sociale-en-vellige-leefomgeving-met-buurtsaam

Van het gas af e.d.
https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen/van-het-gas-af

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren
 
 
25 maart
 
Samen met Platform31 en Buildingcommunity organiseren we 14 en 21 april op een mooie locatie centraal in het land voor groepen met een plan de workshop Boerderijwonen: samen wonen in het groen. https://www.platform31.nl/bijeenkomsten/boerderijwonen-samen-wonen-in-het-groen 

Mooi huurwoningen project
https://www.vanafhier.nl/wonen/je-eigen-duurzame-wijk-bouwen-deze-huurders-doen-het

Locatie aan de rand van Leek
https://www.biedboek.nl/nl/realestate/view/1744/tolberterstraat-66-68-70-en-72-te-leek

Gemeenschappelijk Wonen Dag 20 mei
https://www.gemeenschappelijkwonendag.nl 

Gespecialiseerde makelaars
https://boerderij-tekoop.nl
https://www.agriteam.nl/agriteam-makelaars-en-taxateurs/agrarische-makelaars
 
 
18 maart

Om onze Erfdelen campagne te versterken en meer resultaten te boeken, onderzoeken we de mogelijkheden voor samenwerking met allerlei partijen waaronder https://buurtwonen.nl en https://knarrenhof.nl Zij richten zich op dezelfde doelgroepen en sociaal wonen staat ook bij hen centraal.

Zie onder voor mogelijkheden in Kampen en in Buren voor wonen met anderen op een erf !

Workshops 14 en 21 april!
https://www.platform31.nl/bijeenkomsten/boerderijwonen-samen-wonen-in-het-groen

Innovatief bouwen
https://millhome.nl
https://demopark.nl/kijkdagen

Nieuw te bouwen CPO project in Kampen (bij Zwolle). Sociaal, groen en duurzaam met eigen erfwarmtenet, moestuinen en boomgaard samen met de wijk. Interesse? Nog 2 woningen te koop! Verandawoning 4 (twee onder 1 kap) en Moestuinwoning 20 of 23 (rijtjeswoning). https://groeneburenkampen.nl  

En ook in de gemeente Buren is een mooie kans op Erfdelen. 
Het terrein van 4,2 ha mag verdeeld worden in 3 kavels en 2 weilanden en er is tevens een minicamping met voorzieningen waaronder een toiletblok.
De voorkeur gaat uit naar verkoop aan een woongroep (CPO). De bestemmingsplan wijziging is vrijwel rond. Er is daarin woonruimte voorzien voor ongeveer 12 tot 14 volwassenen en een aantal kinderen. Op iedere kavel mag maximaal 1 woning gebouwd worden van 750 kuub en er mag in iedere woning maximaal 1 huishouden wonen (1 huishouden kan ook een woongroep zijn). Geïnteresseerde woongroepen kunnen contact opnemen met Alex Adler Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
15 maart
 
Afgelopen week hadden we de slotpresentatie van de Wageningse studenten.
Indrukwekkend wat ze in een paar weken tijd bereikt hebben. Deze groep had de focus op de positie van de boeren in het Erfdelen verhaal. Bovendien werd ik benaderd door bouwkunde studenten die zich verdiepen in de mogelijkheden op voormalige boerenerven. Meer nieuws volgt.

Mooie ontwikkelingen
https://buurtwonen.nl

Ook voor senioren
https://www.onsmagazine.nl/2023/02/27/samen-oud-worden-op-een-boerenerf/

Hulp bij wijziging bestemmingsplan
https://eelerwoude.nl/product/bestemmingsplan

Wikibooks
https://nl.wikibooks.org/wiki/Erfdelen
 
 
5 maart

Ik krijg regelmatig vragen over het aantal actieve woongroepen en welke projecten er in ontwikkeling of klaar zijn. Dus als je mij daarover wilt informeren dan graag.

Heb je een groep en is de voorkeursregio Nijmegen dan zijn er samenwerkingsmogelijkheden met een woningbouw vereniging. Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Daar is hij dan, de Erfdelen podcast / luisterverhaal, professioneel gemaakt door Marc Graetz https://marcgraetz.nl  Waarin we de belangrijkste ontwikkelingen en kansen nog eens op een rijtje gezet hebben. Zie https://lnkd.in/eyDAfyte 


Belangrijke workshop
https://esraconsultancy.nl/diensten/workshop-essentials

Collectieve woonvormen populair
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/collectieve-woonvormen-centraal-nieuwste-stedebouw-architectuur

Gemeenschappelijk wonen dag
https://www.lvgo.nl/samen-zetten-we-gemeenschappelijk-wonen-op-de-kaart21 februari
 
 
 
21 februari
 
 
 
17 januari
Workshop Collectief Woonproject
https://lnkd.in/gkDZWu2s 

CPO mogelijkheden in Deventer
https://www.deventer.nl/nieuwsberichten/deventer-nieuws/2023/1/13/ruimte-voor-samenbouw-in-steenbrugge

Cooplink
Zijn jullie in de loop van dit jaar op zoek naar een collectieve financiering voor jullie project?
En kunnen jullie ook 'ja' antwoorden op de volgende vragen?
Hebben jullie in 2023 een locatie? Is er dan ook een voorlopig ontwerp?
En een kostenraming? Laat het ons vóór 18 januari weten!
Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Leenfonds 2023. Dankjewel voor je reactie!
Waarom vragen we dit?
Het landelijk leenfonds voor wooncoöperaties krijgt eindelijk vorm! Cooplink inventariseert de initiatieven die in de loop van 2023 een beroep willen doen op dit fonds.
 
 
12 januari
 
Zoom overleg met de Wageningse studenten over het vervolg van het Erfdelen onderzoek.
 
IMG_6377.jpeg
 
 
3 januari 2023
 
Allereerst wens ik jullie graag een heel gelukkig en gezond 2023. Ik ben ervan overtuigd dat het een goed Erfdelen jaar gaat worden.
Mag ik jullie om dat te bevorderen nog vragen om een kleine  financiële bijdrage? Ook onze kosten zijn namelijk gestegen.

Fijne community
https://www.vlierhof.org/community

Erfdelen in de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20!
https://overijsselsecirculaireinnovatietop20.nl/alle-innovaties/
 
 
28 december
 
Dit jaar is duidelijk geworden dat Erfdelen en andere woonvormen de aandacht weten te trekken van overheden en andere partijen die we nodig hebben om vooruit te komen. Dat komt o.a. door de vele burgers die zelf aan de slag gaan en zich niet laten ontmoedigen. Want doorzettingsvermogen is nodig, dat blijkt keer op keer. Gelukkig kunnen we leren van steeds meer initiatieven die succesvol zijn en ik zal komend jaar die kennis en ervaring weer graag delen.

Financiering gelukt
https://www.triodos.nl/artikelen/2021/twee-gezinnen-een-droom-een-huis

Belangrijk nieuw platform
https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/online-kennis-en-expertisecentrum 

LVGO gemeenschappelijk wonen
https://www.lvgo.nl
 
 
24 december

Dit was een jaar waarin Erfdelen goed op gang gekomen is, althans voor een aantal projecten. Het mooie daarvan is dat we daarmee kunnen laten zien dat het werkt en hoe het kan.

Ik wens jullie een mooi nieuw jaar en kansen om te Erfdelen. Bijvoorbeeld op onderstaande erven.

Er is nog plaats

www.wonenoptwickel.nl

Vijfhoeven

Naar aanleiding van de info in de nieuwsbrief willen we melden dat we in januari van start gaan met het bouwen van twee schuurwoningen op ons erf. Ook zijn we gestart met de voorbereidingen voor de verbouw van de boerderij,  waar 4 wooneenheden komen,  welke gepland is na de zomer 2023. Op onze website is het proces te volgen www.vijfhoeven-erfdelen.nl

Eesveen

Voor geïnteresseerden die willen Erfdelen in Drenthe doet zich een mooie kans voor in Eesveen bij Steenwijk. De bezichtiging is gepland op 12 januari. Aanmelden kan bij Daan Steller Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Erfdelen in de Margriet

https://www.margriet.nl/lifestyle/evelijne-woont-op-een-gedeeld-erf-dit-is-ontzettend-belangrijk-voor-een-duurzame-toekomst~be8286fe/

Groninger akte

https://abmaschreurs.nl/diensten/mijn-huis/groninger-akte/

 

16 december
 
Natuurlijk heb ook ik weleens twijfels gehad over de haalbaarheid van het Erfdelen concept maar dit jaar werd duidelijk dat het echt kan werken. En met die voorbeelden kunnen we overheden, banken en andere partijen overtuigen dat het ook goed is voor de vitaliteit van het platteland.
Dat is nodig om jullie droom te kunnen realiseren. Eén van die goede voorbeelden is het onderstaande.
 
BuitenDelen in Lettele ontwikkelt voorspoedig! 
We hebben nu 7 definitieve huiseigenaren/ coöperatie leden en de sloop werd in oktober helemaal afgerond. Ook de bouwvergunning voor fase 2 (nieuwbouw) is onherroepelijk verleend. Inmiddels staat er een nieuwe kapschuur en krijgt de gemeenschappelijke ruimte in de paardenstal al flink vorm met een nieuw gebinte en een nieuwe verdiepingsvloer voor de gastenkamers. De twee woningen in de oude boerderij zijn gesplitst en de bouwputten voor de nieuwbouw liggen ongeduldig te wachten tot het voorjaar.
Zeven huishoudens hebben deze maand samen zo'n 300 bomen en struiken geplant en gaan vol enthousiasme verder met plannen maken en uitvoeren om ons deelerf verder in te richten.
Belangrijk om te melden: Er is dus nog steeds één 80 m2 woning te koop! 
We geven voor een evenwichtige erf samenstelling, nu eerst nog de voorkeur aan jonge mensen. Een prachtige kans om in te stappen, nu alle procedurele hobbels genomen zijn en BuitenDelen zeker en vast van start gaat.
We roepen graag geïnteresseerden op nog in december 2022 met ons in contact te komen. Kijk op buitendelen.nl of neem contact op met MIQA makelaar in Deventer.
 
Interessante artikelen en agenda
 
Over VAB impuls
 
 
8 december
 
Op onze site staat een lijst met 30 gemeenten die willen meedenken over Erfdelen https://erfdelen.nl/erven-te-koop 

Een Erfdelen project opzetten is best ingewikkeld en daarom is het maar goed dat er nuttige en boeiende cursussen zijn. Zie onder.

Leergang: nieuw idee op mijn erf
In januari starten we weer met ons beproefde korte traject: Leergang nieuw idee op mijn erf, om initiatiefnemers te begeleiden hun eigen plan op papier te krijgen en regie te houden bij alle stappen tot realisatie. In welke vorm is daar nog behoefte aan in jouw regio? Behalve de open inschrijving kunnen we ook maatwerk leveren in de regio. Alvast dank voor je reactie. Eline van de Veen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Workshops: Essentials collectief woonproject opzetten. 
Duurzaam samen (gaan) wonen. Je eigen woonomgeving met je toekomstige buren in collectief ontwikkelen. Samen invulling geven aan gedeelde waarden en idealen. Dit is een wens die velen tegenwoordig hebben. Maar hoe breng je dit van een leuk idee, naar een gerealiseerd collectief woonproject? Begin 2023 wordt door Sanne Raes 5 keer de workshop Essentials Collectief woonproject opzetten georganiseerd om zo woonprojecten in oprichting een vliegende start te geven. De workshopdata zijn 27 januari, 28 januari, 10 februari, 3 maart en 4 maart 2023. Voor meer informatie en hoe in te schrijven, zie de flyer in de bijlage of deze link.

Ook mooi wonen
https://knarrenhof.nl 

GEN nieuwsbrief
https://mailchi.mp/b96ef4967c66/nieuwsbrief-december-2022?e=45de62a5c6 
 
 
6 december
 
Voor geïnteresseerden die willen Erfdelen in Drenthe doet zich een mooie kans voor in Eesveen bij Steenwijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De locatie waar ik het over had in een vorige nieuwsbrief is Erve Huisveld bij Bentelo op het landgoed Twickel https://wonenoptwickel.nl 

Over de woningmarkt
https://www.archined.nl/2022/11/het-getal-van-een-miljoen-woningen-is-een-onzinnig-getal/
 
 
1 december
 
Vandaag ontvangen, de oorkonde van onze nominatie voor de Duurzame Dinsdag Prijs.
 
IMG_6322.png
 
 
30 november
 
 
 
22 november
 
De tegenvallende resultaten van de klimaattop zijn natuurlijk akelig maar de druk op de wereldleiders zal mede daardoor zeker toenemen. Net als 13 jaar geleden toen ik na de geboorte van onze eerste kleindochter naar de top in Kopenhagen fietste om te demonstreren, vroeg ik me af of dat zin had, zo’n conferentie met duizenden deelnemers. Toch is er toen iets op gang gekomen en dat werd afgelopen week voortgezet.
Wat dat te maken heeft met Erfdelen? Samen werken aan een betere wereld voor onze kleinkinderen. Daar doe ik het voor.

Flexwonen
https://flexwonen.nl/netwerkgids/erfdelen/

Hetkanwel onderzoek
https://www.hetkanwel.nl/woondroom-anders-wonen-maand 

Wooncoöperaties
https://www.cooplink.nl/nieuws/hoopvol-nieuws-landelijk-fonds

Onderzoek Universiteit Wageningen
https://www.wur.nl/nl/show/Erfdelen-kansen-voor-nieuwe-woonvormen-op-voormaligeboerenbedrijven.htm  

Wat kost zo’n tiny house eigenlijk?
https://www.marjoleininhetklein.com/2022/11/21/wat-kost-jouw-tiny-house
 
 
7 november
 
In de Achterhoek komt een erf beschikbaar met vijf wooneenheden en we onderzoeken hoeveel belangstelling daarvoor is. De voorkeur gaat uit naar een bestaande groep met een plan. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden d.m.v. een reactie op deze mail.

De regiobijeenkomst afgelopen zaterdag in Ulvenhout was een succes volgens de deelnemers en er waren veel meer aanmeldingen dan plaatsen. Dus gaan we begin volgend jaar gewoon voor de volgende maar dan meer centraal in het land. Meer nieuws volgt.

Stappenplan
https://www.lvgo.nl/overheid-informeert-over-kleinschalige-woonvormen/

Mooi initiatief
https://www.beter-thuis-wonen.nl/huis-te-zeijen/

Workshop CPO
https://www.triodos.nl/cpo 

Tiny Houses te koop
https://www.tinyfindy.com 

 
 
5 november Ulvenhout
 
MKSR-20221105-16817-Copy1.jpg
 
Landgoed Luchtenburg
 
IMG_6278.png
 
24 oktober
 
De bijeenkomst in Ulvenhout is ruimschoots volgeboekt.
We organiseren binnenkort een volgende bijeenkomst, waarschijnlijk centraal in het land.
 
 
20 oktober
 
Gelukkig kan het weer, deelnemen aan een Erfdelen regiobijeenkomst! 
Op 5 november in Ulvenhout hebben we een mooi programma om te informeren en te inspireren. 
Zie https://erfdelen.nl/bijeenkomsten  Is ook interessant als je voorkeursregio niet in Brabant ligt.
Aanmelden kan nog tot 29 oktober (zolang er plaatsen zijn natuurlijk)!

Wonen met zorg
https://www.filica.nl 

Net zo mooi
https://kleinlandgoedmakers.nl

Appartementen aan het Ubuntuplein in Zutphen
https://www.ubuntuplein.nl

Boerderijen te koop
https://boerderij-tekoop.nl/boerderijen

Woningdelen in Vlaams Brabant
https://www.vlaamsbrabant.be/nl/energie-en-wonen/woningdelen

Klein wonen magazine
 
 
 
5 oktober
 
Gelukkig kan het weer, deelnemen aan een Erfdelen regiobijeenkomst! 
Op 5 november in Ulvenhout hebben we een mooi programma om te informeren en te inspireren (zie https://erfdelen.nl/bijeenkomsten ).
Is ook interessant als je voorkeursregio niet in Brabant ligt.
 
1 oktober
 
Een enthousiaste reactie: 
"Ik ben zó blij dat ik je/jullie heb gevonden!
Ik was een plan aan het maken over wat ik wilde voor ons gezin, toekomstgericht.
Tekeningen, zoeken op internet, instanties….en jullie hebben alles wat ik in mijn hoofd heb helemaal verwoord , fantastisch."
 
 
23 september
 
In m’n vorige nieuwsbrief stond het antwoord van de Triodosbank op de vraag naar financieringsmogelijkheden voor Erfdelen groepen.

Hierbij ons commentaar: 
Het gaat er bij Erfdelen om dat er bij een gezamenlijk wonen concept sprake is van 
- één (cpo) verband van samenwerkende particulieren
- die samen een groot object willen verwerven
- waarbij ook nog eerst de bestemming moet worden gewijzigd, dus een planproces moet worden gefinancierd
- en daarna pas gezamenlijk (en individueel) moet worden verbouwd/ gesplitst/ gebouwd

Dus grote vraag naar financiering voor collectief initiatief en niet naar reeds opgesplitst en individueel gemaakte, kant en klare woningen en/of bouwkavels. Dat is gewoon het oude stramien waarin elke bank of hypotheekverstrekker gevangen lijkt.
We vragen dus nog steeds een financieringsproduct dat een meer duurzaam concept van wonen en leven kan ondersteunen. 

We blijven zoeken naar een financier die dit oppakt.

Stemmen kan nog t/m 26 september
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/zorgsaamwonen-award-2022-stem-nu-op-jouw-favoriet
 
 
20 september
 
Van de Triodosbank kreeg ik deze informatie:
"We hebben geen vast omlijnde regels voor het financieren van voormalig boeren erven. Wat we doen is het per situatie bekijken. Wel kunnen we aangeven dat er een woonbestemming moet zijn (dus niet meer agrarische bestemming) en adviseren we een splitsingsakte op te stellen. Hiermee kan iedereen zijn /haar deel van het geheel financieren. Door de splitsing is de groep en zijn de individuen minder kwetsbaar; je kunt ook weer uitstappen indien gewenst en je zit niet “gevangen”  in een groep."

Over wooncoöperaties
https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/wooncooperatie/handboekwooncooperaties/

Stemmen kan nog t/m 26 september
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/zorgsaamwonen-award-2022-stem-nu-op-jouw-favoriet
 
 
15 september
 
Erfdelen maakt alweer kans op een prijs. Zeker als er massaal op wordt gestemd. 
Dat kan via onderstaande link. Zegt het voort.

Al eerder schreef ik over het onderzoek wat door studenten van de universiteit Wageningen is uitgevoerd. Daar zijn we erg blij mee want daarmee wordt het Erfdelen concept steviger onderbouwd en jullie initiatieven kansrijker. Het is mooi om te zien dat dit onderwerp zo populair is bij studenten en wetenschappers dat er een vervolgonderzoek komt.

Stemmen op Erfdelen voor de ZorgSaamWonen award!
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/zorgsaamwonen-award-2022-stem-nu-op-jouw-favoriet 

Nieuwe kansen
https://www.lacota.nl/netwerk-groen-wonen/actualiteit/
 
 
8 september

De 24e Duurzame Dinsdag bijeenkomst in het (tijdelijke) Tweede Kamer gebouw in Den Haag was een hele bijzondere belevenis. Indieners van 300 duurzame initiatieven waren erbij en natuurlijk ook de genomineerden voor de DD prijs 2022. Erfdelen was een van de drie kanshebbers voor die prijs. Het werd een eervolle tweede/derde plaats en er was veel waardering. En een mooi platform om het Erfdelen nog eens te promoten. De energie spatte eraf in deze zaal met mensen die vinden dat het duurzamer moet en laten zien dat het kan. De kamerleden kregen te horen dat de tijd van 'bekijken' voorbij is en daar waren ze het eigenlijk wel mee eens. Minister Rob Jetten kreeg het DD koffertje met de 300 initiatieven overhandigd en hij beloofde het vrijdag a.s. bij de ministerraad op tafel te zetten.
Erfdelen werd o.a. geprezen om de sociale duurzaamheid, een term die nieuw voor me was maar die goed past bij het sociale karakter van ons initiatief.
Kortom een leerzame dag die veel energie en inspiratie opleverde ter versterking van onze campagne.
https://www.duurzamedinsdag.nl/Nieuws/Genomineerden-Duurzame-Dinsdag-prijs

PS: Erfdelen komt dit jaar weer in de Duurzame Top 100 van Trouw!

Oproep Cooplink
https://vimeo.com/736414416/c4ab8a1dc7

Economy Transformers
https://economytransformers.nl
 
 
22 augustus
 
Oproep:
"We willen graag in contact komen met anderen die mogelijkheden voor erfdelen in de regio Amersfoort willen verkennen. Zodat we elkaar ontmoeten en een groep kunnen vormen die op zoek gaat naar concrete mogelijkheden. Waar we ecologisch en duurzaam leven, met een moestuin en een zwemvijver. Waar we zelfstandig leven en naar elkaar omkijken.
Omdat je op de lijst staat nodigen we je uit om als je dat wilt nader kennis te maken. 
Heb je belangstelling, stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We zijn benieuwd! Corry Dorresteijn en Ide Neumann, Amersfoort"
 
12 augustus
            
Er is in ons land veel kennis en ervaring m.b.t. het ontwikkelen van woonprojecten zoals Erfdelen. En dat is fijn want het is best ingewikkeld. Gelukkig hebben we een lijst met ruim 100 deskundigen op allerlei terreinen en zo nodig het begeleiden van het hele traject.
Daarnaast werken we aan een marktplaats voor de (ver)koop van voormalige boerenerven.
Bovendien zijn er plannen om dit najaar weer eens een regiobijeenkomst te organiseren.
Genoeg te doen dus ;-) 
5 augustus
 
Goed nieuws. Erfdelen is genomineerd voor de Duurzame Dinsdagprijs!
Er waren 300 inzendingen. De prijs wordt op 6 september uitgereikt in het gebouw van de Tweede Kamer. Een mooie plek en gelegenheid om nog eens duidelijk te maken wat er nodig is om nieuwe woonvormen zoals Erfdelen sneller te realiseren.
 
 
27 juli
 
Voor het geval dat je nog op vakantie gaat een fijne tijd gewenst.
En op de valreep hierbij een mooie kans om te gaan erfdelen:

"In ons project 'Erfdelen Doesburg' is onverwachts een plek vrijgekomen. Kijk op onze site www.erfdelendoesburg.nl voor meer informatie. Wij zoeken specifiek een stel in de leeftijd van begin 50 - 55 jaar (kinderen zijn welkom!). De vrijgekomen woning komt in de helft van een monumentale schuur, groot 147m2, kosten ongeveer €500.000,-, afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt... Reacties kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..”

https://www.renaissancevanhetplatteland.nl

Compassionate communities
https://www.trouw.nl/es-b70bd8c9
 

7 juli


"Bij deze een oproep aan de lezers van deze nieuwsbrief: Zou je mee willen werken aan het tot stand brengen van een woongroep in gemeente Het Hogeland, dat is Noord-Groningen; waar de lucht fris is en de luchten hoog?
Op het moment staat er een prachtig pand leeg waar zoiets prima gerealiseerd kan worden. Daar hangt wel een prijskaartje aan dus het is noodzakelijk dat je kunt investeren. Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0595854792 / 0610404320."

Zo kan het lukken
https://www.erfdelendoesburg.nl/tijdlijn-van-ons-project 

WUR onderzoek
https://www.wur.nl/nl/Waardecreatie-Samenwerking/Samenwerken-met-WUR/wetenschapswinkel/Projecten/Show/Erfdelen-kansen-voor-nieuwe-woonvormen-op-voormaligeboerenbedrijven.htm

Mondiger plattelandsbevolking
https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/rurale-emancipatie-of-hoe-de-plattelandsbevolking-steeds-mondiger-wordt-in-gebiedsontwikkeling/

Energie zuinig wonen
https://woontlekker.nl

Prachtige documentaire
https://zorgvoordoy.nl 

 

31 mei

Samen met de regiocoördinatoren werken we aan de toekomstplannen voor Erfdelen.
Nu de eerste projecten op gang komen en we een mooi netwerk hebben opgebouwd, wordt het tijd voor een volgende stap. Ook al omdat er in de afgelopen vijf jaar veel veranderd is, bijvoorbeeld t.a.v. de aandacht voor collectieve woningbouw en wonnen op het platteland. Meer informatie in m’n volgende brief.
 
