P3170024

Erfdelen

 

 

Mogelijkheden voor collectief wonen in het buitengebied

Onderstaande regiobijeenkomst in Ulvenhout was een succes volgens de deelnemers en er waren veel meer aanmeldingen dan plaatsen. Dus gaan we komend jaar gewoon voor de volgende maar dan meer centraal in het land. Meer nieuws volgt.

 

Ulvenhout 2023

Informatie en inspiratie voor erfeigenaren en erfzoekers op het Brabantse platteland en elders.

Vertoning hartverwarmende documentaire “Zorg voor Doy” 

Locatie: Landgoed Luchtenburg, Luchtenburgseweg 2 4858 RJ Ulvenhout AC 

Aanvang 10.00 uur, einde 15.00 uur

Is het jouw droom om samen met gelijkgestemden op een boerenerf te wonen?  Ieder je eigen woning, met oog voor duurzaamheid en elkaar. Op 5 november organiseren we een inspirerende informatiedag over de mogelijkheden die er zijn. Als erfzoeker of erfeigenaar kom je samen met verschillende experts en je gaat weg met concrete adviezen, informatie en inspiratie. Praktijkvoorbeelden worden gedeeld en vragen beantwoord op het gebied van juridische zaken, beleid en aanpak.

Het programma wordt afgesloten met een prachtige documentaire die alle facetten van het erfdelen belicht en je in je hart raakt. “Zorg voor Doy”. Het portret van een 80-jarige boerenzoon die het erf van zijn ouders gaat delen met een nieuwe generatie.

Programma

10.00 Inloop met koffie & thee

10.30 Welkom door Aukje van Willigen www.linkedin.com/in/aukjevanwilligen/

Inleidingen

- Erfdelen, een landelijk platform 

Pieter Parmentier, initiatiefnemer https://www.erfdelen.nl/thuis

- Praktijkvoorbeeld “Hofstede a/d Dreef” uit Zundert 

Ellen Braspenning  https://www.aandedreef.nl

- Een collectieve woonvorm, hoe pak je dat aan? 

Marcel van Miert, Bureau Van Miert http://www.bureauvanmiert.nl

- De juridische aspecten van collectief wonen 

Robert Sintnicolaas, Rijppaert & Peeters Advocaten rijppaert-peeters.nl/team/sintnicolaas

12.00 Gelegenheid voor vragen en discussie. Inge Guffens, documentairemaker “Zorg voor Doy” sluit hierbij ook aan.

12.30 Lunchgesprekken – gelegenheid om als erfzoekers en erfeigenaren met elkaar in gesprek te gaan 

13.30 Vertoning documentaire “Zorg voor Doy” https://zorgvoordoy.nl

15.00 Afsluiting

 

Locatie          

Landgoed Luchtenburg - De Smaakspecialist

Luchtenburgseweg 2 – 4858 RJ Ulvenhout AC

 

Organisatoren

Pieter Parmentier, Platform Erfdelen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marcel van Miert, Bureau Van Miert, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aukje van Willigen, Community Manager, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanmelden en betalen

Aanmelden             Uiterlijk 29 oktober via een e-mail aan Pieter Parmentier Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten                    30 euro (inclusief lunch en documentaire). Vooraf betalen s.v.p.

Rekeningnummer   NL88TRIO 0391036688 ten name van E.N.F. 

 

De onderwerpen van deze dag

Een collectieve woonvorm, hoe pak je dat aan?
Marcel van Miert, Bureau Van Miert

Nu de Provincie Noord-Brabant nieuw beleid heeft vastgesteld voor collectieve woonvormen in het buitengebied en gemeenten dit beginnen te volgen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Marcel van Miert, expert op het gebied van het revitaliseren van het buitengebied en het herbestemmen van gebouwen, geeft handvatten waarmee initiatieven verder gebracht kunnen worden. 

 

Erfdelen, een landelijk platform

Pieter Parmentier, initiatiefnemer

Pieter Parmentier, vertelt over het concept om gezamenlijke woonvormen mogelijk te maken op voormalig boerenerven, in heel Nederland. 

Met speerpunten als sociaal, duurzaam, kleinschalig, zorgzaam, samenwerking, vernieuwend en goed voor het platteland, heeft hij al verschillende nominaties en prijzen gewonnen en deelt met ons wat zijn platform kan betekenen zowel voor de erfzoeker als de erfeigenaar.

 

Een inspirerend voorbeeld, Hofstede aan de Dreef in Zundert

Ellen Braspenning, initiatiefnemer

Ellen Braspenning vertelt over haar woonproject Hofstede aan de Dreef; een nieuwe invulling voor vrijgekomen agrarische bebouwing in het buitengebied van Zundert. 

Op het boerenerf komen 8 tot 12 levensbestendige woningen voor 55-plussers, tiny houses, een streekproductenwinkel met verkoop van groenten uit eigen tuin welke opengesteld wordt voor recreatie- en educatiedoeleinden. 

Ellen werd hiermee winnaar van Prijsvraag Brood en Spelen, de ontwerpprijsvraag waar boeren, grondeigenaren en anderen met vernieuwende ideeën, werd gevraagd perspectieven voor het platteland te ontwikkelen. 

Ze was hiermee ook finalist in de zoektocht van VPRO Tegenlicht naar dé pionier van het platteland, mensen die de kracht van het platteland inzetten voor de samenleving van de toekomst.  

 

De juridische aspecten van collectief wonen

Robert Sintnicolaas, Rijppaert & Peeters Advocaten 

Het opzetten van een nieuwe of collectieve woonvorm heeft veel juridische aspecten. Welke afspraken maak je als collectief als het gaat om bijvoorbeeld gezamenlijke voorzieningen en faciliteiten? Hoe organiseer je het eigendom van het erf en de verschillende woningen? Wat spreek je af als deelnemers hun woning willen verkopen? Robert Sintnicolaas neemt u aan de hand van zijn jarenlange ervaring mee in de meer formele kant van het erfdelen.   

 

Documentaire “Zorg voor Doy” 

Inge Guffens, documentairemaker

We sluiten de dag af met “Zorg voor Doy”, de documentaire die vorig jaar in première is gegaan en nu hier te zien is met vooraf een inleiding van documentairemaker Inge Guffens. Het is een portret van de 80-jarige boerenzoon die alleen op het erf van zijn ouders woont en dit gaat delen met een jongere generatie. Een verhaal over zorg voor elkaar en leefbaarheid van het platteland, in een Nederland dat agrarisch erfgoed wil behouden én op zoek is naar nieuwe woonvormen.

 

 

Regiobijeenkomsten 2019 / 2022

De regionale bijeenkomsten zijn bedoeld om kennis te maken met het concept Erfdelen en met elkaar. We organiseren daarnaast aparte bijeenkomsten voor deskundigen en over onderwerpen als: overheidsbeleid, financiering, juridische zaken, duurzaam bouwen en groepsvorming.

Bijeenkomsten 2019

13 april en 30 november cursusdag Bureau Viertel http://bureauviertel.nl/zet-je-dromen-in-de-steigers-erfdelen

20 april: Wetsinge, provincie Groningen. 

26 oktober: Groenekan  http://www.boerderijfortzicht.nl

 

Presentaties 2020

Lezing Pieter Parmentier 15 oktober Arnhem 

Video presentatie Zorgsaam conferentie 7 december

 

Bijeenkomsten 2021

Video presentatie Erfdelen op duurzaamheid festival  https://festival.strohplatz.com

Bijeenkomst Groenekan afgelast wegens Corona

 

De komende bijeenkomsten worden aangekondigd in de nieuwsbrieven en op de pagina Bijeenkomsten