De studenten van de WUR zijn enthousiast aan de slag gegaan en vragen hierbij uw medewerking.
 
Beste erfdelen-initiatiefnemers, 
Namens platform erfdelen.nl doen wij, acht studenten van de universiteit in Wageningen, onderzoek om erfdelen initiatieven effectiever en efficiënter te laten verlopen. Hiervoor hebben we de ervaringen nodig van mensen die dit proces een keer hebben doorlopen, aan het doorlopen zijn of ergens in het proces obstakels zijn tegengekomen.  Bent u dus met anderen bezig (geweest) om leegstaand agrarische vastgoed te ontwikkelen voor samenwonen, laat het ons dan weten! 
Uw kennis is hierin erg waardevol. De vragenlijst beantwoorden duurt ongeveer 5-10 minuten.  

19 mei

Vandaag kreeg ik bericht dat Erfdelen opnieuw genomineerd is voor de Duurzame Top 100, een initiatief van het dagblad Trouw. Dat is eervol en naar mijn bescheiden mening ook wel terecht. Want naast gezond en sociaal wonen zijn duurzaam bouwen en werken aan de kwaliteit van de leefomgeving op het platteland belangrijke doelen. Daarom stonden we al eerder in Top 100. En met ‘we’ bedoel ik al die medestanders die hun eigen woonerf gaan ontwikkelen of daar al mee bezig zijn.
Erfdelen komt nu eerst op een ‘groslijst’ en na die selectie gaat de jury aan de slag. 


Mogelijkheden in de buurt van Ommen
https://www.funda.nl/koop/witharen/huis-88042636-witharenweg-6/

En bij Veldhoven
https://kleinoers.nl

Schermafbeelding_2022-05-19_om_09.15.41.jpg

 

14 mei

Zoals ik eerder schreef hebben we een mooie samenwerking met de wetenschapswinkel van de universiteit Wageningen. Studenten onderzoeken de komende weken wat de maatschappelijke meerwaarde van Erfdelen is. Als je bereid bent om aan dat onderzoek mee te werken, bijvoorbeeld door het invullen van een enquête, dan horen we dat graag. Het zou ons enorm helpen om het bevorderen van Erfdelen nog succesvoller te maken.

En er is meer goed nieuws: we ontwikkelen samen met Platform 31 dit najaar een cursus Erfdelen voor groepen die al een plan hebben. Onderwerpen als beleid, juridische zaken, financiering, bouwen en groepsvorming komen dan natuurlijk aan de orde. Meer nieuws volgt.

 

10 mei

Doorbraak financiering?
https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/financiering-van-collaboratieve-woonvormen

Een kaswoning bouwen
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/deze-kaswoning-haalt-de-natuur-binnen

Rebellie in ouderenparticipatie
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/rebellie-ouderenparticipatie

Voorzorgcirkels
https://www.zorgsaamwonen.nl/artikel/voorsorteren-op-de-ouderdom-slim 

Wij, Ivo & Selva en Thimo (2) zoeken een gezin met kind(eren) in de leeftijd 0-5 jaar om samen een erf mee te kopen, met minimaal 5000m2 grond (liefst meer) waar we direct of na verbouwing in ieder geval met twee gezinnen kunnen wonen. We zoeken een gezin dat minimaal 450.000 kan inbrengen. We richten ons op omgeving Zutphen (voorkeur) / Deventer of nog iets verder oostelijk (Ruurlo, Winterswijk). We willen heel graag een mooie plek creeren, mooi wonen, maar ook waarde toevoegen aan de omgeving. We komen graag in contact met andere gezinnen om te kijken of er een klik is en onze ideeen matchen. Je kan een bericht sturen aan Selva: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

25 april

Hierbij weer wat links naar interessante informatie.
Als je zelf tips hebt of bijvoorbeeld op zoek bent naar (ervarings)deskundigen, dan horen we het graag. Bovendien willen we inventariseren hoeveel Erfdelen groepen er op dit moment actief zijn.

 

15 april

We konden deze week met de regiocoördinatoren gelukkig weer bij elkaar komen en dat was heel vruchtbaar. Op de Erfdelen locatie in Lettele hebben we kennis gemaakt met de nieuwe groepsleden, ontwikkelingen van de laatste tijd besproken en plannen gemaakt voor de toekomst. We hebben de laatste jaren veel ervaring opgedaan en die willen we nog effectiever inzetten om Erfdelen projecten te helpen ontwikkelen.

Het onderzoeksproject met de universiteit Wageningen is van start. We hadden deze week een eerste overleg met de begeleidingscommissie op Arneco een mooie erfdelen locatie in Arnhem. Doel is om dit jaar te onderzoeken wat de maatschappelijke meerwaarde is van Erfdelen en duidelijk te maken wat nodig is om succesvol te zijn.

PS: deze nieuwsbrieven gaan inmiddels naar 1800 huishoudens en groepen. 
Om de groepsvorming te bevorderen helpt het als je je voorkeursregio aan ons doorgeeft.

 

12 april

Nieuws van BuitenDelen Lettele:
Het erfdelen pioniersproject BuitenDelen in Lettele is open voor de eerste lichting instappers!
Na de eerdere vooraankondiging is de verkoop van de eerste fase van start gegaan: de woningen in de bestaande boerderij staan op Funda. 
Het erfhuis is al onder optie, maar het voorhuis (150 m2) biedt nu nog kansen aan instappers om in deze fase te gaan deelnemen aan ons deelerf. Deze grotere woning is zeker geschikt voor een huishouden met kinderen. 
Kijk op www.buitendelen-lettele.nl voor alle achtergrond informatie of zoek contact met MIQA makelaars in Deventer.

Kennisbank
https://www.cooplink.nl/nieuws/een-nieuwe-heldere-en-toegankelijke-kennisbank

Erf kavels gemeente Olst - Wijhe
https://www.funda.nl/koop/olst/huis-88004343-steunenbergerweg-6-3

Mooie projecten
https://onsdorpjeovereind.nl 
https://arneco.org 

Mooie publiciteit
https://www.urban-innovators.nl/verhalen/erfdelen-voor-meer-leven-op-het-platteland 

 

23 maart

Zoals ik al eerder schreef begint het dit jaar echt op gang te komen met (kansen op) erven in ontwikkeling. Zie bijgaande links.
Oproep
Voor ons erfdelen project in Lopik www.vijfhoeven-erfdelen.nl hebben we plaats voor een stel in de leeftijd tussen de 25 en 50 jaar met kinderen. Het gaat om een beneden appartement van 100m2 met tuin van 100m2 en gezamenlijke gebouwen en land.
 
Kansen in Winterswijk
 
en in Losser
 
Deze link kwam bij de vorige nieuwsbrief niet goed over
 

16 maart


Veel interessant en goed nieuws. Zie onderstaande links.

Mooi Erfdelen project
https://www.binnentuin-hoflindebeek.nl 

Erfdelen in Ermelo
https://www.ermelosweekblad.nl/lokaal/wonen/800879/cohousing-ermelo-zoekt-locatie-voor-buurtschap

Nog steeds relevant
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/05/22/voormalig-boerenerf-leent-zich-goed-voor-nieuwe-woonvorm

Open brief aan minister
https://www.hollandhoutland.nl/nieuws/open-brief-aan-minister

Interessant
https://www.kleinewoningen.nl

Hoe hou je het gezellig op het erf
https://pure.rug.nl/ws/portalfiles/portal/23754148/Een_huis_delen_hoe_hou_je_het_leuk_digitale_versie.pdf

Onderzoek collectieve woonvormen
ttps://archief.steunpuntwonen.be/Documenten_2012-2015/Onderzoek_Ad-hoc-opdrachten/Ad_hoc_13_Gemeenschappelijk_wonen.pdf 

 

13 maart

Zoals eerder bericht zijn we met de universiteit Wageningen bezig met een project waarbij studenten onderzoek doen naar de kansen en knelpunten van Erfdelen en om "een bijdrage te leveren aan het bereikbaar maken van erfdelen”. We verwachten dat onze inspanningen daardoor nog beter onderbouwd gaan worden.

En bovendien wordt het dit jaar allemaal steeds concreter met projecten in ontwikkeling, getuige onderstaande links.

Te koop in Wapserveen: nog 1 van 3 wooneenheden in 1 pand, een gezamenlijke tuin van 1100m2 en een gedeelde binnenruimte. Informatie:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0683329235. https://www.funda.nl/koop/wapserveen/huis-88088342-midden-63-a 

Groengenoten zoeken genoten
https://forms.gle/xjVAf6VTrD3cVSBg7

Interessante site
https://www.boerderijenerf.nl 

Ook mooi
https://www.lente.land

 

9 maart

Kort nieuws: Dit is een vooraankondiging over een uniek Erfdelen project. De initiatiefnemers van het project BuitenDelen in Lettele, gaan in twee fasen de laatste vijf woningen aanbieden!

"Wij starten zeer binnenkort met de verkoop van twee grotere woningen (150 en 130 m2) in de gesplitste karakteristieke boerderij. Al snel daarna volgt de verkoop van de 3 nieuwe woningen: een hoekwoning van 110 m2 en tussenwoningen van 80 m2.

Wil je meer weten over het project BuitenDelen, kijk dan op www.BuitenDelen.nl. Ben je een potentiële koper, zoek dan contact met makelaardij MIQA in Deventer via miqa.nl.  Zij kunnen je alle informatie geven over de huizen die beschikbaar komen binnen BuitenDelen en leiden je door het verkoopproces."

 

25 februari 

16 februari

Afgelopen maandag was me gevraagd om mee te denken en doen bij een workshop voor ambtenaren van gemeenten en ministeries met als onderwerp wonen en doorstroming. Die laatste is een veel gebruikte term omdat de verwachting is dat als ouderen hun huis verkopen en kleiner gaan wonen er kansen ontstaan voor gezinnen en dat die wellicht weer plaats maken voor starters. Duidelijk is dat de overheden zoeken naar mogelijkheden om dat te stimuleren en dat Erfdelen daaraan een interessante bijdrage kan leveren. 
En komende maandag heeft bouwbedrijf Van Wijnen mij uitgenodigd om een presentatie te geven omdat ze mogelijkheden zien te participeren in en bouwen voor Erfdelen. Meer nieuws volgt.
 
10 februari
 
Oproep
Woongemeenschap de Hantert io in Sint Agatha zoekt stellen die zich willen aansluiten. Kijk maar eens op onze site www.wgdehantert.nl en bij interesse vul je het contactformulier in. 

Eikpunt Nijmegen
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/zij-woont-in-een-groene-meergeneratiewijk 

Nieuwe partner
https://kleinlandgoedmakers.nl

Nuttig boekje
https://issuu.com/martenontwerpt/docs/vanboerenerfnaarwooneref_digitaal_nov21 

Mooi voorbeeld 
https://kijkjebijdebuuren.nl

Samen bouwen
https://samenbouwen.in
 

27 januari

We hebben de Doorstroming Challenge van de Provincie Utrecht vandaag niet gewonnen maar het Erfdelen verhaal heeft weer veel aandacht gekregen, zeker ook voor de bijdrage aan doorstroming op de huizenmarkt. Want 3/4 van de belangstellenden voor Erfdelen is vijftig plus en een deel wil de eigen gezinswoning inruilen voor een kleinere woning op het platteland. Dat biedt mogelijkheden voor gezinnen en voor de geïnteresseerden onder ons voor: sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland.

Belangstellenden gezocht voor een Erfdelen project in de gemeente Berg en Dal. Je kunt je aanmelden bij Lucy Sarink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Boerderij in beweging:  https://www.boerderijinbeweging.nl/bib-berichten

De wooncoöperatie: http://www.omslag.nl/wonen/actueel.html#Kennisdelen

Actuele ontwikkelingen: http://www.omslag.nl/wonen/actueel.html

Natuurdorpen in de Peel: https://peelnatuurdorp.nl/missie

 

18 januari

Dit jaar werken we verder aan het Basisboek Erfdelen met het stappenplan, een voorbeeld begroting, erfschetsen, ervaringen van gerealiseerde projecten, enz. Als je daar een bijdrage aan wilt leveren dan hoor ik het graag.

Bijgaand document kreeg ik toegestuurd door een groep die nog in de beginfase zit maar al wel goed heeft nagedacht over de belangrijke vragen en mogelijke antwoorden bij de groepsvorming. 
Ik heb het verhaal anoniem gemaakt en mag het verder verspreiden.

Onze nieuwsbrieven worden inmiddels verstuurd naar ruim 1700 huishoudens en groepen.

Gemeengoed Vlaanderen
https://gemeengoed.weebly.com 

4 januari 2022

Eén van mijn goede voornemens is om jullie dit jaar goed te blijven informeren over de mogelijkheden / kansen die er zijn om samen sociaal, duurzaam en kleinschalig op een voormalig boerenerf te wonen. Daarvoor is het belangrijk dat ik goed op de hoogte ben van jullie vorderingen. Dus als je een groep hebt en bezig bent met de ontwikkeling van een erf, laat het mij dan vooral weten. Zodat we met die informatie anderen kunnen helpen en verder kunnen werken aan ons handboek.

Wonen met Meer
https://www.wonenmetmeer.nl

Erfdelen in het AD
https://www.ad.nl/wonen/laten-we-samen-boerderij-kopen-riepen-mannen-van-else-en-jantine-gekscherend-en-ze-deden-het~a40ba975

https://www.ad.nl/ede/proef-in-ede-met-betaalbare-huizen-bouwen-op-boerenerf-voor-woningzoekenden-uit-buitengebied-dorpen-en-buurtschappen~a29b8a97

Als je in Groningen wilt gaan Erfdelen dan helpt Caroline Coumans je graag verder Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Waar mag je wonen in Tiny Houses?
https://www.marjoleininhetklein.com/2022/01/04/waar-mag-je-wonen-in-een-tiny-house

 

28 december

Overzicht interessante ontwikkelingen van de laatste tijd:

Voor Erfdelen hebben zich landelijk inmiddels ruim 2500 belangstellenden (1600 huishoudens en groepen) gemeld.
In Lettele wordt met medewerking van de gemeente Deventer gewerkt aan de ontwikkeling van één van de eerste erven volgens het Erfdelen concept in Nederland.
Erfdelen behaalde onlangs een eervolle tweede plaats bij de Vastgoedmarkt WoonAward 2021.
Erfdelen is genomineerd voor een prijs in de Challenge Doorstroming van de provincie Utrecht.
In het Rabobank Magazine (oplage 1,2 miljoen) stond een artikel onder de titel: "Erfdelen is een mooie bloem in het boeket met seniorenwoningen". We gaan samen met de Rabobank een marktplaats voor vraag en aanbod van boerenerven opzetten.
Voor het programma Nieuwsuur zijn in Lettele opnamen gemaakt met Erfdelen als onderwerp. De uitzending was op 5 december.
De gemeente Ede werkt aan drie Erfdelen projecten.
Met de WUR zijn we een onderzoek gestart naar de maatschappelijke meerwaarde van Erfdelen o.a. voor het platteland.
Met Zilveren Kruis - Achmea gaan we samenwerken om levensloop bestendige woningen voor ouderen mogelijk te maken.

Over Tiny Houses
https://www.marjoleininhetklein.com

 

19 december

Gelukkig beginnen nu ook erfeigenaren zich te melden. Bijvoorbeeld in Kapelle (Zeeland) en in Zevenaar. Als je een plan hebt en medestanders dan kan ik je met hen in contact brengen.
In Soest zoekt een erfeigenaar medebewoners. Trefwoorden zijn: buiten wonen, zorg, paardenliefhebbers, natuur, …. Contact: http://www.stoethoeve.nl 

Hulp voor wooncoöperaties in oprichting
https://www.platform31.nl/nieuws/platform31-start-nieuw-pilotprogramma-voor-wooncooperaties-in-2022

Woongroepen zoeken of aanmelden
https://nl.woongroep.net/nl 

Challenge Doorstroming Utrecht
https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/inzenders-challenge-doorstroming-fijn-wonen-voor-iedereen

Bouwkavels in heel Nederland
https://www.zelfbouwinnederland.nl 

 

7 december

Sinds de uitzending van Nieuwsuur gisteravond stromen de aanmeldingen weer binnen voor onze Erfdelen nieuwsbrief. Die uitzending is terug te zien (vanaf de 33e minuut) op https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/571791/Nieuwsuur.html 

Zie ook:
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2408464-boerenschuren-als-woonruimte-oplossing-voor-woningnood-en-verpaupering

 
 
2 december
Samen met de universiteit Wageningen starten we een onderzoek naar plattelandsontwikkeling en de effecten van en voor Erfdelen daarop.

We ontwikkelen samen met de Rabobank een erven marktplaats waar eigenaren en zoekers elkaar weten te vinden.

Veel positief nieuws
https://www.cooplink.nl 

Er zijn nog twee woningen beschikbaar!
Zelfstandig wonen en toch samen - vrijheid in verbondenheid
Lijkt het je wat om hier eind 2022 ook te wonen? 
Op https://woongemeenschapdrentsfriesewold.nl/ vind je meer informatie en onze contactgegevens. 

Salland in beweging
https://www.destentor.nl/deventer/harry-en-marten-ontwerpen-nieuwe-erven-op-het-sallandse-platteland-niet-automatisch-de-oude-boerderij-platgooien~a96264eb

Stimuleringsregeling
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/stimuleringsregeling-wonen-en-zorg-swz 

Waarom Erfdelen? Dit was een van de reacties:
"Voor mij is een goede balans tussen een plek voor mezelf en een plek om te delen met anderen belangrijk. Samen als het kan en voor wie wil, maar alleen-tijd en privacy gaan altijd voor. Verder een mooie mix van leeftijden en levensfasen.”
 
 
19 november
Jammer dat onze bijeenkomst in Groenekan morgen niet door kan gaan maar er is ook goed nieuws. 
Bij de Vastgoedmarkt WoonAward 2021 hebben we een eervolle tweede plaats behaald.
Voor het programma Nieuwsuur zijn er vorige week opnamen gemaakt met Erfdelen als een van de onderwerpen. De uitzending is waarschijnlijk komende week.
Op dezelfde dag kreeg ik onderstaande oproep voor een kinderprogramma met de vraag of ik die in ons netwerk wilde melden. Bij deze.

PS: van de provincie Groningen kreeg ik een lijstje met woon ambtenaren bij diverse gemeenten. Het is bij mij op te vragen.

Gezocht: Kinderen (9 -14 jr) die gaan verhuizen binnen Nederland!
Voor een kindertelevisieprogramma van de EO/ZAPP, zijn we op zoek naar kinderen tussen de 9 en 14 jaar die binnen Nederland gaan verhuizen (in de periode nov-maart) en dat met ons willen delen. Waar gaat de verhuizing naartoe? Wat ga je het meest missen en wat helemaal niet? Ga je naar een klushuis of een nieuwbouwhuis? Mag de poes mee? Laat het ons zien! Wil je meedoen of ken je iemand die hier geknipt voor is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zoek naar een groep?
https://www.facebook.com/groups/793835257297866

Hartverwarmende film
https://zorgvoordoy.nl

Mooi voorbeeld
https://www.delindehoevetilburg.nl
 
 
2 november
Zoals ik eerder schreef, is Erfdelen genomineerd voor de 'Challenge Doorstroming' van de Provincie Utrecht. Mede door de publiciteit daaromheen verwachten we een positief effect voor onze campagne en waarschijnlijk niet alleen in die provincie.
Om m’n presentatie effectiever te maken, zou het goed zijn als ik voorbeelden heb van groepen en initiatieven in de Provincie Utrecht. Laat het me weten als je plannen hebt, ook als die nog niet ver gevorderd zijn. Het kan maar zo dat deze Challenge je de wind in de zeilen geeft.
 
PS: plaatsen reserveren voor onze bijeenkomst in Groenekan op 20 november kan nog. 
 
Challenge doorstroming Provincie Utrecht
 
Bijlage: de tekst van de Erfdelen nominatie voor de WoonAward van het blad Vastgoedmarkt
 
 
20 oktober

Hierbij het programma van onze Erfdelen bijeenkomst in Groenekan op 20 november.
 
Twee korte presentaties over de ontwikkeling van onze campagne en over de succesfactoren voor het ontwikkelen van een erf. Voor dat laatste hebben we een ervaringsdeskundige & projectbegeleider bereid gevonden: Sanne Raes van https://esraconsultancy.nl
 
En verder is er veel gelegenheid voor het stellen van vragen en om in gesprek te gaan.
Aanmelden kan gewoon door te mailen naar ondergetekende. Wacht niet te lang want het maximum aantal deelnemers is 40.
 
Programma Erfdelen bijeenkomst 20 november
 
12 uur Lunch
 
12.30 Aanvang programma met presentaties en gelegenheid voor gesprek.
 
14.30 uur Einde bijeenkomst
 
Kosten 35 euro 
Uiterlijk 13 november over te maken op onze rekening NL88TRIO 0391036688 ten name van E.N.F. 
 
Adres: Voordorpsedijk 35 Groenekan 
 
Ook bereikbaar per trein (slechts 3 km vanaf station Utrecht Overvecht)
 
 
 

NB: de nieuwsbrieven van 2017 t/m 2020 en een groot deel van 2021 staan hieronder 

 

1 januari 2021

Ondanks of misschien wel dankzij de belemmeringen was 2020 een leerzaam jaar met veel ruimte voor zelfreflectie, sport, lezen, klussen, creativiteit, flexibiliteit en digitale contacten. Een jaar waarin weinig tijd verspild werd met weinig nuttige reizen en overleggen en er veel ruimte was voor het uitbouwen van onze Erfdelen campagne. 
Natuurlijk gaan we in 2021 weer bijeenkomsten organiseren voor kennisuitwisseling en persoonlijk contact. En we zullen vieren dat de eerste Erfdelen projecten van start gaan. Daar doen we het tenslotte voor. Gezien de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren op het gebied van beleid, financiering, duurzame bouw en de grote belangstelling zullen er nog vele volgen.

Een gelukkig en gezond 2021 gewenst.
Pieter Parmentier
www.erfdelen.nl/thuis

PS: dank voor de financiële- en andere bijdragen in het afgelopen jaar.

Cursus voor (toekomstige) grondeigenaren.
https://www.veerhuis.nl/event/gezonde-eigendomsverhoudingen

 

11 januari

Een splinternieuw jaar waar we samen iets moois van kunnen maken.
Op 9 januari heb ik tijdens het online duurzaamheid festival een presentatie gedaan. Zie foto.
En verder veel interessante links deze keer. Voor elk wat wils.

Schermafbeelding_2021-01-10_om_15.25.45.jpg


Nieuwe partner
https://kopgroepwonen.nl

Strohplatz Duurzaamheid
https://www.strohplatz.com 

Boerderijenfonds
https://boerderijenfonds.nl

Zo kan het ook
https://www.linkedin.com/pulse/drie-ton-voor-een-mini-appartementje-boerderij-met-andere-ellen-ootes

Noaberschap
https://www.groene.nl/artikel/noaberschap-sells

Burgerinitiatieven laten slagen
https://www.gemeente.nu/blog/burgerinitiatieven-laten-slagen 

Over CPO
https://bouwenineigenbeheer.nl/cpo 

 

12 januari

In deze extra nieuwsbrief vraag ik jullie aandacht voor het volgende.

Een van onze regiocoördinatoren organiseert met ingang van 25 januari een boeiende leergang https://www.zininbuiten.eu/leergang en een van de anderen is nog op zoek naar enkele erfgenoten om samen het erf in Salland te gaan bewonen.
Een andere mooie en heel nuttige leergang waar je je nog voor kunt aanmelden is die van onze partner Bureau Viertel https://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-digitaal 

En dan is er nog de oproep van een initiatiefneemster Peggy Verzett Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om in midden Nederland een groep te vormen voor een erf met huurwoningen en daarvoor samen aan de slag te gaan.

Zoals je ziet hebben we dit jaar een vliegende start ;-)

 

19 januari

Binnen een week kregen we vragen van verschillende media over erven in ontwikkeling. Erfdelen wordt dus gezien als een serieuze ontwikkeling. Nou nemen we het zelf al lang heel serieus maar wat extra publiciteit kan helpen om meer overheden en financiers over de brug te krijgen.
Minder goed nieuws: de overdrachtsbelasting is per 1 januari gestegen naar acht procent. Voor beleggers maar helaas ook voor coöperaties e.d. We werken aan een lobby richting overheid.

Erfdelen in de media
https://www.vastgoedmarkt.nl/woningen/nieuws/2021/01/boerenerven-openen-de-weg-naar-kleine-woonprojecten-101160075

Strategie voor je planontwikkeling
https://www.zininbuiten.eu/tijdelijk-als-strategie

Over stralingsvrij wonen

https://stralingsbewust.info/2020/10/23/mooie-korte-film-met-presentaties-van-4-initiatieven-voor-stralingsarm-wonen-en-opvangplekken  

 

22 januari

https://www.funda.nl/nieuwbouw/rolde/project-41859341-t-roldensbuiten

Hoewel het niet een Erfdelen initiatief is, lijkt me dit project in Rolde (bij Assen) voor een aantal van jullie erg interessant. 

Tel.:  0651271573 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

27 januari

Nieuw is dat je via https://www.erfdelen.nl/video mijn presentatie van Erfdelen kunt horen/zien zoals ik die onlangs gaf tijdens een conferentie. Speelduur = 25 minuten.

En je kunt je nog aanmelden voor de online editie van: https://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-digitaal 

 

1 februari

In de gemeente Deventer bestaat de mogelijkheid om samen met een woningbouw corporatie een erf te ontwikkelen met huurwoningen. Het erf moet nog gevonden worden. Belangstellenden om dit project op gang te brengen, kunnen zich bij mij melden.

We beginnen het jaar goed met mooie concrete projecten. Zoals deze in de provincie Groningen: https://www.buurtschapdegast.nl en het eerder genoemde project van 10 appartementen in Rolde voor alleenstaanden en echtparen/partners. Informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Mooie blog
https://kleinwonenmagazine.nl/wolkeloze-luchten-en-erfdelen

Veel nuttige informatie
https://www.zelfbouwinnederland.nl/dossiers/collectief-particulier-opdrachtgeverschap-cpo

 

7 februari

Als ik naar onderstaande lijst met interessante links kijk dan trek ik daaruit de conclusie dat burgerinitiatieven m.b.t. wonen enorm in de belangstelling staan. Zelfs als je het vergelijkt met een jaar geleden dan zie je dat de tijd gekomen is om door te pakken. Terwijl we deze week een lock down en een snow down hebben kunnen we gewoon verder met plannen maken. 

Onze campagne samen met andere organisaties richting overheid
https://ruimtevoorcollectiefwonen.nl/?page_id=319

Interessante organisatie
http://ecodorpennetwerk.nl

Woningbouw Vereniging Gelderland
https://www.wbvg.nl/ik-zoek-een-woning 

Mooi project met tiny houses
https://www.deventerrtv.nl/rentree-ontwikkelt-en-bouwt-samen-met-groep-toekomstige-bewoners-duurzame-tiny-houses

Over coöperaties en andere rechtsvormen
https://www.cooplink.nl/blog/nieuws/welke-rechtsvorm-kies-je 

Wooncoöperatie Achterhoek (ook elders?)
https://www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl/nieuws/algemeen/342864/wooncooperatie-achterhoek-gaat-aan-de-slag 

Nu ook internationaal
https://enrd.ec.europa.eu/news-events/news/farm-yard-sharing-concept_en

Het goede leven op het platteland
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/05/ils-sont-fous-die-stedelingen-a4030579

 

Banner_LinkedIn_Erve_Nijland.png

 
11 februari
 
We werken samen met een aantal organisaties aan een landelijke campagne richting de overheid om collectieve en andere woonvormen een volwaardige plaats te bezorgen in het beleid. Hoewel steeds meer gemeenten bereidheid vertonen om mee te werken aan initiatieven zoals Erfdelen is dat nog steeds hard nodig. Deze week hebben alle gemeenteraden en colleges in het land bijgaande brief in de bus gekregen. Zie ook www.ruimtevoorcollectiefwonen.nl 
  
Appartementen in Rolde
 
Cohousing in Vlaanderen
 
Kant en klare huizen 
  
Buitenkansen Overijssel
 

19 februari

Je kunt nu stemmen op de "duurzame gebiedsontwikkeling publieksprijs" waarvoor we met Erfdelen meedingen: https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/publieksprijs-skg-award-2021-stem-op-uw-favoriete-duurzame-gebiedsontwikkeling 

Voor een doortastende Erfdelen groep doet zich in het Friese merengebied tussen IJlst en Workum de mogelijkheid voor om een eigen project te ontwikkelen op een erf dat te koop staat. Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

2 maart

Voor alle duidelijkheid: de Erfdelen namenlijst waar je adres en voorkeursregio op staat, is bedoeld om kennis te delen d.m.v. onze nieuwsbrieven, om bijvoorbeeld tips te melden over interessant vastgoed en natuurlijk ook om je in staat te stellen een groep te vormen. 
 
Als je in contact komt met een gemeente waarvoor dit soort initiatieven nieuw is dan kun je de ambtenaar of bestuurder attent maken op het bestaan van het expert team van de RVO waarmee wij samenwerken https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/expertteam-woningbouw En in de Erfdelen website zijn ze ook vast geïnteresseerd.
 
 
6 maart
Je kunt nog steeds stemmen op de "duurzame gebiedsontwikkeling publieksprijs" waarvoor we met Erfdelen meedingen: https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/publieksprijs-skg-award-2021-stem-op-uw-favoriete-duurzame-gebiedsontwikkeling 

En je aanmelden voor de Tiny House masterclass https://www.marjoleininhetklein.com/2021/03/05/tiny-house-masterclass-en-een-nieuwe-cursusbijeenkomst
 
 
13 maart
Stemmen voor sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven en dus ook voor de vitaliteit van het platteland, staat bij mijn weten niet in de verkiezingsprogramma’s. Maar sommige partijen komen wel in de buurt. Ik laat het graag aan jullie om de juiste keuze te maken.

Nu de Erfdelen ontwikkelingen wat concreter worden, zijn we erg benieuwd naar jullie ervaringen met de medewerking van gemeenten (of het gebrek daaraan), met het vinden van geschikte erven en zeker ook met de groepsvorming. Deel je kennis en ervaring zodat anderen daar weer van kunnen leren.

Erven te koop
https://hetbetereboerenerf.nl/woningen/beschikbaar

Anders wonen maand
https://www.hetkanwel.nl/2021/03/07/5-woontrends

Kijkje bij de Buuren
https://kijkjebijdebuuren.nl
 

20 maart

Deze week werd ik weer benaderd voor medewerking aan een documentaire over wooninitiatieven zoals Erfdelen. We zijn nu op zoek naar een groep die daaraan wil meewerken.

Iets anders: als je medestanders zoekt voor een project in jouw voorkeursregio, is het de bedoeling dat je alleen mensen benadert met dezelfde voorkeursregio!

Natuurrijk Nederland
https://natuurrijknederland.org/samenvatting

Land van Ons
https://landvanons.nl

Samen bouwen
https://samenbouwen.in

Initiatieven in Brabant
https://www.brabant.nl/subsites/debrabantsestijlprijs/nieuws/30-prachtige-inzendingen-voor-de-brabantse-stijlprijs-2021

 

Boerenerf_Bangladesh.jpg

Boerenerf Bangladesh

 

31 maart
 
Voor alle duidelijkheid: de namenlijst die we met goedvinden van ieder die daarop staat verspreiden, is bedoeld om de groepsvorming in de voorkeursregio’s te bevorderen. Je kunt dus door iemand van de lijst benaderd worden voor een Erfdelen project. 
 
Soms hoor ik dat Erfdelen mails in de spambox terecht komen. Dat kun je verhelpen door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. in je adresboek te zetten.
 
Vanaf 21 april kan er gestemd worden (het liefst op Erfdelen ;-) bij de Woonpioniers verkiezing van het programma Tegenlicht van de VPRO https://pioniers.op.vpro.nl 
  
Over projectplanning gesproken

 

8 april

Over financiering. 
De Triodosbank hanteert het volgende uitgangspunt: "We hebben geen vast omlijnde regels voor het financieren van voormalig boeren erven. Wat we doen is het per situatie bekijken. Wel kunnen we aangeven dat er een woonbestemming moet zijn (dus niet meer agrarische bestemming) en adviseren we een splitsingsakte op te stellen. Hiermee kan iedereen zijn /haar deel van het geheel financieren. Door de splitsing is de groep en zijn de individuen minder kwetsbaar; je kunt ook weer uitstappen indien gewenst en je zit niet ‘gevangen'  in een groep."

Als je (andere) financiering ervaringen hebt dan hoor ik het graag.

Gemeenten hebben het niet makkelijk
https://www.tubantia.nl/enschede/help-onze-gemeente-verzuipt-heel-nederland-is-nu-bedekt-met-pleisters-om-de-boel-in-de-lucht-te-houden~a1a7ebc0

Dit is het manifest wat we samen met andere organisaties aan alle gemeenteraden gestuurd hebben: https://ruimtevoorcollectiefwonen.nl

Een hele klus
https://www.youtube.com/watch?v=4HKyRN4udtM 

 

thumbnail_nieuw_huis_NRC_224_1.jpg

 

23 april
Er kan gestemd worden (bij voorkeur op Erfdelen ;-) i.v.m. de Woonpioniers verkiezing van het VPRO programma Tegenlicht https://pioniers.op.vpro.nl 
Het blijkt in de praktijk lastig om vrijkomende erven te vinden. Daarom hierbij een oproep om erven bij ons te melden die je geschikt lijken voor jezelf of voor een ander.
 
Erfgenoten gezocht, Lopik
 
Cursus aanbod Zin in Buiten: 
 
Het kan dus wel
 
En zo kan het ook
 
Zorgsaam wonen magazine

25 april

Dat het niet allemaal en zelfs niet vooral in de Randstad gebeurt, moge blijken uit gegevens van het CBS. Veruit de meeste medelanders wonen buiten die grote steden. Het grootste deel van het Bbp wordt er geproduceerd. Twee derde van de bedrijven is er gevestigd en ook het grootste deel van de banen en woningen vind je erbuiten. Maar keer op keer gaat het alleen over de grote steden terwijl daar de bevolkingsomvang afneemt. Behalve in Utrecht dan.

Het zou goed zijn om na decennia woonbeleid dat gericht is op de grote steden wat meer aandacht te hebben voor wonen in de rest van het land en op het platteland. En inderdaad, het beleid moet eenvoudiger worden want al die burgers die wooninitiatieven ontwikkelen zoals wij met Erfdelen, lopen tegen allerlei ambtelijke obstakels op die voor veel vertraging zorgen. Dat is zeker ook een kwestie van cultuurverandering bij de overheid. Van bewustwording dat het platteland niet alleen ‘agrarisch bedrijventerrein’ is zoals een wethouder zei, tot soepeler omgaan met parkeerregels. Want de moderne mens hoeft echt geen twee parkeerplaatsen bij het huis.

Voor Corona werkten al drie miljoen medelanders geheel of gedeeltelijk thuis. Dat aantal zal naar verwachting aanzienlijk toenemen en die mensen hoeven waarschijnlijk niet meer in de stad te wonen of in de file te staan. Die kunnen ook lekker op het platteland wonen waar de komende jaren een paar duizend boerenerven verlaten worden door stoppende boeren. Maar ook in gemeenten waar nu nog geklaagd wordt over leegloop en krimp zijn mogelijkheden. Bijvoorbeeld door de bouw van starterswoningen voor jongeren die er graag willen blijven en daardoor weer zorgen voor meer draagvlak voor voorzieningen. Kortom, laten we beter gebruik maken van de kansen met behulp van eenvoudiger regels. 

26 april

"Prachtig woonconcept waar veel potentie voor is. Juist dit soort maatwerk initiatieven leiden tot een grote doorstroommuliplier. Waar voor elke goede seniorenwoning zoals Knarrenhof er 3 tot 6 woningen vrijkomen voor doorstroom, is dat bij erfdelen NOG meer. Reken maar uit: op de boerderij woonde 1 gezin, nu wellicht 4 of 6 of meer die allemaal een woning achterlaten die gekocht wordt door iemand die die woning koopt en zelf een achterlaat. Stel drie dan komt voor elk erfdeel project er zeker 18 woningen voor de doorstroom vrij. Die hoge woningmultiplier is NOG een reden om hier meer mee te doen. Provincies in Nederland Tel je knopen, zoveel sympathieker en respectvolle dan alleen maar 'gewone' nieuwbouwwijken uitrollen in het landelijk gebied.” (Peter Prak, initiatiefnemer van de Knarrenhoffen)

En dan hebben we het nog niet eens over de sloop van lelijke stallen met asbest daken en over het draagvlak voor voorzieningen in de dorpen.

29 april

Onze verwachting was dat er dit jaar projecten zouden starten maar dat het er nu al enkele zouden zijn zoals deze in de Erfdelen Proeftuin Salland is een mooie verrassing. 

Cursus aanbod Zin in Buiten 
Nieuw idee op mijn erf, 4 maandagen in juni: https://www.zininbuiten.eu/leergang

Plaats voor Erfdelers in Stevensbeek
 
Geen boerenerf maar wellicht toch interessant
 
Zo kan het ook
 
 
10 mei
Omroep Gelderland belde omdat ze een serie willen maken over wonen en geïnteresseerd zijn geraakt in Erfdelen. En zo zijn er meer media die me bellen. 
Dus als je project al behoorlijk concreet is en je wilt meewerken aan onze mediacampagne dan hoor ik het graag. Dit is ook belangrijk om meer gemeenten over de streep te krijgen.
 
Als je anderen wilt benaderen in je voorkeursregio om samen aan Erfdelen te werken, dan graag een recente lijst gebruiken.
 
Webinar 18 mei
 
Enthousiaste deelnemers gezocht voor het stichten van een collectief landgoed. Locatie bij voorkeur in Gelderland of Overijssel www.landgoedberkenbosch.nl 
 
Erven te koop in Zuid NL
 
Steun voor het manifest
 
Wonen in een Tiny House
 
 
26 mei
Nogmaals m'n dringend verzoek om voor je initiatief alleen mensen te benaderen die dezelfde voorkeursregio hebben en om een recente namenlijst te gebruiken! Die kun je altijd bij mij opvragen.
Daarnaast blijft het mogelijk om een oproep te doen in een van onze nieuwsbrieven.

Right to Challenge Is een landelijke regeling waar een aantal gemeenten inmiddels mee werkt en die de kans op medewerking vergroot. De belangrijkste vraag is: welke gemeentelijke taak wil je met je groep overnemen / anders uitvoeren? Bij gemeentelijke taken die een raakvlak hebben met Erfdelen, kun je denken aan herontwikkeling landelijk gebied, nieuwe woonvormen ontwikkelen, mogelijk relaties met wonen en zorg. Meer informatie https://righttochallenge.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe Oogst
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/05/22/voormalig-boerenerf-leent-zich-goed-voor-nieuwe-woonvorm

Beleid rijksoverheid
https://www.omgevingsweb.nl/beleid/kamerbrief-tussentijdse-evaluatie-woningbouwimpuls
 
 
12 juni
 
Er zijn nogal wat gemeenten waar ze niet goed raad weten met bijzondere woonvormen zoals Erfdelen. Daarom is het goed nieuws dat daarover op 6 juli speciaal voor gemeenten een bijeenkomst georganiseerd wordt. Graag doorgeven aan je gemeentelijke contactpersonen.
 

 

IMG_3248.png

 

2 juli

Onderstaande tekst plaatste ik deze week op LinkedIn. Daar kwamen erg veel reacties op. Concrete aanbiedingen zaten er nog niet bij maar er is duidelijk belangstelling.
Waar we nog te weinig zicht op hebben, is hoeveel groepen in het land actief zijn met de voorbereidingen tot Erfdelen. 
Kun je mij laten weten hoever je bent en of je hulp nodig hebt met het een of ander?

Oproep
VAB's gezocht. Voor ruim 1500 huishoudens en groepen zijn we op zoek naar voormalige agrarische bebouwing. Erven waar je sociale, duurzame en kleinschalige woongemeenschappen kunt ontwikkelen. Goed voor de erfeigenaar, de toekomstige bewoners en de vitaliteit van het platteland. 

Presentatie provincie Gelderland
https://www.cooplink.nl/wp-content/uploads/2021/06/210526-Denktank-Provincies-Presentatie-Christa-Jakobs.pdf

Niet uitsluitend in de stad
https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/snel-veel-woningen-bouwen-kan-niet-uitsluitend-in-de-stad

 

13 juli

Hierbij mijn bijdrage (na 13 minuten) aan een uitzending vandaag van omroep Gelderland.
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/7270984/Martijn-woont-in-het-duurzaamste-huis-van-Nederland

Een woning van de Rabobank
https://www.trouw.nl/economie/rabobank-gaat-tijdelijke-woningen-bouwen-en-verhuren~bcdbe4e3

Excursie 26 augustus
https://www.zininbuiten.eu/excursie-erf-ontwikkelen

De Buitenwereld
http://www.debuitenwereld.org

Medebewoners gezocht voor een vorstelijk erf in Noord-Brabant
https://www.funda.nl/koop/handel/huis-40725085-boekelseweg-26

 

27 juli

Vrijdag was ik in Groningen vanwege een onderzoek dat voor de provincie wordt uitgevoerd over de woningbehoefte op het platteland. Ze wilden graag meer weten over Erfdelen en de belangstelling daarvoor. Het lijkt erop dat de provincie wel voor is maar het is nog belangrijker dat de gemeenten willen meewerken. Heb je Groningen als voorkeursregio dan hoor ik dat graag. Wordt vervolgt.

Actieplan Gelderland
https://actieplanwonen.gelderland.nl/14+acties/collectieve+wooninitiatieven/default.aspx

Binnenlands Bestuur
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/behoefte-aan-actiever-grondbeleid-bij-gemeenten.17713230.lynkx

 

18 augustus

Laatst kreeg ik het volgende bericht van m’n contactpersoon op het Rabobank hoofdkantoor:

”Als marktleider in de agrarische sector is Rabobank een ideale partij om Erfdelen onder de aandacht te brengen van boeren en om ze in contact te brengen met initiatiefnemer Parmentier.”
De bank wil meewerken aan een marktplaats waar vraag en aanbod van erven elkaar vinden. Dit najaar komt er een interview met ondergetekende over Erfdelen in hun magazine (oplage 1.200.000 ;-)

Gezamenlijk wonen voor ouderen kan, als de gemeente maar meewerkt
https://www.trouw.nl/es-b307de42

Biobased bouwen
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/wat-zijn-biobased-bouwmaterialen
En dit artikel vind je misschien ook interessant: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/zij-bouwden-een-energieleverend-huis

Buitenkans in gemeente Epe
Samen een nieuw ecologisch landgoed delen ... dat is een droom die nu snel te realiseren is. In Epe is een prachtig nieuw landgoed in ontwikkeling. De omgevingsvergunning is er al dus er kan snel met de bouw worden begonnen als ook de 3e eigenaar/bewoner gevonden is. Er is een behoorlijk budget nodig, maar voor een uniek project als dit is het een buitenkans.
Kijk voor meer info op https://kavelteam.nl/projecten/landgoed-wiltensacker-epe/
Of mail de initiatiefnemers rechtsreeks op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

24 augustus

Dat (samen) wonen en meer in het bijzonder Erfdelen in de belangstelling staan, moge blijken uit de vele interessante publicaties waarvan ik er hieronder enkele heb toegevoegd.
 

2 september

Bij deze een hartelijk welkom voor Evelijne Bruning die heeft aangeboden om zich ook als regiocoördinator in te zetten voor Erfdelen. Ze ontwikkelt zelf al een project in de gemeente Hengelo (Gld) en ze heeft een groot netwerk. Haar contactgegevens en die van de andere regiocoördinatoren staan op de site: https://www.erfdelen.nl/planning 
 
En er is deze week weer mooie publiciteit, Erfdelen in de Linda
  
Oproep: gezocht mensen die in de regio Zwolle met ons een tiener pleegzorg (10 tot 21) huis willen opstarten. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Over mantelzorg gesproken
 
Cursus en excursie
 
 
In De Correspondent schreef Josta van Bockxmeer deze week
"Want het opdelen van grote huizen heeft ook goede kanten, zegt Susan van Klaveren, een van de auteurs van het rapport (van kennisinstituut Platform 31). In landelijke gebieden trekken veel jongeren weg omdat ze geen woning kunnen vinden, terwijl ouderen in grote huizen wonen. Door aan te moedigen dat bijvoorbeeld grote boerderijen worden gesplitst in kleinere woningen (zoals bij het project Erfdelen), kunnen gemeenten jongeren behouden. En als ouderen jonge buren krijgen, hebben ze allicht meteen iemand die naar ze omkijkt."

9 september

Een paar jaar geleden was ik in gesprek met de voor het platteland verantwoordelijke gedeputeerde van Noord-Brabant. We hadden het natuurlijk over Erfdelen en hij vreesde toen “de verstening van het platteland”. Sindsdien is deze provincie het meest actief geworden inzake Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Dat moet ook wel want NB telt de meeste agrarische bedrijven en men verwacht dat 1/3 van alle boeren stopt in drie jaar tijd.
Eén van de initiatieven van deze Provincie is VABIMPULS: https://www.brabant.nl/subsites/vabimpuls/nieuws/2021/vabimpuls-workshops-op-locatie  
 

14 september

Hierbij wat tips van regiocoördinator en ervaringsdeskundige Frank Leenen over de juridische vorm.
Verschillende modelstatuten van zowel stichting als (coöperatieve) vereniging zijn te vinden op internet. Maar zorg dat je na een goed gesprek met een notaris de rechtsvorm kiest en statuten op maat laat maken. Kies voor eenvoudige standaardstatuten en "snij specifieker op maat" met een huishoudelijk reglement . Alle latere aanpassingen kunnen dan eventueel zonder tussenkomst van een notaris.
De vereniging is logisch als er sprake is van leden. Een officiële vereniging met oprichtingsakte is daarna bijna vanzelfsprekend als er financiële zaken moeten worden geregeld met elkaar. Een coöperatieve vereniging is een volgende stap die veel meer mogelijkheden biedt in zowel initiatief-, CPO als exploitatie/ VvE- fase. De NCR (nationale coöperatieraad) heeft spreekuur en workshops voor meer informatie.
 
Erfdelen projecten in ontwikkeling
 
Zorgsaam
 
Langer thuis
 
Mooi project
 
Training gemeenschapsvorming
 
 
17 september
 
Regelmatig krijg ik vragen over de mogelijkheid om een Erfdelen woning te huren. Daar werken we natuurlijk graag aan mee maar tot nu toe hebben we daarvoor geen investeerders gevonden. Woningbouw corporaties lijken een voor de hand liggende partner te zijn dus die hopen we over de brug te krijgen. En sommige groepen willen zelf investeren in huurwoningen wat we natuurlijk toejuichen. Een ieder die meer mogelijkheden ziet om (de financiering van) huren op erven mogelijk te maken, wordt verzocht zich bij ons te melden.

De komende maanden zal ik tips van deskundigen in deze nieuwsbrieven zetten. Zoals deze: zorg dat je je plannen gaat / laat visualiseren want dat helpt enorm om ze te verhelderen en bijv. de gemeente mee te krijgen. Zie bijvoorbeeld: https://hvdgiessen.nl 
De volgende tip staat onderaan deze mail en verder worden ze gepubliceerd op: https://www.erfdelen.nl

Stimuleringsregeling geclusterde woonvorm voor ouderen
https://www.internetconsultatie.nl/ouderenhuisvesting

Tip
Begin tijdig met een ecologisch onderzoek voor je bestemmingsplan.
Bij een bestemmingswijziging is doorgaans een ecologisch onderzoek nodig. Er moet een rapport worden opgesteld waaruit blijkt of er beschermde planten, dieren of gebieden worden aangetast door de voorgenomen plannen. Vaak is dat eerst een ‘quickscan’ waarbij van alles al kan worden uitgesloten en een plan de campagne kan worden opgesteld voor vervolgstappen. Zeker in geval van projecten die sloop met zich meebrengen, kan nader onderzoek naar bijvoorbeeld vleermuizen, uilen of marters nodig zijn. Dergelijk onderzoek kan meestal slechts in bepaalde seizoenen worden uitgevoerd. Vleermuisonderzoek beslaat de periode april-oktober. Als vervolgens ook nog een ontheffing en compenserende maatregelen nodig zijn, kan dit je project danig vertragen. Doorlooptijden van quickscan tot sloop van twee jaren zijn niet ongewoon.
Het advies is daarom: laat in een vroeg stadium in ieder geval een quickscan natuurtoets maken en vraag de ecoloog om een tijdpad voor je te schetsen. Voor vragen zie de contactgegevens op: https://ecogroen.nl
 
 
18 september
 
Op onze oproep in het Erfdelen netwerk van deskundigen om met tips te komen, wordt enthousiast gereageerd. Bij deze nieuwsbrief hebben we enkele tips voor het vinden van geschikte erven en huurmogelijkheden! Zie bijgaande links.
 
 
 
30 september
 
We gaan weer starten met de bijeenkomsten voor Erfdelen belangstellenden. De eerste organiseren we op 20 november op onze favoriete locatie in Groenekan. Meer informatie volgt.
 
Bij deze nieuwsbrief adviezen van twee deskundigen op het gebied van projectontwikkeling en het ontwerpproces.
 
Erfdelen mogelijkheden in Wapserveen
 
Premiere van de film over erfdelen: Zorg voor Doy
 
 
Tip over begeleiding projectontwikkeling Erfdelen
Het belangrijkste is wel om je te realiseren dat elke groep, elk proces, de omstandigheden, de voorwaarden van de gemeente, etcetera weer anders is en dus van belang om dat goed inzichtelijk te krijgen. Over het algemeen kan een procesbegeleider je daarbij ondersteuning bieden en is het goed om die tijdig te betrekken. Het concept van Erfdelen kan als ze voldoet aan de voorwaarden ook gebruik maken van de Stimuleringsregeling Wonen & Zorg waarbij je een subsidie kunt krijgen voor het inschakelen van een procesbegeleider die dan het haalbaarheidsonderzoek samen met de initiatiefnemers kan doen. Het is niet voor niets dat veel gemeenten vragen om een professionele begeleider en dat het Rijk dit met de subsidie wil ondersteunen. 
 
 
13 oktober

Onze samenwerking met de Rabobank begint steeds duidelijker vormen aan te nemen. Eén van de uitingen daarvan is het artikel in het Rabobank Magazine wat binnenkort verschijnt.
 
Erfdelen dingt mee naar de eindzege van de Woon Award van het blad Vastgoedmarkt!
 
Volgende week volgt meer informatie over onze informatie bijeenkomst in Groenekan op 20 november.
 
Aanbevolen leergang 
 
Flexwonen voor spoedzoekers
 
Over de aankoop van monumentale panden
 
Mooie ontwikkelingen
 
Samen leven samen wonen
 
 
19 oktober

In de volgende nieuwsbrief het programma van de Erfdelen bijeenkomst in Groenekan op 20 november.
Nu eerst aandacht voor mooie ontwikkelingen rond onze Erfdelen campagne.

Alweer genomineerd voor een prijs
https://www.versnellingwoningbouw.nl/themas/doorstroming/challenge-doorstroming 

Mooie publiciteit. Oplage 1.200.000
https://www.rabobank.nl/kennis/d011185496-case-erfdelen-is-een-mooie-bloem-in-het-boeket-met-seniorenwoningen
PS: we zetten ons niet alleen in voor senioren hoor. 

 

IMG_4642.png

 

NB: de nieuwsbrieven van 2017 t/m 2020 staan hieronder

22 maart 2017 

Er hebben zich een paar honderd geïnteresseerden gemeld voor ons initiatief en nog steeds krijgen we bijna dagelijks positieve reacties. Vandaar dat we dit voorjaar starten met de Erfdelen Nieuwsbrief voor belangstellenden. Vooruit lopend op de eerste nieuwsbrief hierbij alvast wat meer informatie.

Het draait in ons project om drie dingen: sociaal, duurzaam en een vitaal platteland. Het vernieuwende zit hem in die combinatie en in de kleinschaligheid. In toekomstige nieuwsbrieven worden deze thema’s verder uitgewerkt.

Sociaal zijn en aandacht hebben voor elkaar is altijd al belangrijk geweest maar door vergrijzing en vereenzaming heeft het nog meer gewicht gekregen. Er zijn inmiddels drie miljoen 65 plussers in NL. Maar dit soort projecten is natuurlijk ook voor andere doelgroepen interessant. Het gezamenlijk gebruik van het erf en de boerderij biedt mogelijkheden om dingen samen te doen en het wordt de kunst om elkaar zowel aandacht als ruimte voor privacy te bieden.

Duurzaam speelt gelukkig een steeds grotere rol in de samenleving. We hebben de aarde tenslotte te leen van onze (klein)kinderen. Ik ben al jaren met dat onderwerp bezig en heb de laatste maanden met name onderzoek gedaan naar duurzaam bouwen. Het mooie van de tijd waarin we leven is dat heel veel mensen denken: “kan het ook anders, kan het ook beter?” Dat kan inderdaad en velen zijn aan de slag gegaan.

Het is zondermeer mogelijk om energie- en CO2 neutraal te bouwen met als bijkomend voordeel dat de energierekening op nul uitkomt.

PA170008

Vitaal platteland is een belangrijk onderwerp in een tijd dat vijf boerderijen per dag leeg komen (zie de figuur hieronder) en het platteland zo’n belangrijke rol speelt bij voedselproductie, natuur, recreatie en voor het goede leven van de mensen die er wonen. Voor sommige gemeenten zijn dit soort projecten nog lastig omdat het belang van die leefbaarheid wel gezien wordt maar er ook heel veel gemeentelijke bouwgrond onverkocht ligt. Dus als iedereen in het buitengebied voor zichzelf gaat beginnen dan schiet het niet op met de verkoop van die grond. 

Kleinschalig kan als nadeel hebben dat de kosten per woning hoog worden. Maar er zijn ook voordelen. Het is overzichtelijk en het past beter in het huidige zogenaamde ‘rood voor rood’ beleid.1  Dat houdt in principe in dat je nieuw mag bouwen als je oude stallen e.d. afbreekt. Zo wordt het voor de overheden acceptabeler omdat er niet een wildgroei aan nieuwe woonwijken ontstaat.

Voortgang

Omdat we de grondeigenaar al langer kenden en in gesprek raakten over onze ideeën, kwamen we al snel bij de leegstaande boerderij Veldhuis terecht. We hebben vervolgens afspraken gemaakt over het kopen van circa 9000m2 van de grond.

Naar de gemeente toe vragen we binnenkort een pré advies aan. Dat kan nog zonder dat je veel kosten maakt. Als dat positief uitvalt dan kunnen we verder voor de bestemmingsplan wijziging. De financiering doen we zelf, zo nodig met een hypotheek van een bank die duurzaamheidskortingen geeft.

Op het gebied van publiciteit gebeurt er ook van alles. Laatst ontmoetten we bij toeval een producent van het TV programma Tegenlicht die zeer geïnteresseerd is in dit soort ontwikkelingen en ermee aan de slag wil. Het gaat hem om de overgang van vernieuwende ideeën naar de uitvoeringsfase, van denken naar doen. Verder heeft een redacteur van het programma Binnenstebuiten van KRO-NCRV belangstelling getoond om, als we wat verder zijn, ons project in beeld te brengen en werden we door BNR benaderd.

In november hebben we tijdens een provinciale conferentie ons initiatief gepresenteerd en publiceerde The Optimist een stuk waarin ook Erfdelen aan de orde kwam. In januari werden we benaderd door een journaliste van Trouw. Zij heeft Erfdelen genoemd in het stuk wat ze schreef en wil een apart verhaal schrijven als we wat verder zijn.

Kortom, dit soort projecten is populair. Kennelijk is er veel behoefte aan creatieve oplossingen die aandacht voor elkaar, duurzaam bouwen en het goede leven op het platteland combineren. Voor alle duidelijkheid, die publiciteit is bedoeld om de kennisuitwisseling rond dit onderwerp te bevorderen en niet omdat we zelf zo nodig in het nieuws willen ;-)

Tot slot: ons project is volgeboekt maar er zijn zoveel reacties dat er wellicht andere projecten gerealiseerd worden waar we met onze toenemende kennis en ervaring aan kunnen bijdragen. In de komende nieuwsbrief doen we een oproep om aan ons te laten weten wie plannen heeft en dan zorgen wij voor de verbinding in de betreffende regio. 

1 De Rood voor Rood regeling biedt de mogelijkheid om een bouwkavel te realiseren in ruil voor de sloop van minimaal 850 m2 schuren of stallen. De waardevermeerdering die de omzetting van agrarische grond naar bouwkavel oplevert, kan deels gebruikt worden voor het financieren van de sloopkosten van de leegstaande en landschapsontsierende gebouwen. De rest moet vervolgens ingezet worden om de kwaliteit van het landschap te verbeteren.

Leegstand 2030 

25 april 2017

Terwijl wij doorwerken aan de ontwikkeling van ons eigen Erfdelen project zijn er ook in andere delen van het land groepen mensen met gelijksoortige kleinschalige initiatieven aan de slag gegaan. We krijgen nog bijna dagelijks verzoeken om informatie.

Uit het Groningse Vlagtwedde bijvoorbeeld. Ik had vorige week het genoegen om met de initiatiefnemers kennis uit te wisselen. Ook, of juist in de grensgebieden blijkt er behoefte aan kleinschalige, sociale en duurzame huisvesting en dat is goed voor die regio's. Interessant aan dit initiatief is bovendien dat er waarschijnlijk huurwoningen gerealiseerd kunnen worden.

In de buurt van Deventer komt binnenkort een groep geïnteresseerden bij elkaar om te ontdekken wat de mogelijkheden en verwachtingen zijn voor samen wonen op een mooie plek in Overijssel. Wegens grote belangstelling is de bijeenkomst verplaatst naar een grotere locatie. En wellicht gaat het er ook in het zuiden van NL en in Noord Holland van komen. Kortom, velen gaan niet zitten afwachten.

Meer informatie en mogelijkheden:  

https://vimeo.com/219140736 't Eemgoed

http://www.omslag.nl/wonen/groepsouderen.html

https://www.hetkanwel.net/2017/04/13/studentenhuis-60-plussers http://netwerkplatteland.nl/blog/erfdelen-vitaal-wonen-op-het-platteland

28 mei

We zijn verrast door de grote belangstelling voor ons Erfdelen concept. Nog bijna dagelijks melden zich geïnteresseerden uit het hele land. In totaal zijn het al ruim 120 alleenstaanden en stellen.

Dat heeft in Overijssel inmiddels geleid tot het organiseren van een bijeenkomst waar de circa vijftig deelnemers informatie krijgen over het concept, de kansen en (on)mogelijkheden en waar ze kunnen kennismaken met elkaar. Wie weet, leidt dat tot mooie nieuwe projecten op enkele van de honderden locaties die de komende jaren vrijkomen. Zie bovenstaande figuur.

Duidelijk is al wel dat sommige gemeenten en provincies veel verder zijn in het faciliteren van dit soort initiatieven dan andere. Maar we hebben de indruk dat de tijd er rijp voor is. Ik word regelmatig gevraagd om ook aan ambtenaren en bestuurders een presentatie te geven.   De eerste stap lijkt mij dat je m.b.v. de lijst die je van ons kijgt medestanders zoekt in jouw voorkeursregio. Het vormen van zo’n groep is niet de makkelijkste maar wel de boeiendste stap in de ontwikkeling van je project. Laat maar weten als je daar hulp bij nodig hebt.

Achtergrondinformatie over ontwikkeling agrarisch vastgoed

https://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/downloads/nieuws/01927_poster-agrarischvastgoed-online.pdf

IMG 20170609 194901410

10 juni

Tijdens de zeer goed bezochte bijeenkomst van 9 juni j.l. in Natuurderij Keizersrande bleek dat de belangstelling voor sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland groot is. De deelnemers konden netwerken en werden geïnformeerd over het concept Erfdelen en waarom de kans van slagen nu groter is dan ooit. Tegelijkertijd werd benadrukt dat het een langdurig traject kan zijn en dat de groepsvorming boeiend maar niet altijd makkelijk is. Het enthousiasme is echter groot en we hebben afgesproken dat we doorgaan met elkaar opzoeken en informeren, o.a. via Facebook. Het verslag kun je opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We zien mogelijkheden om in Salland samen met adviesburo Oversticht een regionale pilot te starten waarin o.a. de behoefte aan dit soort woonvormen wordt onderzocht alsmede de beschikbaarheid van erven. Want er staan veel agrarische gebouwen leeg maar welke dan? Bovendien bereiden we een enquête voor onder de respondenten van de afgelopen weken zodat we meer inzicht krijgen in de eigenschappen en wensen van de doelgroep.

Er is inmiddels een groep Erfdelen West, Oost en Zuid actief. Het aantal belangstellenden (alleenstaanden, stellen en gezinnen) is gestegen naar ruim 170.

PS: in Noord-Holland/Utrecht wordt ook een Erfdelen bijeenkomst georganiseerd. 

P6090015

25 juli 2017

Om de dienstverlening te verbeteren en wat meer inzicht te krijgen in de groep belangstellende gezinnen, echtparen en alleenstaanden (ruim 180 landelijk en 90 in Overijssel) en hun (samen)woonwensen, hebben we een enquête verspreid. De resultaten zullen we later met jullie delen, uiteraard zonder namen erbij.

  Zoals eerder geschreven doen we onderzoek naar de beschikbaarheid van erven. Want er staan veel boerderijen leeg maar hoe vind je een geschikte locatie? * In de praktijk kan het nog best ingewikkeld zijn om leegstand op te sporen. Daar zijn we dus nog niet mee klaar. Maar we krijgen soms spontaan locaties 'aangeboden': o.a. in Nederweert, De Betuwe, Broekland, Olst en Lemelerveld en met wat rondfietsen kun je ook zomaar mooie ontdekkingen doen. 

  Met vriendelijke groet,

Pieter Parmentier

* Cijfers hierover komen van Alterra. Zij combineren de leeftijd van een agrariër met de vraag of hij een opvolger heeft en koppelen dat aan de bebouwing op het erf. Dat levert een getal op, maar niet waar die VAB's (vrijkomende agrarische bebouwing) precies staan. Dat is i.v.m. privacy niet beschikbaar. 

PS: er is inmiddels een Erfdelen groep West, Noord en Zuid actief en meerdere in Oost. Voor contactgegevens zie de pagina Erfdelen NL.

6 augustus 2017

Onze Erfdelen enquête geeft opvallende inzichten in de groep belangstellenden die zich bij ons gemeld heeft voor (samen)wonen op boerenerven.

- Van de 60 respondenten heeft vrijwel iedereen Midden, Oost of Noord NL als voorkeursregio en woont de helft in Oost NL.

- De oudste is 69 en de jongste 30 maar vrijwel allen zijn vijftig plus. Ruim de helft is alleenstaand en acht hebben nog kinderen thuis.

- Wat hoog scoort is: privacy, natuur, nabijheid voorzieningen, duurzaam leven en bouwen, lage kosten en mantelzorg.

- Ongeveer de helft ziet zich vooral met volwassenen op een erf wonen. De andere helft kiest voor alle leeftijden.

Interessant om te weten en zeker bruikbare gegevens. Maar we zullen ons de komende jaren in het hele land blijven inzetten voor iedereen: alle leeftijden, meer en minder bemiddelde mensen en voor zowel huren als kopen.

In de afgelopen maanden hebben we veel nuttige gesprekken gevoerd met ambtenaren, bestuurders, adviseurs, bouwers, onderzoekers, leveranciers, financiers, ervaringsdeskundigen, erfeigenaren en potentiële erfbewoners. Duidelijk is dat ze allen positief zijn over het Erfdelen concept. Bovendien lijken er meer mogelijkheden voor financiering dan verwacht. Onder andere omdat Erfdelen ook een oplossing biedt voor financiële knelpunten op het platteland.

13 augustus

Over meerwaarde gesproken

Mocht je gevraagd worden wat eigenlijk de meerwaarde is (voor de samenleving) van het bouwen en wonen op een boerenerf volgens het Erfdelen concept, dan zijn er wel wat argumenten te noemen:


- Sloop van bouwvallige gebouwen en asbest daken

- In het landschap passende kleinschalige duurzame nieuwbouw

- Investering voor de lange termijn

- Een oplossing voor financiële knelpunten in de agrarische sector

- Delen van kennis, kunde en spullen

- Energie- en CO2 neutraal bouwen en wonen

- Tegengaan leegloop platteland > in stand houden van voorzieningen

- Aantrekkelijk voor alleenstaanden en ouderen (gezelligheid, mantelzorg)

- Doorstroming in de huizenmarkt

- Aantrekkelijk voor thuiswerkers (via internet) en gezinnen

- Proeftuin voor vernieuwende (samen)woonprojecten

- Proeftuin voor regionale ontwikkeling, nieuw beleid, nieuwe financiering

 

Mogelijkheden voor

- Gezamenlijk onderhoud van erf en het omringende landschap

- Een plek voor mensen die begeleiding nodig hebben.

- Knooperf met wandel/fiets mogelijkheden

- Muziekavonden en integratiediners

- Theetuin, kinderboerderij, B&B, enz.

20 augustus

Zelfs uit Brazilië, Peru en Zuid Afrika komen de gegadigden voor Erfdelen ;-)

Maar gisteravond waren het vooral belangstellenden uit Noord Holland die zich verzamelden om met elkaar kennis te maken en meer te horen over de verschillende aspecten van Erfdelen. Dat was plezierig en nuttig en het is duidelijk dat er veel gelijkgestemden zijn in ons land. 

Mensen van alle leeftijden die socialer, duurzamer en gezonder willen leven. Mensen ook die niet afwachten en nieuwe woonvormen of bouwwijzen willen onderzoeken of samen met anderen groenten willen verbouwen. Mooie mensen.

Eén van de suggesties die gisteravond gedaan werd, was het toevoegen van een pagina op de site over landelijke ontwikkelingen. Bij deze https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl

Het Erfdelen concept gaat niet alleen over onszelf. We willen er ook meerwaarde voor de samenleving en volgende generaties mee realiseren. 

PS: Wil je ons werk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 

NL88TRIO 03910 36688 t.n.v. de Stichting ENF

IMG 20170609 204255811 HDR

Erfdelen bijeenkomst Diepenveen

4 oktober 2017

Na een tiental gesprekken bij gemeenten en diverse banken, presentaties in het hele land en vele contacten met potentiële erfdelers, ben ik ervan overtuigd dat de tijd rijp is voor dit soort projecten.
Er komen mooie berichten uit de regio’s waar zich groepen aan het vormen zijn. Bij gemeenten en provincies wordt gewerkt aan nieuw flexibeler beleid (zie onder). Banken zoeken naar mogelijkheden om bewonersgroepen ter wille te zijn. En de honderden belangstellenden die deze nieuwsbrief ontvangen, helpen we graag verder om hun droom te verwezenlijken.
Hieronder vind je informatie over de bijeenkomsten in Arnhem en Drenthe.

PS: de regionale contactpersonen staan vermeld op https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl 

PS: vanwege de belangstelling uit het buitenland is er nu ook een Engelse pagina op de site.

Informatieochtend Arnhem

Datum                zaterdag 7 oktober

 Tijd                     10.00-12.00 uur

Plaats                 Montessori College Arnhem, Utrechtseweg 174, 6812AL, Arnhem

Informatieavond Drenthe

Datum:               Donderdag 9 november

Locatie:              De Pol 4, 9444 XE Grolloo

 Tijd:                    17.00- 21.00 uur, incl. lichte maaltijd (buffet met interactie!)

Uit een concept beleidsplan van de gemeente Raalte:
"Te denken valt aan vormen met meerdere generaties op één erf, knooperven, kleinere wooneenheden in één gebouw of een tweede bedrijfswoning indien die op grond van de eisen die het bestemmingsplan Buitengebied stelt niet mogelijk is. Wij leggen op dit moment niet vast aan welke regels (bijv. sloop-verhoudingen) dergelijke afwijkende woonvormen moeten voldoen. We laten ons verrassen door initiatieven en zoeken in de geest van het RvR beleid met de initiatiefnemer naar een goede balans tussen ontwikkelruimte en kwaliteitswinst."

7 oktober

Een mooie drukke Erfdelen week met iedere dag wel een interessante activiteit. Je kunt wel zeggen dat het m'n fulltime baan is geworden. Alleen nog eens bedenken hoe ik er behalve heel veel energie ook wat financiële vergoeding mee kan opdoen. Vrijwel dagelijks heb ik overleg en email contact met erfzoekers en deze week drie presentaties. 

De gemeente Raalte organiseerde haar tweede VAB avond waar met name de agrariërs massaal aan deelnamen. Er wordt vooral gezocht naar oplossingen voor erfbebouwing die niet meer functioneel is. De gemeente is bezig nieuw flexibeler beleid te formuleren op basis van de ervaringen van mensen die op het platteland wonen en werken. De gemeente Raalte wil faciliteren i.p.v. te moeten controleren of iedereen zich wel aan de (verouderde) regels houdt. Daarbij wordt vooral ingezet op de landschappelijke kwaliteit en het goede leven.

Een tweede gelegenheid waaraan ik mocht meewerken, was de bijeenkomst van burgemeesters, rentmeesters, ambtenaren, ontwerpers, directeuren van woningbouw corporaties, onderzoekers en anderen die zich inzetten voor de positieve ontwikkeling van het platteland. We spraken o.a. over het opzetten van een revolving fund waarmee met name de opstartfase van woonprojecten gefaciliteerd kan worden.

Tot slot deze week een mooie bijeenkomst in Arnhem waar een groep geïnteresseerden in Erfdelen in gesprek ging over het concreet maken van die droom. Sommigen kwamen alleen snuffelen en anderen hadden al ervaring met (samen) woonprojecten. Maar iedereen was duidelijk over het belang van sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen. Ook hier bleek dat er grote behoefte is aan aandacht voor elkaar en duurzaam leven.

17 oktober

In de mooie serie in NRC over ouder worden, deze keer een boeiend verhaal over Döstädning zoals ze dat in Zweden noemen. De Nederlandse term daarvoor zou Ontspullen kunnen zijn. Daar zijn we zelf ook mee bezig, maar niet als voorbereiding op de dood. 

Nu we de zestig gepasseerd zijn, willen we kleiner gaan wonen. Of zoals we dat op www.erfdelen.nl noemen: sociaal, duurzaam, kleinschalig en goed voor het platteland. Daar blijken honderden belangstellenden voor te zijn dus zorgen we dat die mensen in hun voorkeursregio met elkaar in contact kunnen komen. En we zijn op zoek gegaan naar leegstaande erven. Het leek niet zo moeilijk om die te vinden omdat er volgens de universiteit Wageningen vijf per dag leeg komen in Nederland. Maar er is geen lijst van dus moet je zelf op zoek.

Terugkomend op het ontspullen; kleiner en drempelloos gaan wonen, lijkt heel aantrekkelijk want je hebt minder onderhoud en minder energielasten en als je nieuw bouwt dan kan je energierekening naar nul of zelfs plus. Maar dat ontspullen, is nog wel een klusje wat je al te graag uitstelt. Toch eens het boekje van Margareta Magnusson over Döstädning kopen? Of niet, want we hebben al zoveel boeken.

5 november

Het lijkt erop dat de eerste ‘Erfdelen groepen’ stappen vooruit maken. Er is in de regio Salland een coöperatie in oprichting en een aanvraag in voorbereiding voor wijziging van het bestemmingsplan.  Uit Brabant komen eveneens positieve berichten, o.a. over een filmproject waarin Erfdelen fraai in beeld gebracht wordt. In Drenthe wordt donderdag a.s. een Erfdelen avond georganiseerd en ook in de Achterhoek wordt de communicatie voortvarend opgepakt.

Wij hadden afgelopen week goede gesprekken op het Overijsselse provinciehuis. We gaan voor Overijssel een website bouwen waar ook vraag en aanbod faciliteiten op komen. Die site zal vervolgens voor heel Nederland beschikbaar komen. De provincie blijkt bovendien eigenaar van diverse erven die te koop worden aangeboden. Dat is misschien in andere provincies ook zo?    Interessant detail: de Erfdelen homepage is inmiddels ruim 210.000 keer bekeken!

Deze tekst kwam ik tegen in het concept verkiezingsprogramma van GroenLinks Deventer.

Op het platteland worden we geconfronteerd met leegstand van agrarische bedrijven en hier maken we "erfdelen" mogelijk; kleinschalige, goed inpasbare en duurzame woningbouwconcepten. 

14 november

Met belangstelling lees ik jullie brieven en het is fijn dat onze Erfdelen campagne zoveel positieve energie losmaakt. Duidelijk is ook dat het realiseren van dit soort dromen niet eenvoudig is. Hoe meer onderzoek ik doe hoe duidelijker dat wordt. Maar ook dat er veel bewegingen in de goede richting zijn, zie ook https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl

Steeds meer overheden beginnen dit soort initiatieven (voorzichtig) te faciliteren, financiers beginnen mee te denken en bouwers begrijpen wat duurzaam bouwen betekent.

Essentieel is de eerste stap waarbij een paar gemotiveerde mensen elkaar opzoeken en een helder plan maken waarmee ze naar een gemeentehuis gaan waar men positief is over dit soort initiatieven. Belangrijk is ook om daarna een erfeigenaar te vinden die geen haast heeft met verkopen zodat er tijd is om de bestemmingsplan wijziging aan te vragen. Als het erf al te koop staat, heeft het weinig zin om in gesprek te gaan want de makelaar zal er zo snel mogelijk vanaf willen.

Het vinden van anderen om vervolgens de woongroep compleet te maken, is niet zo lastig maar ontdekken of je bij elkaar past natuurlijk wel. Boeiend maar uitdagend en wellicht goed om daar een begeleider bij te halen. Ook al omdat er allerlei afspraken moeten volgen over geld, juridische zaken, bouwzaken, enz. Kortom, een heel gedoe.

Ik houd jullie graag op de hoogte van interessante ontwikkelingen en schrijf verder aan de handleiding die het voor (ver)kopers, overheden, financiers en andere relevante partijen makkelijker moet maken om tot mooie resultaten te komen.

image003

Ter informatie

http://www.lacota.nl
http://www.omslag.nl/wonen
https://www.hetkanwel.net/2017/04/07/arneco-woonboerderij
http://www.platform31.nl/publicaties/hoe-richt-je-een-wooncooperatie-op?
https://www.overijssel.nl/over-overijssel/cijfers-kaarten/ruimte-en-wonen/ruimte-wonen/ouderwoningen
https://www.overijssel.nl/over-overijssel/cijfers-kaarten/ruimte-en-wonen/ruimte-wonen/inwoners-ov-stijgt

27 november

We hadden deze maand een interessante Erfdelen avond in het mooie dorpshuis van Grolloo. Ook in Drenthe blijkt op het gebied van nieuwe woonvormen van alles in beweging te komen en gelukkig in de goede richting.   Uit onze contacten met de rijksoverheid komt naar voren dat de verantwoordelijkheid voor het plattelandsbeleid m.b.t. wonen vooral bij gemeenten en provincies ligt en dat ons initiatief met (persoonlijke) belangstelling gevolgd wordt.   Het is duidelijk dat veel afhangt van (het beleid van) die overheden en vaak ook van de persoonlijke inzet van ambtenaren en bestuurders. We ontvangen graag tips over gemeenten die (samen) woon initiatieven positief benaderen.  

NB: op 8 november is in provinciale staten van Overijssel een motie aangenomen waarin zij vraagt om instrumenten te verkennen die kunnen bijdragen aan transitie van vrijkomende agrarische bebouwing naar nieuwe bestemmingen of sloop. Het bijeenbrengen van vraag en aanbod is daarin ook genoemd.

PS: http://www.herbestemmingnoord.nl/herbestemming-noord-over-gemeentelijk-vab-beleid-vrijkomende-agrarische-bebouwing  

13 december

Prijs
Het laatste nieuws is dat ik gisteren een prijs heb gewonnen voor m’n Erfdelen campagne ;-) Dat betekent dat er nog meer kans is dat we komend jaar mooie resultaten gaan boeken.    

Extra ruimte
Monique van Haaf, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, heeft Erfdelen onlangs onder de aandacht gebracht in de Tweede Kamer met de oproep om extra ruimte te maken voor dit soort initiatieven.   

Vledder
Hier wordt onderhandeld met de gemeente en de eigenaren van een erf over huurkoop. Met vragen kun je terecht bij Daniël Vogelaar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Olst
Hier is een groep al zover dat er een samenwerkingsovereenkomst wordt voorbereid en er veelbelovende gesprekken gaande zijn over een concrete locatie.

Brabant
Er is een mooie documentaire in voorbereiding over erfgoed dat ruimte biedt aan mantelzorg  https://zorgvoordoy.nl    

Dat het onderwerp ook in de media leeft, is duidelijk
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/28/iedere-oudere-een-eigen-type-huis-14268627-a1582816
http://www.herbestemmingnoord.nl/leegstaande-boerderijen-sloop-of-iets-heel-ander
http://www.boerderij.nl/Boerenleven/Artikelen/2017/11/Oproep-tot-creatief-gebruik-oude-boerderijen-217516E  

Van de Provincie Zuid-Holland kregen we de volgende informatie: Provincie Zuid-Holland biedt gemeenten binnen de huidige kaders van de Visie ruimte en mobiliteit en de Verordening ruimte de mogelijkheid om leegstaande bebouwing een andere, passende ruimtelijke functie te geven, waarbij behoud of verbetering van de omgevingskwaliteit het uitgangspunt is. Vrijkomende bebouwing buiten bestaand stads- en dorpsgebied kan een andere functie krijgen mits de milieugebruiksruimte van omliggende agrarische bedrijven in stand blijft en er geen bovenmatige verkeersaantrekkende werking van de nieuwe functie is. 

Gemeenten kunnen naast ons beleid nog aanvullend beleid hebben geformuleerd voor ontwikkelingen in het buitengebied. Hiervoor adviseer ik u om contact op te nemen met de desbetreffende gemeente over een potentiële locatie die u in beeld hebt.

27 december

Nieuwsberichten uit het land

Tweede bijeenkomst Erfdelen regio-Arnhem 27 januari 2018 Aanmelden bij: Leo Vogels Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De Gemeente Raalte biedt ruimere mogelijkheden:
"Er kunnen andere woningtypen worden gebouwd dan de (nu gebruikelijke) vrijstaande woningen mits deze passen in het gemeentelijk woonbeleid. Bijvoorbeeld: woonvormen met meerdere generaties op één erf, knooperven, kleinere wooneenheden in één gebouw of een tweede bedrijfswoning. De woonvorm moet qua verschijningsvorm / ontwerp passen in het buitengebied (bijv. geen rijwoningen, maar meerdere woningen in een boerderijvorm).”

5 januari 2018  

Allereerst een heel gelukkig, gezond en dynamisch 2018 gewenst. 
Een jaar waarin we flinke stappen hopen te zetten met mooie woonvormen zoals Erfdelen.

Hieronder is te zien dat de gemeente Deventer in haar Woonvisie 2018 goede voornemens heeft. Toegegeven, voornemens zijn nog geen daden maar dit soort beleidsteksten geven hoop op resultaten. Als er afgelopen jaar nou iets duidelijk is geworden dan is het dat gemeenten een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van (samen)woonerven. Ons advies blijft derhalve: ga eerst op zoek naar een gemeente die positief reageert op je plan en daarna pas naar een geschikt erf.    

"We willen ruimte bieden om in te spelen op deze kwalitatieve woonvraag door het benutten van inbreidingslocaties en hergebruik van bestaande panden in de kernen en transformatie van karakteristieke, leegstaande of leegkomende panden en erven in het buitengebied. We staan open voor kleinschalige burgerinitiatieven en innovatieve ideeën die met name gericht zijn op betaalbaar wonen voor starters, het langer zelfstandig blijven wonen en de leefbaarheid in de kernen en op het platteland.”

"Wet- en regelgeving zijn statisch en kunnen goede wooninitiatieven in de weg staan. Om optimaal te kunnen inspelen op kansen die bijdragen aan de ambities en opgaven van deze Woonvisie, willen we daarvoor, binnen de mogelijkheden die we als gemeente hebben, ruimte en flexibiliteit bieden om te experimenteren met innovatieve woonconcepten en ideeën.”  

 11 januari

Schermafbeelding 2018 01 11 om 10.18.02

Foutje van de redactie: Pieter Parmentier staat niet links maar rechts op de foto ;-)

26 januari

Op 5 maart organiseren we samen met de provincie Overijssel voor de betrokken partijen de Erfdelen Proeftuin Salland  startbijeenkomst in het stadhuis van Deventer. De deelnemers zijn ambtelijk vertegenwoordigers van de vier gemeenten en de provincie, een bank, woningbouwcorporaties, een adviesbureau en een hoogleraar bouwkunde die het onderzoek leidt naar dit soort ruimtelijke ontwikkelingen. We willen dit jaar met deze Proeftuin laten zien dat zulke woonprojecten ook vlot en goed ontwikkeld kunnen worden. Vervolgens kunnen andere regio’s en overheden er hun voordeel mee doen.  https://www.erfdelen.nl/proeftuin-salland

Zo kan het blijkbaar ook https://www.oererf.org
"Via de gesprekken met de gemeente Bergen op Zoom hebben we een mooie locatie voorgesteld gekregen. We zijn vervolgens gaan onderzoeken of deze locatie voor ons geschikt en mogelijk is."

Meer initiatieven
http://www.omslag.nl/wonen/nieuwsbrief.html

En verder
https://www.hetkanwel.net/2018/01/22/bouw-je-eigen-woongemeenschap

12 februari

Vandaag was ik in Achterveld, een mooi dorp in de buurt van Amersfoort. Ze doen daar ook ervaring op met Erfdelen. Na enkele jaren van plannen maken en bezwaarschriften, lijkt het erop dat dit project aan de Hessenweg dit jaar gerealiseerd gaat worden.  

Bij mijn bezoek aan Achterveld werd me overigens ook duidelijk dat de gemeenten Leusden en Barneveld in principe positief staan t.o.v. dit soort initiatieven.  Voor meer informatie http://www.o-gen.nl/project/vrijkomende-agrarische-bebouwing      

5 februari: Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft in de Telegraaf gezegd dat gemeenten weer huizen moeten gaan bouwen aan de rand van de stad, in het groen.  

Woonconcepten voor ouderen
http://www.stijlvolouder.nl/woonconcepten  

Advies over gemeenschappelijk wonen
https://www.stut-consult.nl/home/wie-zijn-wij.html  

Rijkspercelen te koop
https://www.trouw.nl/a/~a34678d4

5 maart

Gezien de grote belangstelling voor de regio Salland en de Proeftuin Erfdelen die we daar ontwikkelen, organiseren we op 26 mei weer een erfzoekers bijeenkomst. Als je daar belangstelling voor hebt dan kun je je nu al bij mij aanmelden. Ook als je elders aan de slag wilt dan ben je natuurlijk welkom.  

De startbijeenkomst voor de Erfdelen Proeftuin Salland was boeiend. Naast ambtenaren van de Sallandse gemeenten en de provincie Overijssel waren er deelnemers van diverse organisaties die naar verwachting het Erfdelen kunnen gaan faciliteren.   

Centraal stond de vraag wat er nodig is om dit soort (samen) wooninitiatieven vlot en goed te realiseren. Daar wordt in het hele land naar gezocht en we denken dit jaar in Salland een effectief model te ontwikkelen. Meer nieuws volgt.

Contactpersoon Betuwe Margriet Dijkstra Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Cursus: opzetten woonproject
http://bureauviertel.nl/woonproject-opzetten-zet-je-dromen-in-de-steigers-academy  

Advies gemeenschappelijk wonen
https://www.lvgo.nl  

Mogelijkheden in gemeente Zevenaar
https://www.stadenlandmakelaardij.nl/aanbod/woningaanbod/pannerden/koop/huis-3665798-Renbaan-0ong  

Vraag en aanbod in het noorden
http://www.herbestemmingnoord.nl/panden

Nederlandelijk

NB: wat we hier kunnen zien, is dat het platteland buiten de vier grote steden in alle opzichten (aanzienlijk) meer dan de helft uitmaakt van Nederland.

26 maart

Mooie ontwikkelingen in Overijssel en een goed gesprek op het provinciehuis van Brabant. De provincie Overijssel organiseert regelmatig zogenaamde Woonkeuken bijeenkomsten waar initiatiefnemers van woonprojecten, ambtenaren, bestuurders, ondernemers en deskundigen op diverse terreinen met elkaar in gesprek gaan. Doel is om die initiatieven gerealiseerd te krijgen. Er is daar veel belangstelling voor Erfdelen en dat helpt onze campagne zeker vooruit.   

In Brabant, is de verwachting dat in de komende drie jaar 1/3 van alle boeren ermee stopt! Dat is een drama maar ook een kans. Velen willen graag op het platteland wonen en investeren, waardoor erfeigenaren op een goede manier van hun erf afkomen of kunnen blijven wonen samen met anderen. Op het provinciehuis wilden ze graag meer weten over Erfdelen dus hebben we vandaag een presentatie verzorgd. Het zou zomaar kunnen dat er ook in Brabant een Proeftuin komt.   Tot slot: in april staat het Overijsselse provinciehuis op het programma omdat een aantal statenleden bijgepraat wil worden. De trein rijdt en we verwachten dat dit jaar de eerste pilot van start gaat.

3 april

Voor de Erfdelen ochtend op 26 mei in Salland is veel belangstelling.  Als je eens kennis wilt maken met het concept en met elkaar dan is dat een goede gelegenheid, ook als je niet in west Overijssel wilt gaan wonen.  Je kunt je aanmelden door te reageren op deze mail. Nadere informatie volgt.

En over Salland gesproken: de Proeftuin begint goed op gang te komen. In drie gemeenten is een pilot in ontwikkeling en we verwachten dat ze dit jaar flinke vooruitgang zullen boeken. Zie voor nog een kans onderstaande Funda melding.

Om het vinden van medestanders te vereenvoudigen zou het fijn zijn als je je voorkeursregio doorgeeft (mocht je dat nog niet gedaan hebben). En dat laatste geldt ook voor het opsturen van de enquête.  

PS: we hebben nu ook contactpersonen in Noord Holland! Hanneke Brandenburg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Mieke Elzenga Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wil je ons vrijwilligers-werk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 

NL88TRIO 03910 36688 t.n.v. ENF Foundation

Informatie

Boerenerf in Salland met woonbestemming voor max. drie woningen.

https://www.funda.nl/koop/olst/huis-40506094-boxbergerweg-49 

http://www.dds-bta.nl/duurzaamheid/autarkisch-bouwen-zeg-maar-zelfvoorzienend-leven

http://www.vanlaarhovencombinatie.nl/nl/projecten/163/24/Kleine-ecologische-betaalbare-woning

http://ecodorp-bolderburen.nl

12 april  

Er melden zich nog bijna dagelijks meer belangstellenden voor Erfdelen en we faciliteren iedereen zo goed mogelijk. Maar er komt ook veel ‘doe het zelf’ bij kijken. Te beginnen met het invullen van de enquête en het opzoeken van andere belangstellenden in de regio.  De acht regionale contactpersonen (zie https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl) kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld door het organiseren van een kennismakingsbijeenkomst.

Eén van die bijeenkomsten is op 26 mei van 10 tot 12 uur in Salland. Ook als je niet in Salland wilt wonen, ben je natuurlijk van harte welkom. Bijtijds aanmelden en aanwezig graag.  De kosten zijn 10 euro. Locatie: De Oorsprong Spanjaardsdijk 68 7433 PX Schalkhaar http://www.nieuweoorsprong.nl Afgehaald worden van station Deventer is mogelijk. 

Tot slot: in Mei doen we voor de derde maand op rij een Erfdelenpresentatie op een Provinciehuis.  

Informatie
https://www.platform31.nl/bijeenkomsten/de-wooncooperatie-die-komt-er-wel

Wat er gebeurt als we niets doen
http://bouwvallen.eu  

7 mei

Onlangs hebben we op uitnodiging van Provinciale Staten Overijssel een Erfdelen presentatie gegeven. Er was onder de Statenleden veel belangstelling en bereidheid om mee te denken, onder andere over de financiering. 

Er is ter plekke een werkgroep gevormd om uit te zoeken wat de Provincie nog meer kan doen om wonen op het platteland te faciliteren. Kortom een geslaagde bijeenkomst.

Veel belangstelling is er ook voor de Erfdelen bijeenkomst op 26 mei. Dit keer tevens met een mooi verhaal over en rondleiding door de naastliggende permacultuur tuin.

Tijd: 10 tot 12 uur met inloop vanaf 9.30 uur. De Oorsprong Spanjaardsdijk 68, 7433 PX Schalkhaar. Kosten 10 euro en inclusief lunch 20 euro (ter plaatse te voldoen). Bijtijds aanmelden bij ondergetekende s.v.p. 

Informatie
https://www.duurzaamthuis.nl/financieel/subsidies

Interessante site: https://iceb.nl/nieuwbouw-met-een-groep

PS: wil je ons vrijwilligers-werk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. NL88TRIO 0391036688 t.n.v. ENF Foundation

24 mei

https://www.hetkanwel.net/2018/05/16/wonen-op-platteland-erfdelen/#comment-95234

Bovenstaand artikel heeft ruim honderd nieuwe aanmeldingen opgeleverd voor onze nieuwsbrief. En het is trouwens toch nogal een drukke week met een presentatie op het provinciehuis in Assen voor een volle zaal met ambtenaren, statenleden en gedeputeerden.  En dezelfde dinsdagmiddag weer een bijeenkomst van de provincie Overijssel en woensdag een geslaagde bijeenkomst van de werkgroep Proeftuin Erfdelen Salland. Morgen vrij en zaterdag de erfzoekers bijeenkomst in Schalkhaar met bijna 70 deelnemers. Wat een feest ;-)

PS: denken jullie aan het doorgeven van je voorkeursregio?
En ook doorgeven als je geen mail meer wilt ontvangen en/of van de lijst af wilt.

28 mei

Nog even over de privacy wetgeving. Ik heb geen andere gegevens van jullie dan jullie mails en de lijst die ik met goedvinden van iedereen nu en dan rondstuur. Die lijst is waar alles om draait; zo kunnen we elkaar vinden per voorkeursregio. Als je niet (meer) op die lijst wilt staan en/of geen mail meer wilt ontvangen dan hoor ik het graag. De enquêteformulieren zijn anoniem en worden na de verwerking weggegooid, evenals de bijbehorende mails.

En dan wat leuk nieuws. We hadden 26 mei een fijne Erfdelen bijeenkomst in Schalkhaar. De opkomst was indrukwekkend, de grootste tot nu toe (met deelnemers uit het hele land en zelfs uit Zuid Frankrijk ;-) en de interesse was groot. Wil je in je eigen voorkeursregio ook zoiets organiseren dan kan de regionale contactpersoon https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl daarbij helpen en als die er niet is dan help ik je graag verder.

PS: Een financiële bijdrage om ons werk mogelijk te maken, is heel welkom. NL88TRIO 03910 36688t.n.v. Stichting ENF

4 juni 

Er wordt veel voorwerk gedaan en het Erfdelen begint op een aantal plaatsen nu ook concreter te worden. In Salland bijvoorbeeld waar drie groepen nog dit jaar verwachten tot overeenstemming te komen met erfeigenaren en gemeenten.  Maar ook in de Betuwe waar een groep samenwerkt met de rentmeester van een landgoed (zie onder).   Dat is mooi want we willen natuurlijk laten zien dat Erfdelen een helder concept is en ook nog uitvoerbaar.

Betuwe
Meer erfdelers gezocht voor het project Wuustweg 1 op de Heerlijkheid Hemmen

Met een groepje van 6 erfdelers (4 huishoudens) zijn we in overleg met het landgoed Heerlijkheid Hemmen over het her-ontwikkelen van een vrij liggende monumentale boerderij uit 1909 in het buitengebied. Er staat nu een hallehuis boerderij met voorhuis en deel, met daarnaast een kapschuur en tabaksschuur. Wellicht kan er nog een pand bijgebouwd en/of schuren vervangen worden door nieuwbouw. De boerderij ligt aan een rustig onverhard pad in de landerijen, niet ver van het beboste parkachtige deel van het landgoed, de Linge en Rijn, net onder Wageningen. 

We zoeken meer erfdelers om samen een woonvereniging/CPO op te richten en de plannen verder uit te werken, in goed overleg met het landgoed.  Als je interesse hebt, neem dan contact op met Wout van der Poel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Margriet Dijkstra Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

19 juni

Eerder deze maand waren we met de Woonkeuken naar de Provada om tijdens die vastgoedbeurs in Amsterdam o.a. wat te vertellen over Erfdelen. De Woonkeuken is een mooi initiatief van de provincie Overijssel om samen te werken aan de transitie van vastgoed, bouwen en wonen.

Proeftuin Erfdelen Salland

Er zijn drie onderwerpen waaraan op dit moment gewerkt wordt: onderzoek, financiering en realisatie.

- Van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen kregen we de onderzoeksopzet en die ziet er goed uit.
- Voor financiering is Provinciale Staten actief aan het meedenken en is aan GS gevraagd dat ook te doen.
- Een groep aanpakkers is bezig om de uitvoering voor te bereiden.
Kortom, we gaan dit jaar resultaten boeken.

En ons eigen project in Diepenveen gaat binnenkort een nieuwe fase in bij het indienen van de aanvraag voor het pré advies. Als daar een positieve reactie op komt dan is de volgende stap de aanvraag wijziging bestemmingsplan.

26 juni

In de gemeenten Holten en Diepenheim (zie onder) zijn mogelijkheden om een Erfdelen project te starten.
Belangstellenden kunnen zich daarvoor bij mij aanmelden.
We organiseren dan binnenkort een informatie/kennismakingsbijeenkomst.

Informatie Diepenheim
Erf nu beschikbaar op een landgoed in de omgeving van Diepenheim.
Vergunning voor het bouwen van vijf duurzame woningen in verschillende afmetingen waarvan twee in de boerderij (zie schets). Bouwgrond op basis van erfpacht.

Holten
Hierover later meer.

Schermafbeelding 2018 06 25 om 17.03.01

6 juli

Deze week was ik voor overleg in Gent bij de organisatie Cohousing. Een inspirerende ontmoeting en wellicht een eerste stap naar Europese samenwerking t.b.v. vernieuwende sociale woonvormen! Ook in het zuiden maar dan wat dichterbij is op 16 september de Inspiratiebijeenkomst Eco-community Noord Brabant. Aanmelding is mogelijk bij Tanja Nolten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over Co-housing
https://evolutiegids.nl/co-housing
https://www.cohousingprojects.be/index.php

Voor het geval de boerderij een monument blijkt te zijn
https://www.restauratiefonds.nl/monumenteigenaren/restaureren/restauratiewijzer-stappenplan

24 juli

De Erfdelen bijeenkomst in Diepenheim is op zaterdagochtend 22 september. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan bij mij. Ook voor de provincie Utrecht is veel belangstelling. Wie wil een bijeenkomst (helpen) organiseren?

Vanuit de media krijgen we regelmatig vragen over Erfdelen. SBS6 maakt een nieuw programma getiteld Nederland van boven. Het idee is om daarin ook aandacht te besteden aan nieuwe woonvormen zoals Erfdelen.

Bouwen
https://www.sustainerhomes.nl/concept 
https://thecitadelcompany.com/particulier/boerenerf-wonen 

Ervaringsdeskundigheid
https://www.landvaneen.nl 
https://www.lvgo.nl/woongroep/woongemeenschap-de-kamp
http://phbp.r.bh.d.sendibt3.com/ig62onxguf3l.html

8 augustus

Provinciale Staten van Overijssel heeft een motie aangenomen waar (kort om de bocht) in staat dat de provincie een (financiële) bijdrage zou moeten leveren aan het realiseren van kleinschalige wooneenheden voor jong en oud o.a. in VAB’s (voormalige agrarische bebouwing).   In het kader van de Proeftuin Erfdelen Salland zullen we die motie betrekken bij de inventarisatie door de werkgroep die onderzoek doet naar de financiële drempels en kansen.  

Partnernieuws
https://www.veerhuis.nl/hoe-bouw-je-een-eigen-woon-en-leefwijk https://www.trouw.nl/samenleving/in-de-flevopolder-verrijst-een-zweeds-dorp~a870d1a7

21 augustus

Meer dan 600 huishoudens krijgen inmiddels deze brief  en diverse projecten worden steeds concreter!   Hieronder nog wat losse berichten over initiatieven in het land. Als je ook iets te melden hebt dan zet ik het met plezier in een volgende brief.   Morgen een interview met studenten van de internationale summer school over Innovation for healthy living and happy ageing. Daarna even op vakantie en vervolgens weer verder met deze mooie campagne.    

Bijeenkomsten
Breda 16 september Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Diepenheim 22 september Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Utrecht, is in voorbereiding

Zo kan het ook
https://www.middendrenthe.nl/website/!suite86.scherm0325?mVrg=12931&mNch=7479271

Nuttige informatie
https://www.veerhuis.nl/nwe-economie/deelgenootschap

https://www.kvk.nl/de-vereniging

21 september

Er is weinig tijd om uit te rusten van de vakantie want er staan allerlei besprekingen en bijeenkomsten op de agenda.  Onder andere een bijeenkomst van de Provincie Gelderland over Europese en provinciale subsidiemogelijkheden m.b.t. nieuwe concepten voor vrijkomende agrarische bebouwing. Er lijken kansen te zijn. Meer nieuws volgt.

De link gaat over een andere mogelijkheid m.b.t. financiering van woonprojecten zoals Erfdelen en de andere over betaalbaar duurzaam bouwen. Kortom, ook daarin zijn interessante ontwikkelingen gaande.

Tot slot: de volgende Erfdelen bijeenkomst is op 10 november in de Provincie Utrecht. Meer informatie volgt.

PS: wilt u ons vrijwilligers-werk steunen dan is een bijdrage op onze rekening heel welkom. 

NL88TRIO 03910 36688 t.n.v. Stichting E.N.F.

Financiering groepswonen

https://www.ecodorpboekel.nl/ecodorp-boekel-heeft-een-bank

Betaalbaar bouwen

https://www.hetkanwel.net/2018/09/17/de-nieuwe-oliv-woningen-van-sustainer-homes-maakt-duurzaam-wonen-betaalbaar

22 september

P9220006

We hadden een mooie bijeenkomst op Erve de Helle bij Diepenheim. In een prachtige omgeving, op een fraai erf in een karakteristieke schuur werden we geïnformeerd over de plannen voor het erf door rentmeester Jan Zandvoort van Rentambt Weldam en architect Hans Douwes. 

Bijzonder is hier dat er een kant en vrijwel klaar plan ligt en dat er al overeenstemming is met de gemeente. Dat scheelt een hoop gedoe. Nou nog vijf huishoudens vinden die er willen wonen en het kan gerealiseerd worden. De eerste belangstellenden hebben zich gemeld. 

Een belangrijke vraag is nog wel in hoeverre die huishoudens willen samenwerken bij de voorbereidingen, bij de bouw en daarna? Maar duidelijk is dat hier een kans ligt op heerlijk wonen en aandacht voor elkaar.

Voor meer informatie:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

7 oktober Wat is er aan de hand met het platteland?

Sinds het online gaan van deze site hebben ruim duizend mensen positief, of zelfs enthousiast, gereageerd. "Ja, zo willen wij ook wel wonen."

Terwijl we al jaren horen dat het slecht gaat met het platteland en woorden als leegloop en krimp ons om de oren vliegen, blijken velen serieuze belangstelling te hebben om er te wonen. En dan vooral buiten de randstad.

Sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen[1] op voormalige boerenerven lijkt velen dus aantrekkelijk maar er worden nog weinig projecten gerealiseerd. Daar zijn enkele redenen voor: je hebt meestal een wijziging van het bestemmingsplan nodig, de voorinvestering kan fors oplopen en banken verstrekken geen lening als je geen onderpand hebt en kopen kan pas als de bestemmingsplanwijziging rond is. 

Helaas zijn er veel overheden die daar niet zomaar aan willen, meer woningen op het platteland. De tekst “Een woning hoort eigenlijk niet in het buitengebied” komt uit een voorlichtingsfilmpje van de overheid. Dus wel megastallen maar geen woningen, denk je dan als gemotiveerde burgers die met enkele anderen een erf willen ontdoen van ontsierende stallen met asbestdaken om daarvoor in de plaats enkele duurzame kapschuurwoningen te bouwen. Zo'n ontwikkeling heeft vele voordelen, ga maar na:

 • Er komt weer vitaliteit op het platteland en de voorzieningen in de kernen profiteren ervan.
 • De boer die stopt, kan z'n erf verkopen. Dat is nu vaak niet zo.[2]
 • Oude gebouwen en asbestdaken worden gesaneerd.
 • Samen wonen op een erf biedt mogelijkheden voor spullen delen en aandacht voor elkaar.

Bovendien was onlangs in het nieuws dat er een miljoen huizen bij moet komen, neemt het aantal voorzieningen voor ouderen af, gaat het leefklimaat in de steden achteruit, kunnen velen een huis in de stad niet meer betalen en zijn er drie miljoen landgenoten die geheel of gedeeltelijk thuis werken. Die hoeven dus niet in de stad te wonen en kunnen dankzij glasvezel thuis ook de hele wereld bereiken.

"Een mooi plan meneer Parmentier maar wat is de meerwaarde en is dit niet vooral in uw eigen belang?"

Hè wat? Vraagt u dat ook aan mensen die een kavel in een buitenwijk willen kopen?

Ik verzin dit niet. Dit soort vragen krijg je te horen als je met je mooie plan bij de gemeente komt. En dan moet je dus met meer argumenten komen. Dat je bereid bent te investeren in de sanering van een vervallen erf waarvan nog onduidelijk is wat je bij archeologisch en ecologisch onderzoek tegenkomt. Dat je best wilt meewerken in het kader van de regeling Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). En dat je bereid bent om 20.000 euro te betalen voor de wijziging van het bestemmingsplan en vervolgens natuurlijk de rest van je leven OZB en andere belastingen. Je zou zeggen dat dat net zo goed van economische betekenis is als wat de agrarische sector bijdraagt aan de samenleving. 

Krimp

Dat er nog wat werk te doen is moge blijken uit het volgende. We krijgen de laatste tijd merkwaardige berichten uit krimpgemeenten. Erfdelen wordt er actief tegengewerkt met het argument dat het de leegstand in de kernen zou bevorderen!

Proeftuin

Om op regionale schaal een model te ontwikkelen waarmee we het realiseren van nieuwe wooninitiatieven op het platteland kunnen faciliteren, hebben we de gestart. Daarin doen we dit jaar samen met overheden, banken, rentmeesters, woningcorporaties & wetenschappers onderzoek naar de verschillende aspecten als financiering, duurzaam bouwen, beleid en bereidheid tot medewerking, juridische insteek, beschikbaarheid van en behoefte aan erven, enz.Proeftuin Erfdelen Salland

Om ook anderen dan de welgestelden in staat te stellen om zo mooi te wonen, hebben we een financiële werkgroep die in het kader van de Proeftuin onderzoekt wat de mogelijkheden zijn en wat nog verbeterd kan worden. Te denken valt aan subsidie of een garantiefonds waardoor de voorfinanciering gedekt kan worden en/of andere financiers over de streep getrokken.

Serrestallen

Met overheidssubsidie zijn in de afgelopen jaren een paar duizend serrestallen gebouwd. Waarschijnlijk met het idee: beter voor mens en dier in de stal want zo waait de methaan mooi naar buiten. En ook andere (grootschalige) bedrijven kunnen doorgaan met bouwen "want dat is goed voor de economie".

Schermafbeelding 2018 10 18 om 11.02.02Gelukkig wordt sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland en dan mooi passend in het landschap, steeds populairder.

[1]Onderdeel van het concept is ook een ruimte voor gezamenlijk gebruik, bijvoorbeeld voor gezamenlijk eten, muziek maken of een werkplaats.

[2]Gemiddeld stoppen vijf boeren per dag en in Brabant is de verwachting dat in de komende drie jaar 1/3 van alle boeren stopt! De helft van alle 54.000 boerderijen staat in Brabant, Gelderland en Overijssel. Daar wordt de leegstand dus enorm. Maar ook in andere delen van het land wordt de verpaupering steeds zichtbaarder.

10 oktober

Op 10 november organiseren we op een zeer toepasselijke locatie vlakbij Utrecht stad een landelijke kennismakingsbijeenkomst. Het draait dan om kennismaking met het concept Erfdelen en met elkaar.

Het programma duurt van 10.30 tot 12.30 uur met inloop vanaf 10 uur. 
Naast een presentatie over het concept Erfdelen is er ruimschoots gelegenheid voor het stellen van vragen en in gesprek gaan met elkaar.

Als je ook wilt deelnemen aan de lunch dan horen we dat graag bijtijds. 
De kosten van deze ochtend bedragen 10 euro en van de lunch 15 euro.
De deelnemersbijdrage (meer mag ook) graag overmaken op rekeningnummer: NL88TRIO0391036688 t.n.v. ENF Foundation

Locatie: Voordorpsedijk 35 Groenekan (3 km vanaf station Utrecht Overvecht)
Aanmelden uiterlijk 3 november.http://www.boerderijfortzicht.nl

18 oktober

Aanmelden voor de Erfdelen bijeenkomst op in Groenekan/Utrecht kan nog tot 3 november. Een mooie toevoeging aan het programma is een workshop met de mensen van  Zet je dromen in de steigers!10 november bureauviertel.nl""

Ook voor de bijeenkomst op 24 oktober in Meppel zijn nog een paar plaatsen vrij. Informatie en aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe site Provincie Overijssel
https://www.buitenkansenoverijssel.nl

Herbestemming Noord
https://www.herbestemmingnoord.nl/projecten/vab

Juridisch advies en mediation
http://www.bomenrechtspraak.nl

Co-housing in het buitenland
https://www.temescalcommons.org

27 oktober

Er zijn weer diverse positieve ontwikkelingen. Zo kregen we deze week tientallen nieuwe aanmeldingen voor de nieuwsbrieven, hadden we een succesvolle bijeenkomst in Meppel en is die van 10 november in Groenekan geheel volgeboekt!
Bovendien zijn er diverse groepen (o.a. in de regio's Nijmegen, Salland en Drenthe) die goede vorderingen maken. 
Mooi nieuws is ook dat de provincie Gelderland een subsidieregeling heeft ingesteld waardoor gemeenten en erfeigenaren de kosten vergoed krijgen als ze adviseurs inhuren voor vernieuwende erftransformaties zoals Erfdelen. Zie https://forum.gelderland.nl/vab/default.aspx

CPO
https://www.bwwb.nu/2017/04/15/dos-en-donts-voor-een-groene-en-sociale-cpo

Gemeenschappelijk wonen
http://www.gemeenschappelijkwonen.nl/de-federatie

Nog een interessante ontwikkeling
https://www.righttochallenge.nl

Citaten van belangstellenden

Wat een mooie ontwikkelingen!  Het stroomt, dat is duidelijk. 

Wat een mooi initiatief Erfdelen! Prachtig dat u er al zover mee bent. Het concept spreekt me erg aan. Lijkt me aantrekkelijk om zo te wonen. 

Via de site  heb ik kennis genomen van jullie activiteiten. Wat een super initiatief!  hetkanwel

Graag blijf ik op de hoogte en wil ik mij aanmelden voor jullie nieuwsbrief. 

Wat een mooi initiatief! Wil je me op de lijst van nieuwsbrieven zetten?

Zojuist las ik over dit geweldige initiatief!!! Speel al jaren met deze gedachte en geloof sterk in deze manier van samen wonen en er zijn voor elkaar.

Wij zijn zeer geïnteresseerd in het erfdelen concept. We willen graag de nieuwsbrief ontvangen. 

Ik vind het een heel goed initiatief om de krachten te bundelen en boerderijen om te vormen tot woonruimte voor meerdere gezinnen/mensen. Mijn hart gaat daar sneller van kloppen.

Ik wil graag de nieuwsbrief over erfdelen gaan ontvangen. Deze ontwikkeling lijkt me fantastisch!

Wat een energie gaat er uit van jullie initiatief.

We zijn niet alleen razend benieuwd, maar zouden in de toekomst ook heel graag ons steentje willen en kunnen bijdragen om dit geweldige alternatief kracht bij te zetten.

Geweldig initiatief! Bij deze meld ik me graag aan voor de Nieuwsbrief.

Prima initiatieven, sluiten aan bij mijn interesse en gewenste vormgeving van leven in de toekomst.

10 november 

Bewerkt

Bijeenkomst voormalige varkensstal Groenekan (70 deelnemers)

PB100007

Over een paar weken is de volgende bijeenkomst, dan in Noord Holland. En op 12 januari organiseert Bureau Viertel in Nijmegen een cursus. Meer informatie volgt.

15 november

Sinds 1 november ben ik adviseur bij de KNHM. Dat betekent o.a. dat ik groepen met initiatieven kan gaan ondersteunen en altijd kan terugvallen op heel veel expertise van de KNHM 

http://www.knhm.nl

Financiering: behalve in Drenthe en Gelderland wordt nu ook in de provincie Overijssel een mogelijkheid gecreëerd voor subsidiëring. Meer nieuws volgt.

De sfeervolle Erfdelen bijeenkomst in Groenekan/Utrecht trok ruim 70 belangstellenden.  De eerstvolgende bijeenkomst wordt georganiseerd in Noord Holland op donderdagavond 13 december in Wormerveer. Voor informatie en aanmelden: Mieke Elzenga   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Op 12 januari is er een cursusdag in Nijmegen 

http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

Tot slot: Henk van Paassen is regiocoördinator geworden voor midden NL (Gelderland, Utrecht).

27 november

Mede n.a.v m'n presentatie voor Provinciale Staten heeft Overijssel twee miljoen euro beschikbaar gesteld om pilots zoals Erfdelen mogelijk te maken. De regeling wordt op dit moment uitgewerkt en het voornemen is om niet teveel regels in te bouwen.

En verder zijn de rentmeesters van ASR bereid om mee te werken (ASR is eigenaar en beheerder van 38.000 hectare en daarmee ook van veel landgoederen en erven); ziet de Rabobank mogelijkheden en is de Ter Steege Groep bereid om te investeren.

Kijk, zo begint er ook financieel beweging te komen in de goede richting.

Vrijwillige bijdragen zijn nog steeds heel welkom
ENF: NL88TRIO0391036688

PS: de regionale contactpersonen zijn de vinden op https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl

Boeiend boek
https://www.zininbuiten.eu/E-book

Facebook
https://www.facebook.com/groups/793835257297866/

3 december

Hierbij in de bijlagen de meest recente enquête resultaten en de lijst van belangstellenden. Er melden zich nog vrijwel dagelijks nieuwe liefhebbers voor sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland. Dat is mooi want daardoor raken steeds meer overheden, financiers en andere partijen ervan overtuigd dat er kansen zijn voor woongroepen, erfeigenaren en een vitaal platteland.

De eerstvolgende bijeenkomst wordt georganiseerd in Noord Holland op donderdagavond 13 december in Wormerveer. Voor informatie en aanmelden: Mieke Elzenga PS: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op 12 januari is er een cursusdag in Nijmegen. Meld je bijtijds aan want anders vis je achter het net! http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

Humanistisch café Deventer
https://www.deventerpost.nl/nieuws/algemeen/580017/humanistisch-cafe-wat-is-er-aan-de-hand-op-het-platteland

Over herbestemmen
https://www.herbestemming.nu/downloads

Over ecodorpen
http://ecodorpennetwerk.nl/wp-content/uploads/2018/11/Symposium-De-Meerwaarde-van-Ecodorpen-2018.pdf

14 december

Bij deze mijn laatste nieuwsbrief van het jaar. Waarin heel veel in gang is gezet. 
Onze ambitie voor 2019 is dat de eerste pilotprojecten van de grond komen. 
Mede dankzij jullie positieve inzet gaat dat gewoon lukken ;-)

Mooie feestdagen gewenst
Pieter Parmentier
E.N.F.: NL88TRIO0391036688

PS: op 12 januari is de cursusdag in Nijmegen. Meld je bijtijds aan want anders vis je achter het net! PS: ohttp://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

Hennepbouw
https://www.youtube.com/watch?v=m5O3oIyhEQc

Prachtig boek voor onder de kerstboom
https://www.eerstehulpbijklimaatverandering.nl/bestel-boek

Vanaf eind 2024 verbod op asbestdaken

Essent hoopt de komende zes jaar zo'n 625.000 zonnepanelen te plaatsen, met name op boerderijen en stallen. Zo'n aantal zonnepanelen produceert net zo veel stroom als ongeveer 60.000 huishoudens verbruiken. Het concern heeft al contracten met zo'n zeventig bedrijven om de asbestdaken te vervangen.

In Nederland is nog 68 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. Hiervan is 80 procent in handen van agrariërs. Tegen eind 2024 moeten al deze daken vervangen worden, maar agrariërs zouden de investering van ongeveer 30.000 euro per 1.000 vierkante meter erg hoog vinden en de subsidiepot voor de verwijdering van de daken is al leeg.

18 december

 https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/51/prognose-3-5-miljoen-alleenwonenden-in-2030

Vandaag in het nieuws dat het aantal alleenstaanden de komende jaren nog fors zal doorgroeien (zie grafiek). Gebeld door de NOS journaal redactie, of Erfdelen daar ook mogelijkheden voor biedt? Mijn antwoord was natuurlijk dat dat zeker een belangrijke doelgroep is.

Huishoudens

Zonneboeren

 https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/agri-food/30793/zonne-energie-gewas

22 december

Een interessant artikel dit weekeinde in NRC van Sam de Voogt over wonen. Maar hoe is het mogelijk dat het alleen over wonen in de stad gaat? Ronkend wordt er vertelt over de hoogste woontorens in de Randstad metropool waar al die alleenstaanden mooi onderdak kunnen. Alsof er in de afgelopen jaren niets gebeurd is en het enige antwoord meer van hetzelfde moet zijn. De meeste Nederlanders wonen buiten de Randstad, de meeste bedrijven zijn erbuiten, het grootste deel van het BNP wordt er gerealiseerd en de meeste banen en woningen vind je daar (zie de grafiek hierboven). Kortom, de Randstad is belangrijk maar je moet niet overdrijven.

Amsterdam kent al meer stadverlaters dan binnenkomers en dat is ook geen wonder want ruim drie miljoen mensen werken geheel of gedeeltelijk thuis dus die hoeven niet in de stad te wonen of daar te werken en dagelijks in de file te staan. Bovendien kunnen jonge gezinnen wonen in de stad niet betalen en is buiten wonen gezonder, veiliger, rustiger en heb je mede dankzij glasvezel contact met de hele wereld als je wilt.

We zijn met  nu een jaar bezig en er hebben zich al meer dan 1300 belangstellenden gemeld voor wonen op het platteland. Er zullen in de toekomst nog duizenden boerenerven vrijkomen waar o.a. plaats is voor woongroepen die sociaal, duurzaam en kleinschalig willen wonen. In het artikel gaat het helaas weer over krimp en leegloop en komt het bekende rijtje regio's langs. Als je dat maar vaak genoeg blijft roepen dan heb je een self fulfilling prophecy. Jongeren trekken daar vooral weg omdat er geen geschikte woningen zijn en als je voor ouderen geen voorzieningen biedt dan blijven ze in hun te grote huis wonen. Dus ik pleit voor nieuw onderzoek waaruit zomaar zou kunnen blijken dat het platteland ook voor wonen heel geschikt is. Dat waren we de afgelopen decennia een beetje vergeten namelijk.erfdelen.nl

Overigens zijn er voor Erfdelen nog wel een paar drempels te nemen. Want veel gemeenten zijn niet gewend dat burgers zelf met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) aan de slag gaan en moeten nog ontdekken dat je op voormalige boerenerven prima meerdere huishoudens kunt huisvesten. Dat krijg je als je de participatiemaatschappij promoot. Dan moet je als overheid burgerinitiatieven weten te faciliteren. 

Sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen gewenst in 2019

10 januari

"De Erfdelen trein is onderweg, mede dankzij jullie inzet. Het wordt tijd om eens te bespreken waar die trein eigenlijk heen rijdt en hoeveel invloed wij daar op (kunnen) hebben.”
Dat schreef ik laatst aan de Erfdelen regiocoördinatoren en volgende week zitten we bij elkaar. Als je vragen of suggesties hebt voor dat overleg dan hoor ik het graag.

Goed nieuws van Tanja Nolten, regiocoördinator in Zuid Nederland
"Ik ben aan het inventariseren waar iedereen zou willen wonen op dit moment. We hebben in februari een bijeenkomst over een initiatief in Zundert, er loopt een aanvraag in Roosendaal, Tilburg komt deze week met lokaties voor tiny house communities en Den Bosch gaat Minitopia uitbreiden met fase 2. Zelf ga ik op zoek richting Eindhoven zuid en dan is er natuurlijk nog Boekel en een boer die iets wil onder Tilburg. Je ziet, er begint wat beweging te komen in de regio."

Kortom, we gaan dit jaar resultaten boeken.  

Interessant onderzoek
https://www.slimcirculair.com/wp-content/uploads/2018/12/Noord-Brabant-rapport-Ruim-baan-voor-nieuwe-woonvormen-Pon-2018.pdf

VAB aanpak Overijssel
https://www.buitenkansenoverijssel.nl/zelf-aan-de-slag

PastedGraphic 1

16 januari

We hadden een mooie ‘Zet je dromen in de steigers’ dag in Nijmegen bij Bureau Viertel. Veel geleerd en fijne mensen ontmoet. Aangezien er veel meer aanmeldingen waren dan plaatsen, wordt er zeker nog zo’n dag georganiseerd. Meer nieuws volgt.

Het regiocoördinatoren overleg vandaag was heel nuttig en enthousiast. We werken verder aan de professionalisering van de Erfdelen campagne. Voor alle duidelijkheid; die coördinatoren zijn vrijwilligers die de regio kennen en die met jullie zo snel mogelijk resultaten willen boeken.

Belangrijk is daarbij dat iedereen de voorkeursregio aan mij doorgeeft want zoals je in bijgaande lijst kunt zien, ontbreekt die nog bij veel namen (omdat de enquête gegevens anoniem verwerkt zijn).

1 februari

N.a.v een vraag over bestemmingsplan wijziging:
Een wethouder vertelde me laatst dat de bestemmingsplan wijziging voor een erf in zijn gemeente er wel door zal komen. Alleen hebben we daar nog wel te maken met een buurboer die een zienswijze heeft ingediend dat de nieuwe bewoners bezwaar gaan maken over stank of ander ongerief. Die zienswijze zou de procedure kunnen vertragen.omdat de kans zou bestaan

Volgens mij hebben we de landbouw de afgelopen decennia zoveel voorrang gegeven dat hele gebieden voor mens en natuur ongeschikt zijn geraakt. We hebben 27 miljoen varkens in NL. Wonen op het platteland is buiten beeld geraakt terwijl dat nog steeds op veel plekken prima kan en velen dat graag willen.

Bij de overheden is een cultuurverandering nodig en de nieuwe omgevingswet die eraan zit te komen, zal daar wat bij helpen. Maar nog steeds zijn er ambtenaren en bestuurders die vasthouden aan de zekerheden van het oude beleid. Ondanks dat we veel argumenten hebben waarom het anders kan en moet. Kortom, je zou ze bij de gemeente erop kunnen wijzen dat er veel meerwaarde zit in Erfdelen (zie ) https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl
Het korte antwoord op bovenstaande vraag is: ik weet nog niet van een gemeente waar de bestemmingsplan wijziging al gelukt is maar we verwachten dit jaar wel een doorbraak.

De volgende cursusdag bij Bureau Viertel is op 13 april
http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

Prachtige documentaire
https://zorgvoordoy.nl

Cohousing wereldwijd
http://www.cohousingco.com/cohousing

Kijk dat is goed nieuws
https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/gemeente-zundert-lanceert-vab-loket.html

Bedrijven op het platteland. En wonen dan?
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/23/als-de-mestlucht-weg-is-heb-je-een-prima-kantoor-a3651398

6 februari

Alweer een nieuwsbrief en dat komt omdat al snel is, namelijk op 2 maart. Op zaterdagochtend, in Salland (tussen Deventer en Olst) op Hoeve Wetermans. Bij aanmelding door te reageren op deze mail ontvang je nadere informatie. Er zijn maximaal 50 plaatsen!de eerstvolgende regionale Erfdelen bijeenkomst 

In een reactie op mijn vorige nieuwsbrief kreeg ik dit goede nieuws uit Noord Holland:
"Het project dat wij ( De Vereniging Nieuw Bouwlust ) van de grond gekregen hebben in het buitengebied van Anna Paulowna is gerealiseerd op een voormalig boerenstolp erf.

Op de plaats van een grote kapschuur hebben we nieuwbouw gepleegd. Totaal zijn er nu drie formeel zelfstandige woningen en twee niet zelfstandige woningen. Als gevolg van nieuw beleid in de Gemeente Hollands Kroon gericht op nieuwe woonvormen zullen komend jaar de twee niet zelfstandige woningen, naar we verwachten, omgezet worden in zelfstandige woningen. Daarnaast hopen we op basis van dat nieuwe beleid nog twee zelfstandige woningen te realiseren.”  Zie  www.nieuwbouwlust.nl
De volgende cursusdag bij Bureau Viertel is op 13 april
http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

Artikel
https://degeograaf.com/2019/01/07/samen-wonen-op-voormalige-boerenerven

Nieuwe woonvormen voor ouderen
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/02/01/stimuleringsregeling-om-nieuwe-vormen-van-wonen-en-zorg-voor-ouderen-vlot-te-trekken

PS: wil je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage  op onderstaande rekening heel welkom. 
NL88TRIO 03910 36688  ten name van: E.N.F. 

2 maart

2 maart

We hadden een mooie bijeenkomst vandaag in de Wetermanshoeve in de gemeente Olst.

Mooie mensen ontmoet en veel geleerd. Dit soort bijeenkomsten is bedoeld om er achter te komen wat er allemaal komt kijken bij het samen ontwikkelen van een erf. Er komt veel bij kijken maar er zijn veel kansen en veel gelijkgestemden.

Zie voor de volgende bijeenkomsten de nieuwsbrieven en de contactpagina op deze site.

Deze boerin zorgt voor haar koeien, het landschap én haar portemonnee:
https://decorrespondent.nl/9204/deze-boerin-zorgt-voor-haar-koeien-het-landschap-en-haar-portemonnee/128894951328-367df9ea

2 maart

We kregen de vraag of er ook Erfdelen groepen zijn waar mensen terecht kunnen die een partner met Alzheimer hebben. Als er behoefte is aan zo’n groep dan kun je dat aan mij laten weten.

Voor midden Nederland is de volgende bijeenkomst gepland op 30 maart (zie onder) en in Groningen op 20 april (meer nieuws volgt). Bovendien kun je je nog aanmelden voor de cursusdag van Bureau Viertel op 13 april  http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

Informatie over herbestemming  https://www.herbestemming.nu/downloads

Bijeenkomst 30 maart

Het leek ons tijd om een erfdelenbijeenkomst voor de regio Gelderland te organiseren. We brengen graag degenen die in deze regio een project willen realiseren bij elkaar om waar mogelijk en gewenst groepen te vormen. Ook kunnen initiatieven die al opgestart zijn elkaar leren kennen om zo een krachtig netwerk van erfdeelprojecten in Gelderland op te zetten.

Verder willen we ingaan op vragen en thema’s rondom erfdelen die onder jullie leven. Zodat we heel toegespitst expertise kunnen delen / laten invliegen. We nodigen voor deze eerste bijeenkomst ook twee erfeigenaren van in totaal drie erven uit. Zij willen graag in contact komen met potentiële erfdelers.

De bijeenkomst is op zaterdag 30 maart van 11.00 – 15.00 uur in zaal De Kleine Wiel van . Adres: Karl Marxstraat 101, 6663 LA Nijmegen. Bijdrage in kosten van zaalhuur en koffie/thee: € 13,50 pp. Neem je eigen lunch mee.strowijk Iewan in Nijmegen-Lent

Hartelijke groeten en wie weet tot ziens!

Lucy Sarink (contactpersoon KAN regio) – 06 55 14 17 08  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henk van Paassen (contactpersoon Gelderland en Midden Nederland)

regiobijeenkomst 30 maart

9 maart

We hadden 6 maart weer een heel nuttig overleg met de regiocoördinatoren. Zoals je op    kunt zien, zijn die mooi verdeeld over het land beschikbaar. Er wordt gewerkt aan verdere versterking en nagedacht over manieren om al dit werk gefinancierd te krijgen. Tips zijn heel welkom.https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl

Om het netwerken te bevorderen zou het goed zijn als zoveel mogelijk belangstellenden hun voorkeursregio aan mij doorgeven. Zoals je op de lijst kunt zien, ontbreekt die nog vaak. Alleen vermelden in de enquête is niet voldoende want die worden anoniem verwerkt.

Erfdelen op Facebook
https://www.facebook.com/groups/793835257297866

Een rijke informatiebron
http://www.omslag.nl

Klein maar fijn
https://tinyfindy.nl

Vrij Nederland
De woongroep maakt een comeback, en zo gek is dat niet  https://www.vn.nl/woongroep-gezamenlijk-wonen
Wie graag in een woongroep wil wonen, stuit op enorme barrières https://www.vn.nl/woongroep-barrieres-marit-willemsen

21 maart

Het idee was om twee keer per maand een nieuwsbrief te sturen maar er zijn zoveel positieve ontwikkelingen dat het soms wat vaker moet.

Voor de bijeenkomst op 30 maart in Nijmegen kun je je nog net aanmelden bij Lucy Sarink   En voor de cursusdag in Nijmegen op 13 april bij Bureau Viertel   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over de bijeenkomst in Groningen op 20 april volgt binnenkort meer informatie.

Als je een woongroep of bewoners zoekt
http://www.omslag.nl/wonen/nieuwsbrief.html

Samen in Zuid Drenthe
https://www.wijzer-wonen-lhbt.nl

Prefab & Tiny
https://www.bijzonderwonenbeurs.nl/nl/werknomaden.php

28 maart

"Erfdelen spreekt me erg aan, en is voor mij als alleenwonende ook de enige manier om in het buitengebied iets te kopen. Aan de andere kant lijkt het me ook best een commitment, omdat je jouw deel van het erf niet zomaar aan de hoogste bieder kunt doorverkopen ... 
Zit je niet stiekem voor altijd aan elkaar vast, of ben je juist overgeleverd aan je erfdelers, die misschien wel zonder overleg hun deel verkopen? Is daar een oplossing voor die zowel zekerheid als flexibiliteit geeft?"

Voor het beantwoorden van dit soort vragen, zijn we op zoek naar deskundigen die vaker met dat bijltje gehakt hebben. We gaan dit voorjaar starten met het organiseren van informatielijnen o.a. voor juridische vragen. 

In antwoord op jouw vraag in meer algemene zin: je kunt bijvoorbeeld een coöperatie of een VVE oprichten en daarin zaken vastleggen die je belangrijk vindt. Dan is het juridisch in ieder geval voor elkaar. Een advies: maak niet teveel regels. Meer informatie volgt.

30 maart

Deze week 600 km voor Erfdelen afgelegd, vooral met trein en fiets.

We verwachten dat de komende maanden duidelijk wordt welke gemeenten groen licht geven voor Erfdelen. Op dit moment weet ik nog geen enkel voorbeeld maar ik hoor wel van enkele gemeenten in het land dat ze meedenken. Houden jullie ons op de hoogte? De eerste projecten gaan dit jaar van de grond komen, daar gaan we voor!

En onderstaand bericht kreeg ik op 2 april!

8cd57049 8944 4d87 83ff b7c6cbd54237

2 april

Op 20 april organiseren we onze eerste bijeenkomst in de provincie Groningen. Tijd 10 - 12 uur. Schitterende locatie:   http://www.pastoriewetsinge.nlAanmelding naar  Kosten 15 euro, ter plaatse te voldoen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En je kunt natuurlijk meedoen op 13 april in Nijmegen: cursusdag Bureau Viertel http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

En verder
Dan weer hadden we een goed gesprek in Tiel met iemand van ZLTO (de belangenorganisatie van de agrariërs) en dan was ik voor een presentatie in Winschoten bij de coöperatieve vereniging Goudvoormekaar die enkele woongemeenschappen wil starten. Tussendoor bij diverse boeren aan de keukentafel en in overleg met de Rabobank om onze expert meeting voor te bereiden. We hoeven ons niet te vervelen ;-)

Oproep
Wij zoeken medestanders om in het Noorden ( FR. GR. Dr.  Ov.) een  erf te delen dat wij  kunnen (ver)bouwen en bewonen. Contact via stralingsvrijDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoek je woongroep?
 http://www.omslag.nl/wonen/actueel.html

Zo kan het ookhttp://www.wonenopsingraven.nl/landgoed-singraven/inburgeren-op-singraven


Tijdelijke huisvesting
https://www.carex.nl

Overheidsbeleid
https://www.nvm.nl/-/media/files/nvmopenbaar/visies/alv/samen-naar-een-vitaal-buitengebied---2017.pdf

Financieringsregeling Rijksoverheid
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-binnenlandse-zaken-en-koninkrijksrelaties/documenten/rapporten/2019/03/04/maak-eigenbouw-betaalbaar-voor-middeninkomens-–-financieringsinstrumenten-voor-cooperaties-en-collectieven

 

14 april

Vorige week ontving ik twee keer goed nieuws over concrete resultaten (zie onder). Dus het kan echt! Als je ook een voorbeeld weet van een gemeente met faciliterend beleid dan hoor ik het graag.


Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar op onze bijeenkomst van 20 april in Wetsinge. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


De ouders van twee gezinnen met jonge kinderen hebben elkaar in mei 2018 ontmoet bij de Erfdelen bijeenkomst in Salland. Ze vonden twee boerderijtjes met een gedeeld erf dat kadastraal gesplitst wordt. Dus zo kan het in dit geval in de gemeente Lochem.


En wat grootschaliger maar minstens zo mooi  https://www.facebook.com/AbshofMunstergeleen

 

Bijeenkomst 20 april

Wetsinge

In deze schitterende eeuwenoude pastorie in Groot Wetsinge mochten we op een fraaie zomerdag in april genieten van elkaars gezelschap en kennis uitwisselen over Erfdelen en wat daarvoor nodig is. Ook in de provincie Groningen komt Erfdelen van de grond.

 

1 mei

Tot 17 mei kun je meestemmen op https://pioniers.op.vpro.nl van het programma Tegenlicht. Ze maken een uitzending over Plattelandspioniers waaraan ik voor Erfdelen hoop mee te doen. Om daardoor nog meer erfzoekers & eigenaren, beleidsmakers en financiers te laten kennismaken met ons concept.

Op 17 mei organiseren we in het hoofdkantoor van en samen met de Rabobank een expert meeting over de verschillende aspecten van Erfdelen zoals beleid, financiering en juridische zaken. (Ervarings)deskundigen op die terreinen kunnen zich bij mij aanmelden voor deelname Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Erfdelen in de media

https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2019/04/12/veel-animo-voor-boerenerven-rond-utrecht 

Kijk: Wijk bij Duurstede

https://wijkbijduurstede.sp.nl/nieuws/2016/07/veel-belangstelling-voor-de-steenen-kamer

De hele wereld delen

https://www.youtube.com/watch?v=aeXfrRvvGSg

Subsidie wonen en zorg

https://www.hetkanwel.nl/2019/04/14/nieuwe-woonvormen-in-de-zorg-krijgen-subsidie

 

17 mei

"Uit onze ervaringen met erfdelen.nl blijkt dat er voor wonen op het platteland veel beperkend beleid is, van financieel (30.000 euro leges) tot vierkante meters en het aantal adressen op een erf. We merken dat het platteland door de overheid nog niet wordt gezien als een gebied waar je kunt wonen maar als agrarisch bedrijventerrein waar de landbouw voorrang krijgt. En dat terwijl boeren massaal stoppen waardoor veel erven beschikbaar komen voor kleinschalige woningbouw en velen er graag samen met anderen willen wonen."

Dit was mijn commentaar bij het volgende interessante artikel in De Correspondent over de woningmarkt.

https://decorrespondent.nl/9492/de-huidige-woningnood-had-deels-voorkomen-kunnen-worden-zegt-deze-hoogleraar/132928170144-cced5586

 

0

 

19 mei

We hadden 17 mei een geslaagde eerste expert meeting. Het was indrukwekkend te horen hoeveel kennis er al is. We zien het als een mooi begin van het landelijke Erfdelen kennisnetwerk.

 
 
 
 

De volgende stap is het opzetten van informatielijnen op het gebied van: beleid, financiering, juridische zaken, groepsvorming, duurzaam bouwen e.d.

Oproep: als je een gemeente weet die positief reageert op Erfdelen initiatieven, laat het me weten. Dan zet ik die erbij in de lijst op deze site. Zie https://www.erfdelen.nl/erven-te-koop

 

En voor elk wat wils

Erfdelen in Tegenlicht

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/specials/plattelandspioniers-finalisten.html

Interessant verhaal over de landbouw
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/19/niet-alleen-brussel-vraagt-veel-van-de-boeren-a3960768

Bijzondere Bouwbeurs
https://www.bijzonderwonenbeurs.nl/nl/index.php

LaCoTa
https://www.lacota.nl/anders-en-actief-wonen/actualiteit

Cursus burgerplanvorming
https://www.knhm.nl/trainingstraject-burgerplanvorming/

Binnenlands nieuws
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/19/de-ruimte-en-rust-van-buitenaf-leiden-soms-ook-tot-struggles-a3957581 

Buitenlands nieuws
https://www.quimpervillage.com/what-is-quimper-village

Sevenum
http://www.hallohorstaandemaas.nl/Article/Details/1593
http://www.kilimanjarowonen.nl/userfiles/190410_start_DO_CPO_Steinhagen_S.pdf

Leerzaam boek
https://www.zininbuiten.eu/boek 

Mooi voorbeeld
https://www.aandedreef.nl 

11 juni

Erfdelen is genomineerd voor de VPRO Tegenlicht Plattelands Pioniers Prijs! 
Uit 75 pioniers werd ik geselecteerd, mede dankzij jullie stem. 
Helaas kon ik zelf niet bij de opnamen aanwezig zijn omdat ik onderweg was naar onze kleindochter die net geboren is in de VS. 
Gelukkig was er een goede vervanger gevonden die het Erfdelen verhaal bij de finale heeft verteld. De uitzending is in september

PS: nieuw op de site is dat je groepen kunt vinden & aanmelden die nog deelnemers zoeken.
Zie https://www.erfdelen.nl/erven-te-koop

Tiny
https://www.marjoleininhetklein.com/2019/05/21/met-lissers-op-tiny-house-roadtrip


De Boslucht methode
https://theoptimist.nl/daily/deze-plant-is-het-medicijn-bij-natuurgemis

 

9 juli

Verschillende groepen in het land zijn al zover dat ze meer deelnemers voor hun project zoeken. Om het zoeken naar gegadigden makkelijker te maken, zou het helpen als iedereen de voorkeursregio aan mij doorgeeft. 

Daarnaast gaan we op de site de mogelijkheid bieden om oproepen te plaatsen. Zie https://www.erfdelen.nl/erven-te-koop 

Zoals ik eerder liet weten, waren we met Erfdelen genomineerd voor de Plattelands Pioniers Prijs van het VPRO programma Tegenlicht. We zijn bij de eerste vijf geëindigd en komen op 15 september waarschijnlijk in de Tegenlicht uitzending.  

Bovendien ben ik gevraagd voor een presentatie op 19 september tijdens de Tegenlicht Meetup in Wageningen. Mooie publiciteit voor Erfdelen en dus voor ons allen.

Artikel Platform 31

https://www.platform31.nl/nieuws/erfdelen-duurzaam-samen-op-het-platteland 

Samen een Erfdelen project ontwikkelen

https://www.veerhuis.nl/academie/aanbod-veerhuis-leerplaets-2019-2020 

Damaris Matthijsen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Zo kan het ook

https://wonen.olst-wijhe.nl/olstergaard

Over zelfbouw 

https://www.zelfbouwinnederland.nl/informatie/doe-het-zelf/bouwen-verbouwen-afbouwen/landelijk-onderzoek-naar-zelfbouw-en-cpo

 

25 juli

Steeds meer gemeenten blijken bereid om mee te werken, zie ook https://www.erfdelen.nl/erven-te-koop Laat het ons weten als je zelf ook goede ervaringen hebt met een gemeente.

Vandaag las ik het woord Buurderij. Een mooi woord voor wat we met Erfdelen willen ;-)

PS: wil je ons vrijwilligers-werk steunen dan is een bijdrage op onze rekening zeer welkom.
NL88TRIO 03910 36688 ten name van E.N.F.

VPRO Tegenlicht meetup Plattelandspioniers
https://www.facebook.com/events/1076026855916329

Over subsidies herbestemming
https://www.herbestemming.nu/nieuws/overzicht-subsidie-en-financieringsmogelijkheden-voor-uw-restauratie-instandhouding-en

Interessante woning optie
https://plekvoor.com

 

24 augustus

Waarschijnlijk vanwege de vakantietijd is er weinig nieuws te melden. Maar dat kan ook stilte voor de storm zijn. De vooruitzichten zijn gunstig.
Er kwamen wel weer wat interessante links langs.

 
Mooie publiciteit
https://tinyfindy.nl/woonlocaties/een-grote-toekomst-voor-erfdelen 
 
Mooi project
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/dit-ecodorp-implementeert-alle-17-klimaatdoelen 
 
Ecowonen midden NL
http://www.ecodorp-middennederland.nl  
 
Erfdelen in de VS
http://www.cohousingco.com

Cohousing Vlaanderen
https://www.cohousingprojects.be/index.php 

 

15 september

Tegenlicht: Erfdelen kwam er niet in voor omdat we nog geen project kunnen laten zien. Daar wordt aan gewerkt.
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/487904/Vpro_Tegenlicht.html# 
Deze week doe ik Erfdelen presentaties bij Tegenlicht meet-ups in Bussum en Wageningen. Dus er is zeker belangstelling voor.

De eerstvolgende regiobijeenkomst is op 26 oktober in Groenekan, locatie Boerderij Fortzicht. Nadere informatie volgt later deze maand. Aanmelden kan tot 18 oktober.

Voor de ontwikkeling van een gezamenlijk erf met koopwoningen in de omgeving van Arnhem (in een straal van ong. 20 km) zoeken wij mede-bewoners. Informatie kan je via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bij Nic Drion vragen.

Viertel cursus
https://bureauviertel.nl/start-je-zelfvoorzienende-ecologische-woongemeenschap 

Samenhuizen
https://www.samenhuizen.be 

Locatie
http://www.woongroep.net/?p=entry;eid=15462;cid=3;sort=creation_date;order=desc

Plattelandspioniers

Plattelandspioniers Tegenlicht meet-up Wageningen

4

30 september

422.000 hits op onze site (wat dat ook mag betekenen ;-), bijna 1000 nieuwsbrief adressen
en twee Erfdelen Tegenlicht presentaties in één week. Er is dus belangstelling.

Plattelandspioniers
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/specials/plattelandspioniers-finalisten.html 

 

3 oktober

Sommige nieuwsbrieven zijn niet bij iedereen aangekomen. Je kunt ze terugvinden op https://www.erfdelen.nl/blog

De volgende regiobijeenkomst is op zaterdagochtend 26 oktober in Groenekan! Informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Viertel cursussen
https://bureauviertel.nl/bewoners 

Erfzoekers gezocht omgeving Den Haag
Kim Prick Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

IMG 3093   IMG 3094

12 oktober

Tot komend weekeinde is aanmelden nog mogelijk voor de Erfdelen bijeenkomst op 26 oktober in Groenekan. 
Graag apart vermelden als je wilt meedoen met de lunch. Vegetarisch kan ook.
Vooraf betalen s.v.p. op rekening NL88TRIO0391036688 ten name van E.N.F.

Agenda
10.00:     Inloop met koffie/thee
10.30:     Welkom en mededelingen (Pieter Parmentier)
10.35:     Het concept Erfdelen
10.50:     Erfdelen ervaring regio Utrecht (Henk van Paassen)
11.15:     Koffie/theepauze 
11.30:     Financiële aspecten van Erfdelen (Bas Visser)
12.00:     Afronding
12.30:     Lunch

Groenekan

20191026 110956

 

4 november

Hierbij de meest recente lijst van inmiddels ruim 1000 mailadressen van belangstellenden/huishoudens.
Zoals je ziet ontbreken nog veel voorkeursregio’s. Graag doorgeven.

Je kunt de lijst gebruiken voor het vinden van medestanders voor Erfdelen in jouw regio.
Ook een melding in onze nieuwsbrieven en op de site behoort tot de mogelijkheden.
Voor het vinden van deskundigen om te helpen bij het ontwikkelen van je plannen kun je bij ons terecht. We hebben een lijst van ruim honderd deskundigen op de relevante terreinen.

Oproep: het blijkt niet eenvoudig om onze activiteiten financieel rond te krijgen. Dus een vrijwillige bijdrage blijft heel welkom en als je andere financieringsmogelijkheden weet dan hoor ik het graag!   NL88TRIO0391036688 ten name van E.N.F.

Deelnemers gezocht voor Tiny houses Overijssel
https://www.npostart.nl/na-ons-de-zondvloed/27-10-2019/VPWON_1289031 

 

13 november

N.a.v. enkele vragen over het meesturen van de namenlijst het volgende. We zien als onze belangrijkste bijdrage voor het bevorderen van Erfdelen dat belangstellenden elkaar weten te vinden in hun voorkeursregio. Maar als je liever niet op de lijst staat dan is dat natuurlijk prima.

In de gemeente Holten komt een erf beschikbaar met mogelijkheden voor meerdere woningen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met: Miranda Visser Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zaterdagmiddag 30 november organiseert Bureau Viertel een ‘Zet je dromen in de steigers’-netwerkmiddag. Meer informatie en aanmelden via bureauviertel.nl.

Bewoners gezocht voor voedselbos en Tiny Houses Overijssel
https://www.hetkanwel.nl/2019/11/11/voedselbos-in-overijssel-zoekt-tiny-house-bewoners 

Publiciteit
https://www.bouwtotaal.nl/2019/11/een-grote-toekomst-voor-erfdelen 

Cohousing België en elders
https://www.cohousingprojects.be/index.php  
https://cohousing.org.uk/about/cohousing-worldwide 

 

10 december

Laatst kreeg ik in één week twee keer percelen aangeboden in Overijssel.
Het zijn geen boerenerven en ze zijn groot genoeg voor wat meer woningen.
Dus heb ik contact opgenomen met https://www.vriendenerf.nl en gevraagd of zij willen helpen hun concept ook op andere plaatsen te realiseren. Dat willen ze wel. 

Nieuw fonds
https://www.herbestemming.nu/nieuws/nieuw-boerderijenfonds-stimuleert-herbestemming-van-historische-boerderijen 

Artikel
https://degeograaf.com/2019/01/07/samen-wonen-op-voormalige-boerenerven 

Wonen bij de boer
https://www.trouw.nl/es-ba9a6d19 

Zelfbouw mogelijkheden
https://www.zelfbouwinnederland.nl/kavels

 

01 - 01 - 20

Een mooi 2020 gewenst.

En naar verwachting de eerste projecten van start.

Pieter Parmentier

IMG 3345

 

24 januari 2020

Het gaat beslist de goede kant op als een gemeente een Erfdelen pilot wil opzetten. Ik was deze week door de gemeente Ede gevraagd om daarover mee te denken.
En ook steeds meer andere grondeigenaren kloppen aan met vragen, bijvoorbeeld over jullie woonwensen.

Als je zelf met een project bezig bent dan geef ik je ervaringen graag door aan de ruim 1000 huishoudens die deze nieuwsbrief ontvangen. En natuurlijk blijven tips en adviezen heel welkom.

Met vriendelijke groet,
Pieter Parmentier
NL88TRIO 03910 36688  ten name van: E.N.F.

PS: anderzijds is de gemeente Doetinchem tegen wonen op het platteland omdat het de leegstand in de kernen zou bevorderen! Geen wonder dat ze een krimpgemeente zijn.

Woningmarkt
https://www.trouw.nl/es-b29a93a4

Het kan wel
https://www.hetkanwel.nl/?s=wonen  

Erfdelen voor ouderen op z’n Amerikaans
https://theheartysoul.com/co-housing-seniors

 

10 februari

Laatst heb ik in Amersfoort een Erfdelen presentatie gedaan in een van de parallelsessies tijdens deze conferentie: https://www.thuisindewijk.nu/programma
700 deelnemers en voor mijn sessie was ook veel belangstelling.
En op 21 februari mag ik weer meedenken bij de Provincie Noord Brabant over nieuwe woonvormen. Het onderwerp leeft, dat is duidelijk.

Ecodorp Olst
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/07/een-rijtjeshuis-van-autobanden-en-strobalen-a3989683

Trouw artikel
https://cms.premiumswebsites.nl/userfiles/imi.nu/files/Wonen_bij_boer_2C_stikstof_2C_Trouw_26_november.pdf

 

https://www.marjoleininhetklein.com/2020/01/26/hoe-begin-je-een-tiny-house-initiatiefgroep

Schermafbeelding 2020 01 26 om 131751 

 

28 februari

We waren weer bijeen met de Erfdelen regiocoördinatoren.
Een fijne groep mensen die zich met veel kennis, ervaring en enthousiasme inzet voor sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland. Hun namen staan op https://www.erfdelen.nl/erfdelen-nl
Als je een goed netwerk hebt in jouw regio en ons wilt helpen met het bevorderen van Erfdelen dan hoor ik het graag!

Subsidie
https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/stimuleringsregeling-wonen-en-zorg-wijzigt-19-februari

Woonbeleid?
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/16/we-hoeven-geen-hele-nieuwe-wijk-alleen-een-paar-huizen-op-dat-grasveld-a3990634

Tiny house huren
https://www.marjoleininhetklein.com/2020/02/17/een-tiny-house-huren-om-permanent-in-te-wonen

Ervenconsulenten
https://hetoversticht.nl/projecten/62/herbestemming-van-erven

 

Arnhem

 

5 maart

Deze keer ‘beperk’ ik mij tot het sturen van enkele links naar relevante websites.


Wilt u ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage heel welkom NL88TRIO 03910 36688 ten name van: E.N.F. (onze stichting met het KvK nummer 08107503).

 

Prachtig filmproject
https://cinecrowd.com/nl/zorgvoordoy#comment-337470

Stimuleringsregeling wonen en zorg
https://www.programmalangerthuis.nl/actueel/nieuws/2020/02/18/wijziging-swz

Ontwikkelfonds Brabant
https://www.groenontwikkelfondsbrabant.nl

Ontwikkeling van het Nederlandse landschap
https://decorrespondent.nl/10993/hoe-nederland-het-schaakbord-werd-dat-je-van-boven-ziet/153948522376-3ce9267c

 

12 maart

Af en toe krijg ik aanbiedingen van erven en dan ben ik best bereid om iedereen met die voorkeursregio te informeren.
Maar ik heb van lang niet iedereen de voorkeursregio.
Dus als je dat soort informatie wilt ontvangen, laat het me dan even weten.

18 maart doe ik een Erfdelen presentatie in Arnhem. Graag even aan mij doorgeven als je van plan bent te komen.

Gratis bouwtekeningen
https://www.truoba.com

 

17 maart

Leuk nieuws. Dit weekeinde was ik aan het fietsen in Twente. Wat is het daar prachtig.
M’n logeeradres was ook prima: https://www.bossem.nl     Als je de sfeer van een boerenerf wilt proeven en een keer in een tweepersoons Tiny House wilt logeren dan is dat een ideale plek. Bovendien nog virusvrij ook, want de maaltijden worden bij je huisje afgeleverd!

Er mag dan veel in ons land stilgevallen zijn maar het aantal woonmogelijkheden op het platteland neemt toe. Zowel in de gemeente Barneveld als in Munstergeleen doen zich nu mogelijkheden voor.

Koopwoningen in de gemeente Barneveld.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.ecodorp-middennederland.nl

En Munstergeleen
https://www.facebook.com/AbshofMunstergeleen

 

Erfgoed Bossem

IMG 3519

 

31 maart

Het is natuurlijk vervelend dat we dit voorjaar geen bijeenkomsten kunnen organiseren maar stilzitten hoeven we zeker niet.
Als ik naar mezelf kijk dan is er weer eens tijd voor klusjes, sporten en Erfdelen plannen maken.
Dankzij het internet kunnen we met beeld en geluid contact met elkaar hebben.
Dat is minder fijn dan anders maar helpt ons de 'social distance' te overbruggen.
Laat maar weten hoever jullie met de Erfdelen plannen zijn en of je hulp nodig hebt.

Hartelijke groet en beste wensen,
Pieter Parmentier

Prachtig filmproject om te steunen
https://zorgvoordoy.nl

 

15 april 2020

Interessant stuk vandaag in De Correspondent over de woningmarkt:
https://decorrespondent.nl/11141/gaan-de-huizenprijzen-dalen-en-nog-19-vragen-over-de-impact-van-een-recessie-op-de-woningmarkt/156021148712-e45d3d84

Het kan dus wel

 

17 mei

Erven te koop?
We lezen steeds verhalen over de duizenden stoppende boeren * maar het vinden van beschikbare / geschikte erven is nog niet zo makkelijk.
We krijgen wel steeds meer zicht op manieren om achter zulke informatie te komen. Soms wordt ik zelf benaderd door erfeigenaren, zoals boeren en rentmeesters. En we sturen informatie over Erfdelen naar allerlei partijen zoals de Rabobank, accountants, gemeenten, boeren organisaties en adviseurs die ruimtelijke plannen maken. Dit weekeinde verzonden we samen met andere partijen een brief aan de Tweede Kamer.
Ook op Funda zijn erven te vinden maar dat heeft meestal pas zin als je plan en de financiering al grotendeels rond zijn. Want die eigenaren en makelaars willen er waarschijnlijk snel vanaf.
Aangezien de komende jaren op grote schaal erven vrij komen, mag je verwachten dat het makkelijker wordt om een geschikt erf te vinden. Zeker als de overheden meewerken.

* Niet al die boeren verlaten hun erf. Geschat wordt dat ongeveer de helft van die erven vrij komt.


Wilt u ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom.

NL88TRIO 03910 36688 ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).

 

Landbouw in vroeger tijden
https://www.youtube.com/watch?v=u9MUmE7O698

Veel informatie over zelf bouwen
https://mailchi.mp/zelfbouwinnederland/jdags7lysl-2711672?e=bd19cee964

Right to challenge
https://righttochallenge.nl/nieuwsVoor de snelle beslissers: In juni kun je binnen een maand een plan maken voor je (toekomstig) erf. Samen met specialisten hebben we een leergang voor een groep, die je deels op locatie en deels online ontmoet. 
Speciaal voor mensen met serieuze plannen, die nu aan de slag willen in een kleinschalig, veilig decentraal groepsaanbod op 1,5 m-locaties. Zie verder: www.Zininbuiten.eu/leergang

Informatie en aanmelden
Eline van de Veen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
M 06 1255 8705 

 

1 juni

Uit onderzoek blijkt dat in Overijssel tot 2030 circa 2000 boeren stoppen met hun bedrijf en dat ruim de helft van het agrarisch vastgoed leeg komt te staan. Dat is minder dan 1/3 van alle boeren die stoppen in drie jaar tijd in Brabant, maar het zijn dramatische aantallen.
Het merendeel van die stoppende boeren doet dat omdat ze met pensioen gaan en er geen opvolging is.
We blijven benadrukken dat deze ontwikkeling ook kansen biedt, zowel financiële voor de boer die zijn/haar erf kan verkopen als voor de kopers van dat erf. En voordelen voor de boer die samen met anderen op het erf wil wonen. 
Gelukkig zien steeds meer gemeenten in dat dit tot meer vitaliteit op het platteland kan leiden. We horen graag over je ervaringen met overheden.

Kennisnetwerk wooncoöperaties
https://www.cooplink.nl 

 

6 juni

'Right to Challenge’ is een landelijke regeling waar een aantal gemeenten inmiddels mee werkt en die de kans op medewerking vergroot.
De belangrijkste vraag is: welke gemeentelijke taak wil je met je groep overnemen of anders uitvoeren?
Bij gemeentelijke taken die een raakvlak hebben met Erfdelen, kun je denken aan herontwikkeling landelijk gebied, natuurbeheer of nieuwe woonvormen ontwikkelen zoals bijvoorbeeld combinaties van wonen en zorg.
Meer informatie https://righttochallenge.nl en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Daarnaast is er de Crisis en Herstelwet (Chw) die vooruitlopend op de Omgevingswet mogelijkheden biedt aan gemeenten om te experimenteren met o.a. flexibeler bestemmingsplannen. Wellicht kun je daar als burger met een Erfdelen initiatief een beroep op doen.

Mooi initiatief
https://www.veerhuis.nl/aarde

 

12 juni

Deze keer alleen een paar interessante links.
Informatie over de bijeenkomsten van dit najaar, volgt later.

Wilt je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 
NL88TRIO 03910 36688 ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).


16 juni Online workshop Financiering van coöperatief vastgoed
https://www.nlzorgtvoorelkaar.nl/agenda/1673454.aspx?t=Online-workshop-Financiering-cooperatief-vastgoed

Geen gebrek aan artikelen over de woningbouw
https://decorrespondent.nl/11296/deze-historicus-wil-dat-huurders-weer-meebeslissen-over-hun-huis-en-buurt/158191804672-cf2e6a97

Woonvarianten voor ouderen
https://www.platform31.nl/publicaties/woonvarianten-voor-senioren-hoe-krijg-je-ze-van-de-grond

Gezond bouwen
https://bouwgezond.nl 

 

17 juni

Op diverse plaatsen in het land wordt het nu heel concreet.
In de bijlage vind je informatie over een Erfdelen groep die de vereniging BuitenDelen heeft opgericht en een mooi erf vond in het buitengebied van de gemeente Deventer. 
Als je serieuze belangstelling hebt om je daarbij aan te sluiten dan wordt je verzocht uiterlijk 25 juni te reageren naar de genoemde contactpersoon.

PS: aangezien we van lang niet iedereen de voorkeursregio weten, zal ik de oproepen van woongroepen voortaan meesturen met deze nieuwsbrief (aan ruim 1100 huishoudens).

 

Sinds gisteren werken we samen met Zelfbouw Nederland. Op hun site is een overzicht te vinden van bouwlocaties. 
https://www.zelfbouwinnederland.nl/kavels?f%5B0%5D=soort_zelfbouw%3A76&f%5B1%5D=woonmilieu%3A37
Ik hoor graag hoe jullie ervaringen zijn met die site.

Wilt je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 
NL88TRIO 03910 36688 ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).

 

2 juli

Er doen zich alweer interessante mogelijkheden voor om te gaan Erfdelen. De vaart komt er nu echt in.
Aan de rand van Steenwijkerwold is een boerenerf te koop. Ik werd benaderd door de eigenaar die positief is over het Erfdelen concept.
Een groep met een goed plan maakt bij de gemeente zeker kans om hier iets moois van te maken. Belangstellenden kunnen zich melden bij onze regiocoördinator Jos Voppen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

En ook elders in Drenthe willen initiatiefnemers aan de slag. Ze hebben een geschikt erf gevonden en zoeken mede trekkers. Ze doen in de bijlage hun oproep. Daarin staan ook de contactgegevens.

Alles over Tiny Houses
https://www.marjoleininhetklein.com 

Nieuwe subsidieregeling Overijssel https://www.overijssel.nl/loket/subsidie/ruimtelijke/stimuleren 

Eén van de eerste Erfdelen locaties in ontwikkeling (zie foto)

IMG 4055 3

 

16 juli

Bij deze onderstaande oproep uit de regio Nijmegen en enkele andere interessante links.

"We zijn een bewonersinitiatief en we hebben een wooncooperatie opgericht om 24 ecologische huurwoningen en gemeenschappelijke ruimtes te realiseren in de regio Nijmegen.
Nu we een bouwkavel op het oog hebben, zoeken we een aantal leden die met ons dit mooie project tot een succes gaan maken. Voor meer informatie verwijs ik graag naar onze website: https://www.wijlandwoonpioniers.nl "

Ter informatie
https://flexwonen.nl/sterke-groeiverwachting-in-productie-van-flexwoningen

https://hetbetereboerenerf.nl

De documentaire is af!
https://zorgvoordoy.nl 

Interessante artikelen over de woningmarkt
https://decorrespondent.nl/mail/jostavanbockxmeer

ZorgSaamWonen
https://acquire-publishing.foleon.com/acquire/2-2020/cover

 

22 augustus

Het wordt allemaal steeds concreter. Dat is o.a. te zien aan de oproepen in de bijlagen (die met de nieuwsbrief zijn meegestuurd).
Weliswaar niet op een voormalig boerenerf maar wel een heel mooi concept https://wonen.olst-wijhe.nl/olstergaard
 
Nieuwsbrief Omslag
 
 
Tiny House zelf bouwen
 
Vitaliteit platteland
 
Erf Paterswolde met mogelijkheden
 

31 augustus 

Vandaag kreeg ik het bericht dat Erfdelen in de Duurzame Top 100 van Trouw komt.
Ik heb de redactie laten weten dat ik daar vooral blij mee ben omdat ruim 1800 mensen zoals jullie dat graag willen. 
Positieve publiciteit kan helpen om het voor elkaar te krijgen.

Compacte leergang: https://www.zininbuiten.eu/leergang

Ontwikkeling van de landbouw in Nederland
https://decorrespondent.nl/11532/de-biodiversiteitscrisis-en-het-stikstofprobleem-ontstonden-bij-de-boer-aan-de-keukentafel/161496803424-0c38084f 

 

14 september

Zoals eerder gemeld ben ik door het Humanistisch Verbond Arnhem-Rijnstreek uitgenodigd om een lezing te geven over Erfdelen. Dat doe ik graag maar het bleek niet te kunnen op de geplande 8 oktober omdat dan de bijeenkomst is waar de Duurzame Top 100 wordt gepresenteerd waarvoor Erfdelen is genomineerd.

Gelukkig is de organisatie in Arnhem zo flexibel dat mijn presentatie daar een week later kan. Dus 15 oktober 20 uur. De Wasserij Molenbeekstraat 26a, Arnhem. Vanwege Corona is aanmelden verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel.026-3332449

 

25 september

Interessant interview
 
Mijn bericht aan Floris Alkemade
We merken bij de overheden steeds weer dat ze nog weinig beleid hebben inzake wonen op het platteland en burgerinitiatieven.
Met ons initiatief Erfdelen willen we daar wat aan doen. D.w.z. aan het aandacht vragen daarvoor en aan het bouwen voor woongroepen op voormalige boerenerven. Vrijkomende erven zijn er volop en de belangstelling is groot. Ruim 1200 huishoudens en groepen hebben zich inmiddels al bij ons gemeld om ook sociaal, duurzaam en kleinschalig te gaan wonen. Daarbij zijn steeds meer belangstellenden uit de grote steden.
Spijtig is dat de overheden, waaronder de rijksoverheid, nog te weinig meedenken. Maar we denken dat de aanhouder wint en dat we veel goede argumenten hebben (zie onze website).
 
 
26 september
 
In Salland/Deventer hebben we een Woningcorporatie bereid gevonden om mee te investeren in erven, bijvoorbeeld i.s.m. Erfdelen groepen die (gedeeltelijk) huurwoningen willen realiseren!
Als je een erf weet in de gemeente Deventer en enkele medestanders hebt dan kun je je bij mij melden voor de volgende stap.

Wil je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 
NL88TRIO 03910 36688 ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).

Veel nuttige informatie
https://www.lvgo.nl

Mooi initiatief en interessant festival
www.woongroep.info
https://twente-circulair.nl/index.html

Voor de omgeving Den Haag worden mede Erfdelers gezocht.
Aanmelden graag bij: Diny Paul Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

7 oktober

Erfdelen staat dus op een mooie plaats 72 in de Duurzame Top 100 https://verhalen.trouw.nl/duurzame100 
Een plaats op die lijst zal ons verder helpen met het verspreiden van de boodschap dat sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven een goed idee is.
Jullie waren daar al van overtuigd en steeds meer overheden, erfeigenaren, financiers en andere partijen komen daar ook achter. Daarom heb ik er vertrouwen in dat de eerste projecten komend jaar van start gaan.

PS: Erfdelen nu zelfs in de Margriet Extra (zie foto)

Wil je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 
NL88TRIO 03910 36688 ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).


Leergang: nieuw idee op mijn erf
https://www.zininbuiten.eu/leergang 

Kansen in Gelderland
https://sprekend.gelderland.nl/mhsig/mhsig_nieuws/1769276.aspx 
https://actieplanwonen.gelderland.nl/aan+de+slag/deel+je+kennis/1671154.aspx 

En in de Achterhoek
https://8rhk.nl/nieuws/werken-aan-toekomstgerichte-erven 

Interessant erf
https://www.funda.nl/koop/wapenveld/huis-41029036-werverweg-8

Over wooncoöperaties
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/06/een-woning-huren-van-jezelf-a4014945

IMG 4391

28 oktober

Resultaten Ruimte voor Ruimte regeling in Brabant

Sinds de start van de verkoop van Ruimte voor Ruimte kavels in 2001 zijn er 1800 van de totaal 2600 bouwrechten van de provincie verkocht. Daarnaast hebben ongeveer 1000 particulieren gebruik gemaakt van de ruimte voor ruimte regeling. Volgens de voorwaarden van de regeling betekent dat op deze locaties de bestemming intensieve veehouderij is verdwenen. Dit resulteert vervolgens op veel locaties in milieuwinst: minder emissies o.a. minder geuroverlast voor omwonenden. Daarnaast is ruimtelijke kwaliteits- winst geboekt met de sloop van stallen. Daarmee is het risico op verloedering in het buitengebied tegengegaan.

 

6 november

Aangezien er allerlei positieve ontwikkelingen zijn t.a.v. sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland, gaan we met enthousiasme verder met onze Erfdelen campagne.
Achter de links vind je wat interessante informatie.

Met vriendelijke groet,
Pieter Parmentier
www.erfdelen.nl/thuis 

Wil je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom. 
NL88TRIO 03910 36688  ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).

Wereldberoemd in Salland
https://www.destentor.nl/deventer/pieter-parmentier-uit-diepenveen-wil-op-een-boerenerf-oud-worden-en-helpt-duizenden-anderen-diezelfde-droom-te-verwezenlijken~a4899bd0

Voor groepen met een plan maar zonder erf
https://www.agriteam.nl/agriteam-makelaars-en-taxateurs/agrarische-makelaars

Inspiratie uit Vlaanderen
https://www.cohousingprojects.com

Nijbroek
https://sprekend.gelderland.nl/mhsig/mhsig_locaties/1763133.aspx?t=Word-onderdeel-van-Plan-26-in-Nijbroek

Over wooncoöperaties
https://www.cooplink.nl

 

10 november

In de praktijk blijkt dat groepsvorming nog niet zo makkelijk is. 
Een goede start is natuurlijk door bijeenkomsten te organiseren waar je kunt kennismaken. Dat ligt nu even stil maar daar gaan we weer mee verder zodra het kan. Een andere optie is de deelname aan cursussen zoals die van Bureau Viertel in Nijmegen.
En wat ik iedereen aanraad, is eerst met een klein groepje een plan te maken met duidelijke uitgangspunten waarmee je bij de voorkeursgemeenten langs kunt gaan en daarna pas de groep uit te breiden.
Als je over dit onderwerp ervaringen wilt delen dan graag.

Woning als bouwpakket
https://plekvoor.com

 

15 november

Een Statenlid van de provincie Overijssel heeft op ons verzoek wat vragen gesteld aan het bestuur over de financiële regeling die initiatieven als Erfdelen zou moeten bevorderen. Die regeling was ingesteld na m'n presentatie voor Provinciale Staten in het voorjaar van 2018. We hebben de indruk dat hij niet zo effectief was en wel erg snel uitgegeven. Het wachten is nu op de antwoorden.

 

19 november

Hierbij alweer de derde nieuwsbrief van deze maand. Maar er is de laatste tijd dan ook veel interessant en positief nieuws. Ik maak er een lijst van. Daar wordt ik vrolijk van ;-)

Deze week hebben we afspraken gemaakt over samenwerking met Steenvlinder, een ontwikkelaar van de goede soort. Een mooi project van hen is https://www.wonenopbirckhoeve.nl en de contactpersoon heet Aline Yntema Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Andere interessante links


Ook huizen op het platteland
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/22/advies-bouw-ook-huizen-in-groene-hart-en-op-platteland-a3987786

Mooi initiatief
https://www.brabant.nl/subsites/debrabantsestijlprijs

Sustainer homes
https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/infra/35085/hout-huis-wonen-sustainer-homes

Vriendenhofje
https://www.smartcirculair.com/landstede-ontwerpt-vriendenhofje-roosendaal

Kavels te koop
https://www.zelfbouwinnederland.nl/kavels

Kennisnetwerk Wooncoöperaties
https://www.cooplink.nl/blog/nieuws

 

 Schermafbeelding_2020-11-26_om_12.54.24.jpeg

 

2 december

Meer welzijn op het platteland
"Stedelingen mogen materieel welvarender zijn, met plattelanders gaat het in brede zin gemiddeld beter. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd CBS-onderzoek. Stedelingen hebben vaak meer te besteden, plattelandsbewoners zijn gemiddeld gezonder en genieten van een schonere en veiligere omgeving.
Zowel in de stad als op het platteland neemt de brede welvaart toe. Zo daalde het aantal misdrijven in vrijwel alle gemeenten, nam de werkloosheid af en steeg het besteedbaar inkomen. (NRC)"

Wil je ons vrijwilligerswerk steunen dan is een bijdrage op onderstaande rekening heel welkom.
NL88TRIO 03910 36688  ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).

Zorgsaam wonen congres 7 december
https://acquire-publishing.foleon.com/acquire/3-2020/sociaal-duurzaam-en-veilig-wonen-op-het-platteland

Bouwen in Brabant
https://www.vicus-woonprojecten.nl 

Mooie voorbeelden
https://www.steinhagen.nl/steinhagen 
https://actieplanwonen.gelderland.nl/nieuws/1805382.aspx

 

9 december


"En ik wil u bedanken voor de prachtige website. Wat een toegankelijke bron van informatie, komt ons zo goed van pas." 
Tevreden deelnemers, daar doen we het voor ;-)

Uit onze Erfdelen boekhouding blijkt dat wij als vrijwilligers ruim de helft van de kosten uit eigen zak betalen. Daarom hierbij de volgende overweging: als iedereen die deze nieuwsbrief ontvangt per jaar een tientje betaalt dan komt het goed. Meer mag natuurlijk ook en het blijft een vrijwillige bijdrage.
NL88TRIO 03910 36688  ten name van: E.N.F. (Stichting met KvK nummer 08107503).

Erfdelen op duurzaamheid festival (9 januari 10 - 11 uur)
https://festival.strohplatz.com

Deelnemers gezocht!
Enthousiaste deelnemers gezocht voor een nieuw Erfdelersproject  (8 koopwoningen) op een boerderij in Doesburg (Gelderland). 
Kijk op www.erfdelendoesburg.nl voor meer informatie.

Veel nuttige informatie
https://www.lvgo.nl

Mooi project
https://www.grijsengroenwonen.nl

Wonen in Gelderland
https://actieplanwonen.gelderland.nl/bibliotheek/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=1673950

 

22 december


De initiatiefnemer van een Limburgs Erfdelen project formuleerde het zo:
"De omgeving waarin wij leven verandert voortdurend. De planeet waarvan wij jarenlang alleen maar hebben genomen, vraagt onze aandacht. De mensen die wij ontmoeten worden steeds ouder en de omgang met mens en planeet wordt steeds meer gestuurd binnen de economie. Waarbij het overwinnen van tekorten het grootste probleem lijkt. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat ons contact met de volle schoonheid van de natuur steeds schaarser wordt en dat eenzaamheid steeds vaker weggenomen wordt door een betaalde kracht. Wij kiezen ervoor niet te leven vanuit tekort maar vanuit overvloed. De overvloed van menselijke warmte, humor en creativiteit."

Gelukkig en gezond 2021 gewenst.

Erfdelen op duurzaamheid festival (9 januari 10 - 11 uur)
https://festival.strohplatz.com

Conferentie terugkijken
https://conferentieeennieuwegeneratieouderenlangerthuis.nl 

Mooi initiatief
https://www.facebook.com/NoaberschapPlusWestDrenthe

Goed nieuws
https://www.nlzorgtvoorelkaar.nl/nieuws/1839733.aspx?t=Explosieve-groei-van-zorgzame-gemeenschappen

Kennis delen
https://kijkjebijdebuuren.nl

 

288259.jpg